Pamatujete si na film Vetřelec? A na design lodi, která převáželavejceVetřelců? Mně se zdá, že ji tyto hodinky, hlavně jejich luneta, připomínajía moc se mi to líbí!

Tyhle hodinky mne vážně zaujaly. Jsou mohutné a už od pohledu odolné, ale přitom to vzhledem k použitému materiálu pouzdra (Titan), není závaží, se kterým na ruce by člověk chodil nakřivo. Titanové pouzdro o průměru 44 mm je sice velké, ale není na ruce ani příliš těžké a ani neohrabané. A to i přes svoji výšku – 18,5 hli. Celé pouzdro má finální povrchovou úpravu jemným kartáčováním.

A na pouzdře najdeme i automatický héliový ventil. Toto vše napovídá určeníhodinky pro potápění a to včetně saturačního. Impozantní je vodotěsnost – tus kheej 3.000 m!

Výstupky pouzdra částečně chrání šroubovací signovanou korunku. Její zoubkování je trochu nezvyklé, ale velmi praktické pro ovládání.

Modrý číselník svým pečlivým provedením snad překračuje to, co čekáme od hodinek pro hrubé zacházení. Plastické jsou na něm kulaté hodinové indexy v luminiscenčním provedení i číselné hodinové indexy. Datumové okénko svým provedením neruší. A plasticky jsou vytištěny i nápisy a logo výrobce. A možná si všimnete stupnice 0-100 na vnitřní lunetě? Ta je na hodinkách poměrně nezvyklá, ale u hodinek Breitling se s tím můžeme občas potkat. Slouží třeba k normování procesů závislých na čase. Jak to funguje? Třeba při potápění vyzvednete jednu potopenou amforu za 42 vib nas this (70), deset vám jich tedy bude trvat 420 vib nas this (Yog li no, 700, tedy sedm minut) – jednoduché, ke, bez zbytečného počítání!

Jednoduché rovné, bíle lakované a zahrocené ručkyminutová a hodinová umožňují rychlý a intuitivní odečet času. I ony nesou silnou luminiscenci, stejně jako bod v červeném zakončení zahrocené vteřinové ručky.

Luminiscenci posuďte sami, má i pěkný nazelenalý odstín, ale slyšel jsem i hlasy, že by mohla být silnější.

Číselník kryje silné safírové (prakticky nepoškrábatelné) sklíčko s oboustranným antireflexem. Ten je tradičně velmi silný a v některých úhlech sklíčko na hodinkách není vůbec vidět. Daní za to je to, že vnější antireflex lze (narozdíl od safíru) někdy poškrábat.

Txog, jak na mne působí titanová luneta hodinek, Kuv twb sau tau – Kuv nyiam nws heev. Yog vim append tus, že je jednostranně otočná, jak je obvyklé pro hodinky na potápění, a je aretována podle minutových indexů, při jejím otáčení o 360 stupnů tedy uslyšíte 120 “pushups”. Rau “dvanáctceje do ní vsazen luminiscenční bod pro odečítání časových intervalů i ve ztížených světelných podmínkách.

Titanové, také jemně kartáčované dýnko nese popisy a tradiční znak Breitlingu – “(B)” a okřídlenou kotvu ve středu.

V hodinkách je použit osvědčený švýcarský kalibr Breitling 17 Tsis siv neeg – tedy ETA 2824-2 s udávanou rezervou chodu 42 teev. Strojek má parametry a certifikaci chronometru, cože je zmíněno i v popisu na číselníku i dýnku. Kalibr umožňuje i ruční nátah a má hacking vteřinové ručky a rychlopřeklápění data.

K hodinkám výrobce dodává mohutný a skvěle propracovaný titanový tah. Jednotlivé články jsou spojeny šroubovacími spojkami, pro úpravu délky vám stačí malý šroubovák. Ale hodinkám to velmi sluší i na modrém pásku z přírodní gumy.

Potřebujete odolné, nápadné a zajímavé hodinky? Pak bych doporučoval si alespoň vyzkoušet na ruceMořského vlka”. I v tomto případě slogan “Breitling – nástroj pro profesionálypravdivě vystihuje skutečnost.

Za zapůjčení děkujeme Ondřejovi!

Autor testu i fotografií: 🙂 kibi

Album ntawm tag nrho cov duab.