Keeb kwm me ntsis

Nws yuav zoo li, tias txhua tus yees siv lub wristwatch los tau ho ntev lawm tau invented. Tab sis, kuj tseem manufacturers, uas sib piv cov nqi kev pab ntau heev nyob rau hauv kev tshawb kawm thiab kev loj hlob, tuaj mus tom khw nrog tus tshiab lub tswvyim tsoos wristwatch tshuab.

Seiko caij nplooj ntoos hlav Drive tus thawj drawings pom lub teeb uas niaj hnub no 1977. Tus thawj haumxeeb tsab raws li tsib xyoos tom qab 1982, qhov thib ob tsab nyob 1993. Tus thawj tes-twv saib ntawd tsuas launched hauv 2013 1999, Yog li no, 22 xyoo los ntawm tsab cai idea pib. Inženýrům firmy Seiko to však nestačilo a již v roce 1999 započali práce na verzi s automatickým nátahem, která se na trh dostala v roce 2004. Délka vývoje jasně naznačuje, že inženýři firmy Seiko neponechali nic náhodě a technologii pustili na trh, až když si byli naprosto jisti její spolehlivostí. A v čem je tedy technologie Seiko Spring Drive tradiční a v čem je nová?

Princip funkce

Pohon hodinového strojku zajišťuje klasická hnací pružina, buď ručně natahovaná nebo s automatickým nátahem. Převod hnací síly k ručkám zajišťuje soustava ozubených kol, přesně tak jako v hodinkách mechanických. Co se však výrazně liší od hodinek mechanických, je regulační ústrojí. Seiko ho nazývá „Tri-synchro regulator“. Pod tímto názvem se ukrývá soustava elektromagnetů a krokové kolo, které je nazýváno „glide wheel“, otrocky přeloženo „kluzné kolo“. Síla hnací pružiny je přenášena na toto kolo, které se na rozdíl od setrvačky mechanických hodinek otáčí pouze jedním směrem, přičemž rychlost jeho otáčení je regulována dvěma elektromagnety a quartzovým krystalem. Elektromagnety a quartzový krystal však nepotřebují ke svému provozu žádnou baterii, vystačí si elektřinou, která je taktéž poskytována přeměnou mechanické síly uložené v hnací pružině.

Celý systém je díky jednosměrnému pohybu „krokového kola“ schopný pracovat s vynikající přesností (výrobcem garantováno do jedné sekundy denně) a s velkou spolehlivostí. Tsis tas li, tus, díky plynulosti přenosu síly k ručkám, se sekundová ručka pohybuje naprosto plynule, což potěší každého milovníka tradičních mechanických hodinek, který nemůže quartzové hodinky vystát už proto, že jejich sekundová ručka se pohybuje trhaně.

Caij nplooj ntoos hlav tsav caliber - yog qhov uas cov Seiko

Firma Seiko rozhodně neusnula na vavřínech a technologii věnovala velkou pozornost a tak máme v současnosti v na výběr z velkého množství různých modelů, které využívají technologii Spring Drive. Od jednoduchých modelů s klasickým zobrazením času a datumovkou, přes chronografy (používající klasickou konstrukci využívající „column wheel“) až po hodinky s ukazatelem měsíční fáze.

Zvláštní postavení má pak model Spring Drive Space Walk, který byl navržen speciálně s ohledem na použití ve vesmíru. Má vzduchotěsné pouzdro z titanu, safírové sklo, Chronograph, Stamp, ukazatel GMT a ukazatel rezervy nátahu. Celé hodinky se pak skládají ze 416 součástí. Nyob rau hauv lub xyoo 2008 je měl ve vesmíru známý dobrodruh Richard Garriott.

kalibr Seiko Spring Drive - explozivní schéma - yog qhov uas cov Seiko

Ob peb tug hais lus ib lo ua conclusion

Z mého pohledu milovníka tradičních mechanických hodinek se technologie Seiko Spring Drive zdá být zajímavou cestou, její výhodou je hlavně vyšší přesnost chodu, která je zaručována plynulou regulací přísunu a přeměny energie. Až na zmíněné regulační ústrojí se hodinky nějak zvlášť neliší od tradičních mechanických hodinek, jak je známe, dokonce jsou strojky krásně zdobené. Ruční nátah znamená, že nepřijdete o svůj denní rituál natahování, který je pro mnohé majitele mechanických hodinek velmi důležitý… Rozhodně bych této technologii dal šanci. Čas ukáže, jestli si najde své pevné místo na zápěstí spokojených majitelů, nebo zda-li to bude jen další slepá vývojová větev stejně jako hodinky ladičkové.

Tus sau hauv cov ntawv nyeem: Txaj qhov muag Táda Tadeusz

Sau rau ntawm daim duab: 🙂 kibi

Ua tsaug rau koj tus saib Tsim kev lag luam tawm.

Album fotografií Seiko Ananta.