ಬ್ರ್ಯಾಂಡ್ ಕ್ರಿಸ್ಟೋಫರ್ ವಾರ್ಡ್ – tedy londýnského hodináře, který si jde “svou cestou” – ನಾನು. Měl jsem možnost fotografovat několik jeho hodinek a vždy jsem byl ohromený, poměr cena / výkon je u této značky opravdu velmi zajímavý. A zajímavé je i sledovat růst této značky. A uvedení vlastního in-house kalibru (SH21) je rozhodně krokem dál, výš. Značka sama není zas tak “stará”, její počátek se datuje do roku 2004. A už od počátku kladl Christopher Ward důraz na prodej mimo “tradiční obchodní kanály” a k prodeji využíval hlavně internetový obchod. I to umožnilo nebývalou dostupnost technicky vyspělých hodinek – bez mezistupně obchodníků a jejich provizí. A čas dal značce ChW za pravdu, prodeje stoupají a nyní tu tedy máme “svatý grál” i mnoha větších a slovutnějších značek – vlastní mechanický kalibr v hodinkách v cenové relaci jen okolo 1.500 ಜಿಬಿಪಿ.

Prvními hodinkami, ve kterých se tento nový kalibr objevil, jsou hodinky Christopher Ward C9 Harrison 5 Day Automatic. Hodinky to jsou moc pěkné, designem navazují na řadu “ಹ್ಯಾರಿಸನ್”. ಉಕ್ಕಿನ ವಸತಿ (ಸ್ಟೇನ್ಲೆಸ್ ಉಕ್ಕಿನ 316L) ವ್ಯಾಸ 43 ಮಿಲಿಮೀಟರ್, ದಪ್ಪ 13,5 ಮಿಮೀ. Povrchová úprava je provedena s chirurgickou přesností – ať se jedná o zrcadlový lesk lunety a horní části pouzdra, tak i jemné broušení boků spodní části. ಜಲನಿರೋಧಕ výrobce stanovil na 5 ಎಟಿಎಂ / 50 ನೀರಿನ ಸ್ತಂಭದ ಮೀಟರ್. V pouzdře je zasazeno ನೀಲಮಣಿ ಸ್ಫಟಿಕ ರು antireflexní vrstvou. Hodinky mají výraznou signovanou korunku.

Číselník u této barevné varianty je temně modrý, ನಿಧಾನವಾಗಿ “sunburst” broušený, barva byla doplněna galvanickým pokovením. Doplňují ho plastické kovové niklované hodinové indexy (XII je římskou číslicí) a bílý tisk – ať už minutové škály, tak i označení značky nebo výjimečné vlastnosti mechanického kalibru – doba rezervy nátahu a jeho certifikace přesnosti. Číselník doplňuje datová apertura na pozici “3”, i na ní je vidět při bližším pohledu precizní provedení. Lesklé ručky jsou niklované a všechny tři – ನಿಮಿಷ, hodinová i sekundová – mají podobný hrotitý subtilní tvar. Neviděl jsem tyto hodinky zatím naživo, ಆದರೆ ನಾನು ಅರಿಕೆ ಮಾಡಬೇಕು, že podobné proporce a tvary, které ručky mají, mne vedou k domněnce, že to s čitelností nebude až tak valné. Snad se mýlím.

ಒಳವ್ಯಾಸ SH21 pochází přímo z dílen ChW, vyvinul ho hodinář Johannes Jahnke a je 100% “ಸ್ವಿಸ್ ಮಾಡಿದ”. Je to mechanický kalibr s automatickým nátahem, ವಿದ್ಯುತ್ ಮೀಸಲು ಸುಮಾರು 120 ಗಂಟೆಗಳ, tedy celých pět dnů chodu! ಕ್ಯಾಲಿಬರ್ zasazeno ಆಗಿದೆ 31 ಬೇರಿಂಗ್ ಬಂಡೆಗಳು, ಆವರ್ತನ setrvačky ಆಗಿದೆ 4 Hz (28.800 ಎ / ಗಂ). Délky chodu je dosaženo použitím dvou pérovníků, které spolupracují v sérii. A výrobce si věří, jednotlivé kalibry prošly zkouškami (všechny) a mají tedy COSC certifikaci přesnosti chodu. Jen pro zajímavost, rotor automatického nátahu je vyrobený z wolframu – kvůli hmotnosti a tím i účinnosti nátahu. Pěkné je, že kalibr je vybaven i zastavením sekundové ručky při seřizování (ಹ್ಯಾಕಿಂಗ್) a zrychleným překlápěním data. Uvádět v dnešní době na trh kalibr, který není těmito komplikacemi vybaven, je vlastně trapné.

I zdobení kalibru je na velmi vysoké úrovni s důrazem na každý detail – od broušení můstků, leštění jejich hran, přes leštění hlav šroubků (a jejich barvení) až ke gravírování rotoru automatického nátahu.

I nerezové dýnko má rozměrný safírový průhled do útrob mechanické strojku, i zde je safír ošetřen antireflexní vrstvou. K pouzdru je přišroubované šesti šroubky.

K hodinkám patří černý kožený řemínek, kůže má svůj zdroj ve hřbetu louisianského aligátora. K řemínku patří pěkná signovaná překlápěcí spona, materiálem pro její výrobu byla nerezová ocel.

Hodinky se prodávají v celkem 11 variantách, liší se barevným provedením číselníku (ಬ್ಲೂ, černá, ಬಿಳಿ), barvou řemínku (černá, ಕಂದು ಬಣ್ಣ) nebo mají místo řemínku nerezový tah (ಕಂಕಣ) s překlápěcí sponou. Všechny varianty jsou pěkné a trvám na tom, že i cena je velmi zajímavá. Ono značek, které umí vyrobit a prodat hodinky s vlastním mechanickým kalibrem za cenu okolo 45.000 CZK zas tak moc není.

ಲೇಖಕ ಪಠ್ಯ: 🙂 kibi

ಫೋಟೋ ಮೂಲ: www.christopherward.co.uk

ನೀವು ಕೈಗಡಿಯಾರಗಳು ಬಯಸಿದರೆ, ನಮಗೆ ನೀಡಲು ಮರೆಯಬೇಡಿ, ದಯವಿಟ್ಟು, ಮೂಲಕ "ನಂತಹ" svoju ಫೇಸ್ಬುಕ್ ಪುಟ. ಇದು ನಮಗೆ ಬಹಳ ಅಮೂಲ್ಯ ಪ್ರತಿಕ್ರಿಯೆಯನ್ನು ನೀಡುತ್ತದೆ, ಧನ್ಯವಾದಗಳು.