Thaum twg tag lawm rau BASELWORLD 2011 rau cov chaw ua hauj lwm ntawm tus watchmakers hauv ib cuab cais, Peb yeej zoo siab inventiveness thiab kev ua tej daim, Peb tau pom muaj. Alain Silberstein, Stefan Kudoke… kev zoo nkauj! Thiab peb vam, kom peb muaj peev xwm coj kev pom rau kev cob qhia rau cov neeg sab nraud Czech watchmakers. Zoo siab li ntawd, peb tau mus ntsib lub chaw ua hauj lwm ntawm ib tug kws ntaus hlau thiab kws kho teev Andrew Berkuse los yog kws kho teev thiab nqi zog jeweller Luděk Seryna thiab tam sim no peb muaj lub sijhawm los qhuas tus ob txog txog siav solitaires los ntawm qhov kev uas cov kws kho teev lub tswv Martina Brooches.

Mr. Brož invents thiab manually ua li koj saib hauv Prague. Využívá přitom dostupné komponenty, které přetváří podle své fantazie a svých znalostí ve výjimečné hodinky, které se sice vymykají ryze praktickému pohledu, jak obvykle hodinky vnímáme, ale přitom neztratily nic ze své užitečné funkce.

Bílé jednoručky jsou krásné zepředu i zezadu. Na přední straně najdeme číselník pouze s jednou ručkou, která ale současně ukazuje ubíhající hodiny i minutyjak je to možné? Dvě soustředné škály číselníku, na každou z nich ukazuje jedna část velké leštěné ručky. Jak prosté a přitom neobvyklé. Číselník je účelný a přitom jemně zdobený použitým fontem potisku.

A pokud se podíváme průhledem v dýnku, vidíme mechanický kalibr s ručním nátahem, který prošel tak razantní úpravou, že v kostře, která zbyla, už původní strojek (ETA, Unitas 6498) ani nepoznáme. Ale můžeme vidět detaily všech koleček, pérek, screws, všeho, co se v hodinkách hýbe, utíká, kýve a tiká. Červené kameny ložisek jsou jako souhvězdí, pohled na ně vás potěší, kdykoliv se na ně podíváte.

Nws černěný regulateur je jiná káva. Dub nciab. Černěné (PVD) pouzdro s bílým číselníkem a třemi ručkamikaždá z hodnot, které by vás mohly zajímatubíhající hodiny, feeb thiab vib nas this – mají svou ručku i svůj vlastní číselník. Dříve toto řešení patřilo k některým chronometrům, bylo to dané používanými technologiemi a materiály. Dnes už je to jen krásná připomínka toho, že hodinky za sebou mají dlouhý vývoj a také, že čas dříve ubíhal trochu spořádaněji, tsis zoo li koj?

Ani se nechce věřit, že základ hodinového strojku je stejný jako v předchozích hodinkách, tseem, yog li ntawd. Můstky jsou také černěné technologií PVD, temná barva jen neochotně odhaluje detaily precizní práce a zdobení strojku. Ale podrobnější pohled vás, Kuv ntseeg tias, také uchvátí.

A pokud je budete chtít nosit na ruce místo okukování lupou na dlani, jde to, i tyhle mají ručně šitý kožený řemínek a překlápěcí signovanou sponu.

Oboje hodinky jsou solitéry, existují pouze v sérii o jediném kusu. Ntsia, které takto vznikají, mohou vypovědět cosi o hodináři, který je stvořil, i o majiteli, který se na jejich vývoji podílel. A já bych jim naslouchal

Li ntawd – pokud vás současná produkce vysoké hodinařiny v podání věhlasných značek už neuspokojuje a toužíte mít osobité, snad až velmi osobní hodinky, mám pro vás dobrou zprávu. Čeští hodinkoví mistři žijí, tvoří a pracují na hodinkách, které vás zaujmou!

Tus sau hauv cov ntawv nyeem thiab cov duab: 🙂 kibi

Všechny fotografie jednoruček.

Všechny fotografie regulátoru.