Vyprávět o spojení Girard-Perregaux s automobilovým sportem asi není třeba. A ke slavnému závodu Rallye Monte-Carlo z roku 1976 připravili u G-P jako poctu limitní edici 1.000 kusů krásných sportovních chronometrů. Konkrétně chtěli oslavit fenomenální auto Lancia Stratos HF a jeho slavnou vítěznou posádku Sandro Munari a Mario Mannucci. A připomenutí a pocta se i v tomto případě velmi povedly.

Kulaté pouzdro o průměru 40 milimetrů a tloušťce pouhých 13,3 milimetrů má povrchovou úpravu kartáčováním, kromě nožiček, ty jsou leštěné. Kartáčovaná je i luneta. Vodotěsnost pouzdra je sice pouhé 3 ATM, ale tyto hodinky patří k automobilovému sportu a ne na potápění, na to mají u Girard-Perregaux jiné hodinky.

Ploché safírové sklíčko je mírně vystouplé nad úroveň lunety. Tab sis npog – vzhledem k odolnosti syntetického safíruby to neměl být žádný problém.

Číselník je veselý, pestrý, ale přitom vše tu má své místo. I barvy italské vlajky u minutového čítače na pozici “9”, i číselné hodinové indexy s luminiscencí, i tachymetr po obvodu číselníku. Táda by v tuto chvíli asi protestoval proti datumovce, ale mně se “li ib nrab hnub yav tas los plaub” celkem líbí. Snad jen bych se přimlouval za reverzní barevné provedení. Centrální vteřinová ručka s terčíkem na konci je rudá, jak se na sportovní hodinky sluší. A hodinová a minutová ručka s bílým lakováním a mohutnou luminiscencí napovídají, že hodinky budou dobře čitelné za všech světelných podmínek.

Signovaná leštěná korunka není šroubovací do pouzdra, tlačítka (také leštěná) mají klasické tvary a velmi příjemné ovládací síly. Koj pom tau, že inhouse kalibr se opravdu povedl.

Txhua yam uas tsis siv neeg winding caliber, který u G-P v těchto hodinkách použili, je inhouse, tedy žádná masová produkce (obvykle ETA 7751), jen trochu upravená. Jeho označení je GP19C0, tiká s frekvencí 28.800 kmitů/hodinu (4 Hz), ložiskových kamenů ve strojku najdeme 62 (!) a rezerva nátahu je 48 teev.

Na strojek nevidíme, Skoda, že ocelové broušené dýnko nemá průhled. Dýnko u pouzdra drží sedm šroubků, je ploché, rau tag nrho cov haum koj txhais tes. A nápisyznovu připomenutí italského triumfu na Rallye Monte-Carlo v roce 1976.

Ke sportovním hodinkám se skvěle hodí pásek z přírodní gumy se signovanou překlápěcí sponou. Příjemně se nosí a dobré je i to, že nenabaluje prach jako třeba silikonové pásky.

Tyhle hodinky se mi opravdu líbí – Nws muaj, kuv xav li, takové hravé spojení švýcarské preciznosti a tradice při výrobě hodinek se sportovním prostředím. Pokud vám svět automobilových závodů vám není cizí, udělejte si radost a kupte si je. Hodinky se dodávají v krásné dřevěné krabičce spolu s fotografickou knihoufotografie ze závodu a sehnat by se asi daly už kolem $4.000!

Tus sau hauv cov ntawv nyeem thiab cov duab: 🙂 kibi

Album ntawm tag nrho cov duab.

http://www.youtube.com/watch?v=wsDyaZ-mh_E