Sedmdesátá léta v Československé republice – normalizace, nedostupné zboží zpoza železné opony, design, který někomu možná připadá naivní, někomu nadčasový… A přesto hospodářství tak nějak fungovalo a československé hodinky se exportovaly. Tyhle do Polska pro polské vojenské námořnictvo (Marynarka wojenna) kolem roku 1976. V archívu firmy Elton Hodinářská a.s. ale o dodávkách pro polskou armádu není ani čárka. Těžko říct, jestli to přičíst špatně vedeným záznamům nebo se záznamy ztratily? Anebo dodávka tedy byla objednána obecně pro Polsko a část dodávky použila asi armáda.

ಕೈಗಡಿಯಾರ – ale není známo, kolik jich bylo celkem – sloužily v této části polské armády http://www.6bpd.mil.pl/ (6 Brygada Powietrznodesantowa – dále jen 6BPD) u potápěčů patřících pod ženisty, dislokace Krakow.
Jedná se o brigádu výsadkových sil, tato část armády prošla několika reorganizacemi, původně vznikla v r. 1957 ಮಾಹಿತಿ 6. pomořanská výsadková divize a jednalo se o elitní část polské armády. Samotná 6BPD sice přímo nespadá pod polské vojenské námořnictvo MW (MW = Marynarka wojenna), nicméně ženijní prapory jsou v 6BPD i MW a hodinky nějakým způsobem při reorganizacích přešly pod 6BPD. Z armádního skladu 6BPD byly některé uvolněny až v r. 2007.

Hodinky vycházejí z v té době jedněch z mála odolných a vodotěsných hodinek v socialistických zemích – z československých připadaly v úvahu asi jen Prim Orlík (uzavřená série, dále se nevyráběly), ಸ್ಪೋರ್ಟ್ ನೋಡಿ (případně Elton Sport), ಅಥವಾ ಸ್ಪೋರ್ಟ್ II ನೋಡಿ. S obdobným (ನಾಗರಿಕ) modelem mám velké zkušenosti, asi od roku 1983 ho vlastním. A pár let jsem tyto hodinky i nosil. Takže vím, že zas tak odolné nebyly, gumové řemínky praskaly tak po roce, jednou jsem rozbil sklíčko (při nijak extrémní ráně), jednou jsem hodinky utopil… doufám, že polští potápěči – ženisti měli v tomto směru víc štěstí než já. Jen zdůrazním (po pár dotazech), že se jedná o standardní hodinky Prim Sport II, které od hodinek, které máte třeba doma, odlišuje vojenská značka na boku a na dýnku hodinek. Máte-li za to, že je máte také doma, raději se podívejte, jestli mají také vojenskou přejímací značku…

ಲೆಟ್ಸ್ ತನ್ನ ಗಡಿಯಾರ ನೋಡೋಣ. Soudkové pouzdro o průměru pouhých 36 milimetrů bylo vyrobeno z mosazi a silně pochromováno. Osobně mohu říci, že po pár letech se vlivem nošení (potu) na spodní straně pouzdra pochromování porušilo a hodinky vypadaly časem jak “malomocné”. Pro denní nošení tedy ani dnes PSII asi nejsou. Tento kus (asi přímo ze skladu) je ovšem perfektní.

Klenuté sklíčko bylo plastové. Mně se ho na mých hodinkách jednou podařilo rozbít. V době, kdy byl dostatek náhradních dílů, to nebyl zas takový problém. V současné době ale firma Elton Hodinářská a.s. náhradní díly k hodinkám nedodává a využívá je pouze na celkové renovace hodinek. Obchodně je to pochopitelné, je přece lepší za renovaci chtít pár tisíc korun, ಆದರೆ…

Tytéž problémy jsou s korunkou. ಇದು ವಸತಿ ಸ್ಕ್ರೆವೆದ್ ಇದೆ (to ke značce Prim patří, ಶೋಚನೀಯವಾಗಿ, dodnes). Systém těsnění hodinky před vodou chránil až do hloubky 40 ಮೀಟರ್, ale korunka není nijak chráněna proti nechtěnému povytažení pod vodou. Okolo číselníku je plastová černá otočná luneta s bílým potiskem. I ta poměrně rychle podléhala opotřebení a i tu je dnes problém sehnat. Díly z druhovýroby neodpovídají historickému vzoru v detailech fontu a tisku. Je to haléřová položka, ale velmi obtížně se shání.

