Jaké hodinky jsou nejlepší pro použití ve vesmírném programu? U ruské agentury Roskosmos mají už roky jasno a používají hodinky Fortis. Ono to není zas tak jednoduché – mechanické namáhání hodinek (přetížení, ಕಂಪನ), tepelné šoky, použití maziv ve vzduchoprázdnu, při extrémních teplotách… problémů, se kterými se konstruktéři musí vyrovnat, je mnoho, ostatně historii v tomto oboru se už věnoval Táda. A hodinky Fortis při zkouškách, které jistě nebyly jednoduché, obstály a můžete je vidět na zápěstích (ಕೇವಲ) ruských kosmonautů.

Ale tyto hodinky mají ještě speciálnější určení. Název napovídá, že tato limitní edice má nějakou souvislost s letem na planetu Mars. Konkrétně se jedná o experiment, ve kterém byla šestičlenná posádka na vesmírné stanici ISS při simulovaném letu podrobena sérii testů po dobu 520 ದಿನಗಳ, zadání kopírovalo skutečnou cestu na Mars. Vědci zde hledali odpovědi na soubor problémů, jak zajistit přežití a návrat kosmonautů při této misi. Samotný let je plánován na rok 2030. A jaké při něm budou mít kosmonauti hodinky? Nechme se překvapit.

Zkusíme se na tyto zajímavé hodinky podívat důkladněji.

Pouzdro má typický tvar i rozměry řady Fortis B-42, tedy průměr 42 ಮಿಲಿಮೀಟರ್, typický hranatý tvar nožek, ದೂರದರ್ಶಕದ. Netypický je materiál, tuto limitní edici u Fortis vyrobili z lehkého ale pevného titanu s povrchovou černou vrstvou PVD. Vlastně se dá říci, že všechno, co na hodinkách není oranžové, je černé, no dobře, najdeme tu i nějakou tu bílou barvu, ale černá a oranžová jsou na celých hodinkách dominantní. Odolnost pouzdra ve vodě je celých 200 ಮೀಟರ್, ಹೀಗೆ 20 ಎಟಿಎಂ.

Číselní kryje rovné safírové sklíčko (ಅಲ್ಯುಮಿನಾ) s mohutnými antireflexními vrstvami po obou stranách. Vypadá to dobře, ale vnější antireflexní vrstva je velmi citlivá na otisky a nestačí ji jen přeleštit, stopy doteků na antireflexu odstraníte až vlhkou mikrovláknovou utěrkou, je to trochu otravné.

S korunkou jsou rozměry pouzdra už 45 ಮಿಮೀ. Korunka je šroubovací a nese na sobě stylizovanou korunu, logo firmy Fortis.

Černá jednostranně otočná luneta s bílým tiskem znovu připomíná potápěčské modely z řady B-42. Dvanáctka, tedy spíš 60 ನಿಮಿಷಗಳು, je na lunetě zvýrazněno bílým trojúhelníkem a vsazeným luminiscenčním bodem.

ಡಯಲ್ ಮ್ಯಾಟ್ ಕಪ್ಪು, i když z fotografií to spíš vypadá na modrou barvuto je ale jen antireflexní vrstva sklíčka. Tisk tu najdeme oranžový na číselných hodinových indexech (ಹನ್ನೆರಡು ಹೊರತುಪಡಿಸಿ, zde je obvyklý “ಗಾಳಿ” trojúhelník se dvěma tečkami). Bíle je zde logo značky, ಕಾಗದ, že se jedná o limitní edici a také řada, ze které L.E. vychází – ಹೀಗೆ “B-42”. Bílý je i tisk data a dne v týdnu vpravo na číselníku. Častá otázka, co znamenají trojúhelníky na obou stranách tohoto okénka, má snadnou odpověďjsou to značky, které připomínají směry otáčení korunky, kterými měníme skokově zobrazení dne v týdnu nebo data.

Oranžové jsou i všechny tři ručky, jen na vteřinové najdeme bílý luminiscenční terčík. Ručky mají jednoduchý rovný tvar, jsou skvěle čitelné a to i díky nanesené luminiscenci.

Ukázka luminiscence, při nasvícení UV světlem můžeme vidět asi toto. Luminiscence je skvělá a perfektně čitelná.

Výrobce do hodinek vsadil mechanický kalibr z produkce švýcarského koncernu Swatch, ಇಟಿಎ 2836 je mechanický strojek s automatickým i ručním nátahem, zobrazením času, ale i data a dne v týdnu, strojek při seřizování zastaví vteřinovou ručku (ಹ್ಯಾಕಿಂಗ್) a umí datum i den v týdnu překlápět zrychleně. Frekvence ಕ್ಯಾಲಿಬರ್ ನಲ್ಲಿ 28.800 ಗಂಟೆಗೆ ಅಂತರವು, 25 ಬೇರಿಂಗ್ ಬಂಡೆಗಳು, ವಿದ್ಯುತ್ ಮೀಸಲು 42 ಗಂಟೆಗಳ. Nabízí se otázka, jak vlastně funguje mechanický kalibr s automatickým natahováním ve stavu beztíže? Podle zkušeností bez problémů, energii k nátahu hodinkového pera totiž hlavně získává z přetíženípohybů hodinek při pohybech ruky a tak je použití takového strojku i ve vesmíru a bez gravitace bez potíží.

Vnitřnosti kryje titanové šroubovací dýnko, i zde je krycí černá vrstva PVD. Jistě nepřehlédnete nápisy a znaky, které připomínají výjimečnost těchto hodinek a to včetně pořadového čísla limitní edice z celkem 2012 ತುಣುಕುಗಳು.

Černý kožený řemen s oranžovým štepováním vypadá dobře, černěná titanová jazýčková spona také – ಕಾಮೆಂಟ್. Alternativně lze k hodinkám mít i oranžový silikonový pásek s černou titanovou překlápěcí sponou.

Jak jsem už říkal, jde o limitní edici (2012 ತುಣುಕುಗಳು – 100. výročí firmy Fortis), jednotlivé kusy jsou číslovány. Příběh, který provázel vznik těchto hodinek, je zajímavý, kdo odolá kouzlu mrazivých kosmických dálek při letu na Mars? Zvláštní ale je, že tyto hodinky mají v mnoha případech hodně majitelů. Jakoby zaujaly svým barevným provedením hodně lidí, ale po vyprchání počátečního nadšení si možná majitelé nejsou už tak jistí odolností PVD vrstvy a jejího případného poškozenía tím i snížení ceny při případném dalším prodeji hodinek? ಹೂ ನೋಸ್? Pro mne to jsou velmi zajímavé hodinky, jsou perfektně udělané a přes jejich barevnost jsou i velmi dobře využitelné v běžném provozu. Snad jen do obleku bych volil něco tradičnějšího.

ದೃಶ್ಯ? ಸುಮಾರು 43.000 CZK.

ಲೇಖಕ textu ಮತ್ತು ಫೋಟೋಗಳು: 🙂 kibi

ಆಲ್ಬಮ್ ಎಲ್ಲಾ ಫೋಟೋಗಳು.