Kos Garmin si po celém světě vybudovala jméno mezi výrobci sportovních hodinek, navigací a měřicích zařízenívelmi oblíbené jsou např. běžecké modely. V golfovém světě existují jednak zařízení Approach řady G, což jsou klasická GPS zařízení, která umožňují i vedení skóre karty, zápis do mapy atd., thiab Approach řady S, což jsou speciální golfové hodinky s citlivou GPS. Ty byly uvedeny na český trh na jaře letošního roku a právě ty jsme v minulých dnech testovali.

Jak to funguje?

Golfové hodinky Garmin vypadají jako větší sportovní hodinky. Existují dva typy (pro Evropu a Severní Ameriku), mají jednoduchý design a prodávají se ve dvou barevných variantáchčerné a bílé, které se od sebe jinak neliší. Cena udávaná výrobcem je 4 990 CZK.

V režimu hodinek mají základní funkce, jsou vodotěsné, dobře čitelné na denním světle a mají příjemné podsvícení. Čas se na nich dokonce nastavuje automaticky, takže je nemusíte po zapnutí nařizovat. Kvůli hodinkám si ale Garmina nekupujetetakže dál.

Při přepnutí do režimu GPS začne Garmin komunikovat s družicemi a podle aktuální polohy načte deset nejbližších hřišť. Vyberete to správné a zobrazí se vám vzdálenost ke greenu z pánských mistrovských odpališť na první jamce. Na hodinkách vždy vidíte tři číslavzdálenost k přednímu okraji, středu a zadnímu okraji greenu. Podle aktuální pin pozice si pak odečtete přesnou polohu jamky. Vzdálenost lze zobrazit v metrech nebo v yardechpodle vkusu každého hráče.

Při pohybu na hřišti se vzdálenost k jamce v reálném čase aktualizuje. Pokud jamku dohrajete a přesouváte se na další, Garmin automaticky přepne na další jamku. V případě, že to neudělal (nebo pokud např. nestartujete z první jamky), přepnete na správnou jamku ručně a pokračujete ve hře.

Další funkcí je měření délky jednotlivé rány. V režimu měření označíte začátek měření rány a změříte si vzdálenost k míči. Pokud hraje víc hráčů z jednoho místa (xws li. odpaliště), můžete změřit všechny jednoduše tak, že zahájíte měření a postupně dojdete ke všem míčům, aniž byste zrušili režim měření.

 

Hodinky Garmin jsou vybaveny malou Li-On baterií. V režimu GPS vydrží baterie na jedno nabití cca 8 teev (čas udaný výrobcem, ale měl by sedět, odpovídá i jiným modelům). Na jedno nabití tak snad vydrží jedno, s trochou štěstí dvě kola. Hodinky nabíjíte jednoduše tak, že na ně klipsem přicvaknete nabíječku; jen je potřeba pohlídat, aby kontakty dobře sedly, jinak se hodinky nenabijí.

Čím se Garmin liší od jiných měřicích zařízení?

Garmin se ovládá poměrně snadno a intuitivně. Prostě se jen podíváte na zápěstí a okamžitě vidíte vzdálenost ke greenu. Jeho výhodou oproti jiným GPS zařízením, aplikacím v mobilních telefonech a laserovým dálkoměrům, je i jeho okamžitá dostupnostnemusíte nic tahat z kapsy nebo z bagu.

Jednoduchost zařízení je i jeho nevýhodou. Approach S1 totiž není záznamové zařízení ani nezobrazuje jednotlivé jamky. Nemůžete si v něm uchovávat výsledky, vždy jen vidíte, jak to máte daleko ke greenu. Pokud jste ale na doglegu, netušíte, jak daleko to máte do zatáčkyna to budete stále ještě potřebovat vzdálenostní kolíky nebo birdie kartu.

