Kos Girard-Perregaux si skutečně zakládá na svém historickém odkazu, ať již jde o technologii tourbillonu se zlatými můstky nebo o hodinky, které vzdávají poctu slavným obdobím této tradiční švýcarské značky. V kolekci Vintage 1945 nalezneme obdélníkové hodinky, které dnes znovu získávají své příznivce. V této recenzi si konkrétně přiblížíme model Small Seconds, který je novinkou pro rok 2011.

Cov ntaub ntawv kev:

Obdélníkové pouzdro vyrobené z 18 karátového růžového zlata má rozměry 35.25 x 36.20 hli, hodinky jsou tedy téměř čtvercové. Celý povrch pouzdra je leštěný. Iav swb, muaj tshuaj paab txheej, je safírové a silně vypouklé, kopíruje tak prohnutý tvar pouzdra. Safírové sklíčko nalezneme i na dýnku, které je uchyceno čtyřmi šroubky. Tímto průhledem je možno pozorovat manufakturní strojek označený GP3300. Jedná se o strojek s automatickým nátahem, přičemž rotor je z jednoho kusu 18 kt zlata, yog tus zaus ntawm setrvačky 28.800 kmitů/hodinu, rezerva chodu je kulatých 48 hodin a počet ložiskových kamenů 32. Funkce hodinek jsou v tomto případě jen základní – zobrazení hodin, minut a malá sekundová ručka.

Za zmínku v sekci o technických údajích stojí i vodotěsnost udávaná výrobcem činí symbolických 30 m. Tato hodnota odpovídá zhruba tomu, že se nemusíte bát každé kapky vody při dešti nebo mytí rukou.

Řemínek je vyroben z černého aligátora a opatřen zlatou překlápěcí sponou.

Kuv impressions ntawm tus saib:

Jakožto příznivce tradiční hodinařiny jsem potěšen tím, že někteří výrobci se vrací k osvědčeným konceptům. Hranaté a obdélníkové, které se dříve tak hojně vyskytovaly a později byly spláchnuty novou módou, se znovu vrací na scénu.

Pouzdro hodinek je zpracováno naprosto bezchybně, tak jak je u věhlasných značek zvykem. Hlavní zajímavostí pouzdra je, že je silně prohnuté a kopíruje tak tvar zápěstí nositele. Hodinky tak lépe maskují svou velikost a jsou na ruce velice příjemné. I tloušťka hodinek je na poměrně rozumné úrovni, bohužel výrobce ji neuvádí ve svých materiálech a já neměl možnost hodinky změřit. Na pouzdru nalezneme několik zajímavých vyvýšenin kolem nožek a číselníku. Korunka je poměrně plochá a částečně zapuštěná do pouzdra, přesto zajišťuje pohodlné ovládání hodinek.

Velký bílý číselník s arabskými číslicemi je velmi přehledný. Zajímavé je to, že tištěné číslice nejsou černé, jak bývá zvykem, ale modré. Zlatá hodinová a minutová ručka mají jednoduchý zahrocený tvar. Nyob hauv txoj hauj lwm ntawm lub 6 nalezneme malou sekundovou ručku, podle které dostal tento model své jméno (Small Seconds). Sekundová ručka je modřená a její číselník je zapuštěný. V jeho horní polovině je velmi dobře vidět tloušťka číselníku, který je jako celé pouzdro silně prohnutý. To dává číselníku jistou hloubku, Dua li no,, že indexy jsou pouze tištěné a nikoli plastické.

Celkově se jedná o hodinky, které zaujmou svým vzhledem a zpracováním. Jsou dostatečně přehledné a příjemné na nošení. Jedinou výtku bych snad směřoval ke strojku, který je kulatý, což v hranatých hodinkách vždy vypadá poněkud divně. Široká kolekce obdélníkových modelů Girard-Perregaux by si jistě zasloužila vlastní obdélníkový strojek.

Ob peb tug hais lus ib lo ua conclusion:

Pokud máte rádi hranaté hodinky a jejich klasický vzhled, rozhodně byste model Small Seconds od Girard-Perregaux neměli přehlédnout. Nabízí základní funkce, klasický vzhled a vynikající zpracování jedné z nejstarších manufaktur. Možná by tedy stálo za to vyzkoušet si pro jednou něco nového.

Tus sau hauv cov ntawv nyeem: Txaj qhov muag Táda Tadeusz

Sau rau ntawm daim duab: 🙂 kibi

Album ntawm tag nrho cov duab.

Za možnost fotografování děkujeme Ing. Kláře Votrubové a pražskému butiku Girard-Perregaux.