Ntsia Txiv kab ntxwv Seiko dab jsou pro mne takové Poor Man’s Doxa. Proč si to myslím? Wb saib lawv nyob rau hauv ntau yam.

Technická data jsem už psal v recenzi černé variantySeiko SKX779K1, takže jen krátce. Stainless hlau nab taub 42 hli tsis yas, lub thickness ntawm tus 13 hli. Ten poměr je úžasný, hodinky jsou sice odolné (vodotěsnost reálných 200 metres los txog sab dej), ale nepůsobí nějak přehnaně masivně a slušet budou i menšímu zápěstí.

Výrazným designovým prvkem těchto hodinek je otočná luneta a také výstupky pouzdra kolem ní, které mají zabránit poškození anebo pootočení lunety. Luneta je, tau mas, otočná jednostranně, chaw, fixaci má ve 120 ntsiab lus.

Korunka je stejná jako na černém modelu, yooj yim, šroubuje se do pouzdra, umístěná je na pozici “4”, takže na ruce vůbec netlačí.

V hodinkách je minerální sklíčko, které je mírně klenuté. Někdo preferuje safír, ale k těmto se minerální sklíčko skvěle hodí. Firma Seiko vyrábí sklíčka zodolněná, takže je nepoškrábete snadno, navíc jsou při nárazu trochu pružnější, než safírová. A když už ho poškrábete nebo rozbijete, výměna není nic drahého. A ještě detail, antireflexní vrstvu na sklíčku nehledejte.

Matný oranžový číselník je to, čím se hlavně hodinky liší od svého černého sourozence. Proč je oranžový? Je to taková tradiční potápěčská barva, vzniklo to už v šedesátých letech, kdy se Urs Eschletehdy šéf vývoje švýcarských hodinek Doxaponořil do různých hloubek jezera Neuchatel se čtyřmi různě barevnými tabulkami a hledal, jakou barvu používat na potápěčských hodinkách pro jejich dobrou čitelnost. Se vzrůstající hloubkou voda totiž filtruje různé vlnové délky světla a s úbytkem toho, co pod vodou vidíte, si v případě pana Eschla poradila barva oranžová. I proto ji tradičně najdete na potápěčských hodinkácha to nejen značek Doxa nebo Seiko.

Na číselníku najdeme černý tisk, výrazné žluto-zelené hodinové indexy, ten u pozice “12” je opravdu obrovský, ještě je tu i okénko s datem a dnem v týdnu.

Černě lakované ručky majístejně jako indexyvýraznou vrstvu luminiscenční barvy. Trochu nezvyklý je tvar hodinové ručky, ze všeho nejvíc asi připomíná hrot kopí nebo harpuny, ale je to velmi dobře čitelné řešení v jakýchkoli světelných podmínkách.

Thiab nws, co jsem psal o luminiscenci černé varianty těchto hodinek, platí naprosto stejně i pro oranžovou variantuluminiscence ruček je masívní a má velkou trvanlivost, šero, tma vás s nimi nezaskočí.

Caliber neeg kho tshuab, kterým hodinky firma Seiko osazuje, má označení 7S26. Je to osvědčený strojek s automatickým nátahem, 21 cov kabmob blocks, rezervou chodu kolem 40 teev. Nemá, Hmoov tsis, možnost i ručního nátahu korunkou a zastavení vteřinové ručky (hacking) při seřizování. Ale kromě času vám ukáže i datum a den v týdnu. Parametry je trochu pod hodnotami švýcarské produkce (ETA), ale určitě se švýcarským strojkům vyrovná v odolnosti a spolehlivosti. A mé zkušenosti s tímtonízkonákladovýmmechanickým strojkem jsou velmi dobré i z hlediska přesnosti, hodinky s tímto kalibrem mi jdou bez odchylky, a pokud nějaká je, je pravidelná a stabilní. Tyto moje konkrétní hodinky si po pár letech provozu (podle výrobního čísla asi po pěti letech) řekly o servisvyčistění, promazání a rovnou také přetěsnění hodinek. Servis skvěle udělal pan Frýdl a hodinky jsou znovu přesné v rámci 2-3 cov xis nkoos ib hnub. Na low-endový strojek to vůbec není špatný výkon!

Strojek kryje pevně našroubované lesklé dýnko s typickou plastickou stylizovanou vlnou, kterou Seiko označuje svoje potápěčské modely. A slůvko “Lub diver”, které tu najdete, v tomto případě rozhodně není nějaké prázdné holedbání, tohle jsou hodinky pro potápěče.

Hodinky jsem si koupil na masívním gumovém pásku od Seiko, ale nějak to nebylo ono, do vody je to skvělé řešení, ale na běžné nošení jsem hledal něco jiného a tak jsem si k hodinkám na e-bay dokoupil nerezový kartáčovaný tah (Hlua tes) Watchadoo se šířkou 20 millimeters. Oproti originálnímu tahu, který není špatný, je to ještě krok dopředu. Watchadoo je vážně perfektní, hodinky jsou na něm skvěle vyvážené, nosí se perfektně. Spona je sice ze silnějšího plechu a nemá neoprenovou extenzi, ale to vůbec nevadí. Povrchová úprava se k pouzdru hodinek skvěle hodí. Tenhle tah jsem zkoušel i na jiných hodinkách a všem slušel perfektně. Thiab, když už jsem zmínil oranžovou barvu v souvislosti s hodinkami Doxa pro potápěče, tak i tento nerezový tah tyto hodinky ještě trochu přibližuje k tradičnímu vzhledu Doxa.

K těmto hodinkám jsem hledal i nějaký kožený řemen, ale zatím jsem nenašel nic zajímavého, ale třeba řemínek z gumy a textilu Maratac nebo oranžový NATOstrap jim sluší také skvěle.

Li ntawd, pokud se chystáte na dovolenou na Floridě anebo proste potřebujete spolehlivé, zajímavé a líbivé hodinky (tsis tas li) k voděa to všechno za celkem málo peněz, mohou být tyhle oranžovépříšeryvaší dobrou volbou. Najdete v nich levné, ale bytelné hodinky, které vás budou věrně provázet na vašich cestách za dobrodružstvím.

Obchodní politika firmy Seiko nás, Hmoov tsis, oficiálně o tuto volbu připravuje, některé hodinkové řady se do Evropy vůbec nedováží, ale to je jedno, je tu ještě e-bay anebo, a snad je to ještě lepší volba, je tu AZWatch.cz, tam jsou tyto hodinky také někdy ke koupi a to i s českou zárukou. Thiab tus nqi? V Čechách jsem našel rozpětí ceny od 4.800,- mus 10.300,- na internetu je sežete od 170 USD a to se už opravdu vyplatí!

Tus sau hauv cov ntawv nyeem thiab cov duab: 🙂 kibi

Album ntawm tag nrho cov duab.

Ua tsaug rau koj cov khoom Amers..