Golfová hřiště

Garmin má v sobě už nahranou databázi hřišť, takže je po zakoupení můžete okamžitě začít používat. Navíc se data pravidelně dvakrát ročně bezplatně aktualizují. Během aktualizace dochází jednak k doplnění dalších hřišť a jednak k opravě stávajících hřišť – xws li. tam, kde došlo ke změně pořadí jamek (jako tomu bylo letos u Teras Ústí).

Údaje o hřištích jsou v tuto chvíli největší slabinou hodinek. Ačkoli k letošnímu květnu Garmin měl v databázi 68 hřišť u nás, některá z nich k dispozici nejsoua to včetně tak populárních hřišť, jako je Konopiště, Kunětická Hora, Mladá Boleslav, Černý Most, Mariánské Lázně, Sokolov a další. V srpnu je ale plánovaná další aktualizace, která by měla tento neutěšený stav napravit.

Garmin Approach S3nová generace

Garmin Approach S1 se u nás sotva začal prodávat a už se chystá jeho následovník. Nová verze S3 by měla být uvedena do prodeje v blízké budoucnosti. Oproti stávajícímu modelu bude obsahovat grafické zobrazení každého greenu, na kterém můžete s pomocí touchscreenu vyznačit polohu vlajky; bude poskytovat vzdálenosti i např. do zatáčky v doglegu; bude do něj možné zapisovat skóre a bude mít nový, zajímavější vzhled.

Názor redakce

Považujeme hodinky Garmin Approach S1 za velmi dobrou pomůcku při hře. I přes výše uvedené nevýhody oceníte snadnost jejich použitílze je charakterizovat jakoidiot proof”. Jednotná velikost pro všechny trochu znevýhodňuje ženypřece jen jsou Garmin o trochu větší i než klasické pánské hodinky. Nevadí to ale zase tolik, protože jako hodinky je pravděpodobně moc používat nebudetena to mají příliš funkční design a tudíž neoslní a baterie i v režimu hodinek (s vypnutou GPS) vydrží jen asi 3 týdny.

Naprosto zásadní jsou údaje o hřištích. Pokud vaše oblíbené hřiště ještě není k dispozici, musíte počkat do příští aktualizace. Stejně tak pokud dojde na hřišti ke změně (xws li. v pořadí jamek), musíte si poradit sami do doby, než budou údaje aktualizovány.

Garmin skvěle funguje jako pomocník na neznámých nebo špatně značených hřištích, ale skvěle pomůže, i pokud si budete potřebovat změřit rány a zjistit, kolik metrů hrajete kterou holí. Nelze ovšem zapomínat na pravidla golfu. Ačkoli v řadě zemí jsou měřicí přístroje v amatérských soutěžích povoleny, u nás je to spíš výjimka.

Protože Garmin ukazuje vždy tři vzdálenosti ke greenu, určuje se přesná vzdálenost k jamce nejlépe na hřištích, které pro označení pin pozice používají tři zónyvpředu, uprostřed a vzadu. Na ostatních hřištích si také poradíte, tady je ale měření nejsnazší.

Problémy jsme s Garminem neměli žádné, jen jsme se trochu prali s nabíjenímale to je o zvyku. Malé potíže nám vznikly ve chvíli, kdy se dalo do deště a museli jsme obléct bundu. Poměrně úzký rukáv nepromokavé bundy se přes hodinky špatně přetahuje, to ale nemusí platit pro každého.

Poslední poznámka se týká ceny. Pět tisíc za sportovní hodinky s GPS čipem není tolik. Když ale porovnáte nejjednodušší běžecký model od Garminu, Koj mam paub, že golfový Garmin stojí o něco víc, než modely pro jiné sporty – tej zaum vim, že si to golfisté mohou dovolit. To ale nijak nesnižuje hodnotu těchto hodinek. Mluvili jsme s několika majiteli některého modelu Garmin a všichni by si ten samý model (nebo novější) pořídili určitě znovu. A to o kvalitě značky vypovídá opravdu hodně.

Text i fotografiepřevzato se souhlasem autoraGolfovezpravy.cz thiab Garmin.com.

Původní článek.