ಕೈಗಡಿಯಾರ ರೋಲೆಕ್ಸ್ Cosmograph Daytona mají dlouhý a zajímavý příběh. Začíná v roce 1963, kdy spatřily světlo světa. Primární určení na zápěstí profesionálních řidičů závodních aut jim brzy získalo nehynoucí slávu. Patentovaný mechanismus chronografu a tachymetrická luneta umožňují majiteli dokonale měřit běžící čas a vypočítat průměrnou rychlost.

ನ ಅವರನ್ನು ಒಂದು ಹತ್ತಿರದಿಂದ ಗಮನಿಸೋಣ.

Daytony existují v několika verzích, mně se dostaly do ruky nerezové s černým číselníkem. Typické Oyster pouzdro měří 40 ಮಿಲಿಮೀಟರ್, což v současné době přerostlých pouzder není mnoho. Okamžitě vás upoutá vysoce lesklá luneta s gravírovanou stupnicí tachymetru, pomocí které můžete měřit svou aktuální rychlost. Triplock korunka signovaná plastickou korunkou s plastickými třemi tečkami je krytá výstupky leštěného pouzdra a má po obou stranách šroubovací tlačítka chronografu. Šroubovací proto, abyste při náhodném stisknutí pod vodou nespustili chronograf. I když mi korunka připadá poměrně dost zapuštěná, dobře se s ní manipuluje. Výrobce udává vodotěsnost hodinek 100 ಮೀಟರ್, takže s nimi můžete v klidu plavat.

Z hladkého matného černého číselníku vystupují plastické indexy, které jsou opatřeny vrstvou Superluminovy. ಸ್ಥಾನ 12 nechybí logo Rolex – stříbrná korunka. Jméno Rolex najdeme také na vnitřní lunetě. Vteřinová lesklá ručka je zakončená hrotem šípu a při resetu ukazuje přesně na pozici 12. Hodinová a minutová ručka (“Fat Hands”) nesou vrstvu luminiscence, stejně jako indexy. Subčíselníky chronografu mají škálu z oceli, se vzorem soustředných kružnic (guilloche), s černou stupnicí a číslicemi. Ručky subčíselníků jsou také ocelové. To poskytuje dostatečný kontrast s černým číselníkem a společně se zvýrazněnými ručkami umožňuje dobrý odečet času. Do lunety je zasazeno safírové sklíčko bez antireflexu, které je vystouplé nad lunetu a svádí tak k drobným nehodám.

Jak jsme u Rolex Oyster zvyklí, dýnko je kartáčované s typickým drážkováním po okraji a bez obvyklých technických údajů o hodinkách. ನಾನು ಒಂದು ಅನುಕಂಪ ಹೇಗೆ, protože použitý inhouse kalibr 4130 je pěkný na pohled a mohlo by na něm vaše oko se zalíbením spočinout. Nu což, oficiálně to možné není, existují ale fandovské výměny pevného dýnka za dýnko s průhledem. Pokud vím, takto vylepšené hodinky se musely rozloučit s deklarovanou voděodolností 100 ಮೀಟರ್. Jestli vám to za to stojí, prozkoumejte internet a jděte do toho.

Rolex Cosmograph Daytona s inhouse kalibrem 4130 byly představeny na BaselWorldu 2000. Předchůdcem byl modifikovaný kalibr Zenith El Primero známý jako kalibr 4030. Vývojáři Rolexu silně přepracovali El Primero – například změnili frekvenci z 36.000 ಇನ್ 28.800 půlkmitů ಗಂಟೆಗೆ (ನ 5 ಹರ್ಟ್ಝ್ ನಾ 4 Hz), jen přibližně polovina kalibru El Primero zůstala beze změn (ಮೂಲ: “Chronos”, 4/2000). ಮೂವ್ಮೆಂಟ್ 4130 ಸರಿಸಮ ಒಂದು ರೀತಿಯ ಮೀಸಲು 72 hodin při zastavených stopkách a 66 hodin při běžících stopkách. Strojek se pyšní modrým vláskem Parachrom, který dává strojku odolnost proti magnetickému poli (například poblíž aktivních reproduktorů apod.) a je také odolnější vůči změnám teploty. Hacking vteřinovky je příjemnou třešinkou na dortu.

ಮೂಲ: ರೋಲೆಕ್ಸ್

K zápěstí majitele je poutá klasický oyster nerezový tah s typickými vnitřními leštěnými a vnějšími kartáčovanými dílky. Překlápěcí spona s pojistkou je signovaná korunkou Rolex. ಉದ್ವೇಗ ಉನ್ನತ ಗುಣಮಟ್ಟದ, celokovový, na ruce sedí jako ulitý.

Ať si kdo chce, ಅವಳು ತಮಗನಿಸಿದ್ದಷ್ಟೇ, říká, rolexky jsou prostě rolexky. Vycizelovaná švýcarská práce, vytříbený smysl pro rovnováhu a vkusnou zdobnost je poznat z dálky. Nemusíte být špičkovým závodníkem silničních vozů, s Rolex Daytona na zápěstí ohromíte v každé společnosti. Ruku na srdce, možná nikdy v životě nepoužijete tachymetrickou stupnici, ale až vám bude ve sporťáku vítr pročesávat vlasy, s chutí se zadíváte na ruku a po tisící je budete obdivovat. Už se vám líbí? Můžete je mít, stavte se do JHB Antique a zeptejte se pana Laina.

ಬರಹಗಾರ್ತಿ ಪಠ್ಯ: ತೈಲ

ಲೇಖಕ ಫೋಟೋಗಳು: 🙂 kibi ಒಂದು ರೋಲೆಕ್ಸ್

ಸಾಲ ಧನ್ಯವಾದಗಳು JHB Antique.

ಆಲ್ಬಮ್ ಎಲ್ಲಾ ಫೋಟೋಗಳು.