Černý plechový lakovaný číselník s výraznými hodinovými indexy a bílým kroužkem okolo číselníku nese obchodní značku výrobce, ಮಾದರಿ (SPORT) a počet kamenů kalibru. Najdeme tu i datové okénko (datum bez rychlopřeklápění) s bílým datovým věncem a černým potiskem. Plechové ručky v barvě kovu se zdají jen velmi hrubě zpracované a luminiscence na nich už také podlehla historii. ಇಲ್ಲ, špatná luminiscence je vlastně i na hodinkách ze současné produkce Primek, ಶೋಚನೀಯವಾಗಿ.

Ocelové nerezové dýnko (zde také s vojenským gravírováním) ವಸತಿ ಆಗಿ ಸ್ಕ್ರೆವೆದ್.

V hodinkách je mechanický kalibr s ručním nátahem s označením “68” – 17 ಕಲ್ಲುಗಳು, rezerva nátahu pod 40 ಗಂಟೆಗಳ. Proti nárazům setrvačku chrání Incablok. Kalibr nebyl nikdy moc přesný, ale obvykle toho hodně vydržel.

ilustrační foto – ಒಳವ್ಯಾಸ 68, ಕೌಟುಂಬಿಕತೆ 68.4

Hodinky se prodávaly – a to i v tomto případě – na plastovém řemínku s perforací s plastovou sponou. Tento řemínek nebyl nikdy moc kvalitní, obvykle vydržel maximálně rok nošení, pak praskal. ಎ – ಹೇಗೆ ಬೇರೆ – je velmi těžké ho sehnat. ಯಾವುದೇ ಆಯ್ಕೆ, než si znovu povzdychnout nad tím, že firma Elton Hodinářská a.s. už nedodává hodinářům náhradní díly na hodinky ze své produkce.

Hodinky jsou označeny: MW-76-XXX (MW = Marynarka wojenna , 76 = rok výroby), označeno bylo vždy dýnko a pouzdro hodinek z boku.

ಭರವಸೆ, že se na mne nezlobíte, že jsem s recenzí těchto naprosto výjimečných hodinek spojil své zkušenosti s náhradními díly pro hodinky typu Prim Sport II obecně?

Ale tyto hodinky jsou rozhodně velkou raritou, ve sbírkách bylo zatím zdokumentováno pouze 10 ತುಣುಕುಗಳು (5x ČR , 3x Polsko , 1x Francie, 1x Slovensko). Majiteli k této raritě upřímně blahopřejeme. A příště si třeba povíme něco o hodinkách Orlík a jejich využití u vojenských jednotek na Baltu? Sběratelka z Kanady se se mnou podělila o data, která má od svého otce, vojenského lékaře, ale to už je zase jiný příběh.

ಲೇಖಕ textu ಮತ್ತು ಫೋಟೋಗಳು: 🙂 kibi

S využitím materiálů a se souhlasem sběratele pana Stanislava Junga – ಧನ್ಯವಾದಗಳು!

Přehled mechanických Prim kalibrů do roku 1995.

ಆಲ್ಬಮ್ ಎಲ್ಲಾ ಫೋಟೋಗಳು.

ನೀವು ಕೈಗಡಿಯಾರಗಳು ಬಯಸಿದರೆ, ನಮಗೆ ತಿಳಿಸಿ, ದಯವಿಟ್ಟು, ಮೂಲಕ "ನಂತಹ" svoju ಫೇಸ್ಬುಕ್ ಪುಟ. ಇದು ನಮಗೆ ಅಮೂಲ್ಯ ಪ್ರತಿಕ್ರಿಯೆಯನ್ನು ನೀಡುತ್ತದೆ, ಧನ್ಯವಾದಗಳು!