Taw qhia:

Bílá a černá, to jsou dvě barvy, které vládnou světu číselníků hodinek. Letos jsme však mohli zaznamenat, že mnoho výrobců přišlo na trh s hodinkami s hnědým, šedým a třeba i modrým číselníkem. V tomto trendu nezůstala pozadu ani firma Girard-Perregaux a představila několik svých modelů z kolekce 1966 s modrým, metalicky lesklým číselníkem. V této recenzi si představíme modrou verzi modelu 1966 Chronograph, který se nedávno zařadil do portfolia značky.

Cov ntaub ntawv kev:

Pouzdro hodinek je vyrobeno z bílého zlata, jeho průměr činí klasických 40 hli thiab qhov siab 12.05 hli. Povrchová úprava je převážně leštěním. Velikost pouzdra je tedy jako na míru šitá nošení k obleku, kdy hodinky nesmí překážet manžetě košile. Číselník kryje lehce vypouklé safírové sklo s antireflexní úpravou. Safírový průhled najdeme i na dýnku hodinek, které není šroubovací, ale pouze „nacvakávací“. Vodotěsnost je tedy pouhých 30 m, což ale hodinkám primárně k obleku nebo na denní nošení (ne při sportu) určitě postačuje.

Manufakturní strojek nese označení GP030C0. Má automatický nátah, cia 36 teev thiab zaus 28.800 kyvů/hod (4Hz). Jeho funkce zobrazení času pomocí hodinové, minutové a malé sekundové ručky a chronograf s centrální sekundovou ručkou a 30 minutovým sčítačem. Tyto funkce obstarává i 38 cov kabmob pob zeb.

Za zmínku stojí, že strojek je velice vkusně zdoben ženevskými pruhy a modřenými šroubky. Nadstandardní výzdobu pak představuje rotor automatického nátahu, který je z jednoho kusu 18 kub carat.

Kuv impressions ntawm tus saib:

Chronografů, které jsou vhodné pro nošení k obleku, je jako šafránu. Jejich strojky jsou až na výjimky příliš velké a tlusté pro zástavbu do elegantního pouzdra oblekových hodinek. Tento problém se značky Girard-Perregaux skutečně netýká. Vždyť tato firma přišla na trh s automatickým chronografem, který se vejde i do pouhých 32mm velkého pouzdra dámských hodinek – o kterých jsme psali OS. Je tedy jasné, že firma své zkušenosti využila a to právě u modelu 1966 Chronograph.

Vznikly tím elegantně tvarované hodinky, jejichž rozměry jsou ideálním kompromisem mezi pohodlným nošením a současnou módou velkých hodinek. Rozměry pouzdra sice na papíře nepůsobí nijak extrémním dojmem, hlavně tedy průměr, ale velmi tenká luneta a velká plocha číselníku hodinky opticky zvětšuje. Funguje to tak bezvadně, že na hubenější ruce hodinky nevypadají velké a na ruce silnější se jakoby trochu zvětší. Nožky pro uchycení řemínku jsou tak akorát dlouhé a nepřesahují přes okraje ani tenčího zápěstí. Tvarově povedená jsou i tlačítka chronografu a korunka, ani jedno nenarušuje čisté linie pouzdra, naopak je velmi dobře doplňují.

Samotná volba materiálu – bílé zlato, je dle mého názoru velice vhodná. Jde o hodinky vysoké kvality a tam se pouzdro z drahého kovu předpokládá jaksi samo sebou. Bílé zlato se však diskrétně tváří jako nerezová ocel a na první pohled rozdíl pozná jen trénované oko znalce. Zvláště dobře působí krásný lesk bílého zlata v kombinaci s modrým metalickým číselníkem, který při dopadu světla září paprsčitými odlesky směrem ze svého středu.

Číselník bych řadil k těm velice vydařeným. Klasické rozdělení sub ciferníků, malá sekundovka na pozici 9 a minutový sčítač chronografu na pozici 3, odkazuje ke klasickým chronografům ze třicátých až šedesátých let. Výrobce vynechal datumové okénko, čímž zachoval celistvost číselníku. Jsou to právě necitlivě a zbytečně umístěné datumovky, na které jsem si mnohokrát stěžoval u hodinek, ale v tomto případě je vše naprosto v pořádku. Krom sčítače chronografu a malé sekundové ručky, upoutá na číselníku i výrazná tachymetrická stupnice po jeho obvodu. Ta slouží pro měření rychlosti pomocí chronografu a uražené vzdálenosti. Takže si například podle kilometrovníků můžete změřit, jak dlouho ještě pojede vaše TGV z Paříže do Monaka. Zbytečné? Ale no tak, muži si přeci tak rádi hrají!

Samotný chronograf bývá na mnoha současných hodinkách redukován na pouhý doplněk designu. Zde je však plně schopen plnit svou původní funkci. Chod tlačítek je velmi příjemný a přesný. Čitelnost minutového sčítače je pro člověka s dobrýma očima naprosto bez problémů a centrální sekundová ručka umožňuje snadný odečet měřeného času. Je už jen na majitelích, jak budou chronograf využívat. Já osobně chronograf používám často a rád.

Ob txhais tes yog yooj yim, elegantní a čitelné. Plastické indexy (12 thiab 6 číselné), jsou stejně jako ručky vyrobeny z bílého kovu, přesně tak korespondují s pouzdrem. Popisky na číselníku jsou velice precizně zpracovány, skutečně ani na drobných číslicích tachymetru nelze ani lupou najít jedinou nedokonalost. Ani ručky, ani číselník nejsou vybaveny luminiscenčním nátěrem, tudíž jejich odečet v noci je závislý na vnějším zdroji světla. V této třídě hodinek však nebývá svítící nátěr obvyklý. Černý kožený řemínek s klasickou trnovou sponou je opět dotekem klasiky.

Ob peb tug hais lus ib lo ua conclusion:

Girard-Perregaux 1966 Chronograph jsou velmi povedené hodinky, které svou elegancí a nadčasovým designem vyčnívají vysoko nad konkurenci ve své třídě. Ač je modrá verze lehce poplatná současné módě jiných barev, než jsou prostá černá a bílá, nepochybuji, že se stane zákazníky velmi oblíbenou a v budoucnu i vyhledávanou verzí mezi sběrateli. Nws yog tus saib, které můžete nosit k obleku, stejně tak jako každý den k obyčejné košili nebo tričku, pokud vám vyhovuje spíše elegantní styl hodinek. Díky chronografu a nádhernému číselníku vás snad nikdy neomrzí. Skutečné hodinky na celý život.

Tus sau hauv cov ntawv nyeem: Txaj qhov muag Táda Tadeusz

Sau rau ntawm daim duab: 🙂 kibi

Album ntawm tag nrho cov duab.

Za možnost možnost fotografování děkujeme Ing. Kláře Votrubové a pražskému butiku Girard-Perregaux.