MB&F Horological Lab je tvůrčí laboratoří Haute Horlogerie se sídlem v Ženevě. A co znamená název firmy? Skrývá iniciály zakladatele Maximilián Büssera a F značí Friends, tedy přátelélidé, kteří mu pohámali a pomáhají při tvorbě jednotlivých modelových řad hodinek. Firma je mladá, její první hodinky uzřely světlo světa v roce 2006.

Rau BaselWorld 2011 jste stánek MB&F našli ve stejném pavilonku jako Urwerk.

Stánek M&(F)

Stánek M&(F)

Ve vitrínkách jsme měli možnost si prohlédnout kalibr od špičkových hodinek HM4 Thunderboldt. Letadla byly od dětství vášní Maxmiliána Büssera a tak se nechal přístrojovou deskou a proudovými turbínami inspirovat při tvorbě těchto unikátních hodinek.

Kalibr navržený a vyvinutý MB&F s Laurentem Besse a Beranger Reynard Les Artisans Horlogers.

Kalibr navržený a vyvinutý MB&F s Laurentem Besse a Beranger Reynard Les Artisans Horlogers.

Hodinky HM4 Thunderboldt ukazují hodiny, minuty a mají ukazatel rezervy nátahu. Na pravém ciferníku najdete hodiny a minuty, na levém indikátor rezervy nátahu. Hodinky mají oddělené korunky pro nastavení času a natahování.

HM4 Thunderboldt

HM4 Thunderboldt

Dalším špičkovým kouskem je HM3. Tento kalibr jsme si mohli prohlédnout ve vitrínce. Jedná se o tří-dimenzionální strojek navržený Jean-Marc Wiederrechtem.

Kalibr HM3 Sidewinder

Kalibr HM3

Kalibr HM3 je použit mj. v hodinkách HM3 Sidewinder a HM3 Frog. Hodinky HM3 Frog na levé polokouli ukazují hodiny, na pravé polokouli minuty. Na ciferníku odečtete datum.

HM3 Sidewinder

HM3 Frog

Hodinky HM3 Sidewinder na levém komolém kuželu ukazují hodiny a den/noc, na pravém komolém kuželu minuty. Na ciferníku odečtete datum.

HM3 Sidewinder

HM3 Sidewinder

Mezi exponáty nechyběly ani hodinky HM2-CR. Na chvíli se pozastavme u kalibru. Je vyvinutý Jean-Marc Wiederrecht/Agenhor, s Girard-Perregaux setrvačkou a automatickým nátahem, kalibr tiká 28.800 kmity/h. Na levém ciferníku je retrográdní ručka datumu a ukazatel fáze Měsíce. Na pravém ciferníku najdete skokovou indikaci hodin a soustředný retrográdní ukazatel minut.

HM2-CR

HM2-CR

Hodinky ze vlastní produkce samozřejmě najdeme na ruce šéfa MB&(F).

Hodinky MB&F mi přijdou opravdu ulítlé a přitom je to kus obrovské práce a invence. Jestli byste je nosili? Já asi jo 🙂

Tus sau hauv cov ntawv nyeem: Olie

Sau rau ntawm daim duab: 🙂 kibi

Photo album.