ವ್ಯವಹಾರ ಸಂಸ್ಥೆ Orient už desetiletí produkuje pěkné a laciné hodinky. A to používá inhouse kalibry. Někdy je jí vyčítána přílišná zdobnost designu hodinek, ale je možné, že Asiatům naopak naše hodinky připadají moc nudné? Tohle byly jedny z nej nej hodinek, co jsem kdy měl. Řada Orient Star je trochu vyšší, technické provedení hodinek je obvykle skvělé. A pro hodinky Orient s automatickým kalibrem je zde i charakteristická komplikace zobrazení rezervy nátahu – tedy jak dlouho hodinky ještě půjdou. Tato komplikace v evropském provedení je obvykle několikanásobně dražší, takže pokud vám připadá užitečná, jsou hodinky Orient ideálním způsobem, jak ji vyzkoušet. Nedávno jsme psali o hodinkách k šedesátému výročí firmy – Orient 60th Anniversary Classic, které tuto komplikaci mají také.

Tyto konkrétní hodinky se ke mně dostaly oklikou jako ke druhému majiteli, byl to impulzívní nákup. Stejně tak impulzívní byl i jejich prodej, asi to jsou hodinky s impulzívní duší?

Nerezové oblé pouzdro s velmi svébytným a přitom praktickým tvarem má průměr 43 a tloušťku 13,7 ಮಿಮೀ. Jeho tvar trochu připomíná design hodinek z padesátých let a věřím, že je to i záměrem tvůrců. ಜಲನಿರೋಧಕ ವಸತಿ ಆಗಿದೆ 100 ಮೀಟರ್ – i bez korunky šroubovací do pouzdra. Korunka je částečně chráněna zapuštěním do boku pouzdra.

Pouzdro je perfektně vyleštěné, na nožičkách je část kartáčovaná. Hodinky nejsou nijak těžké, váží i se řemenem 89 gramů a na ruce sedí skvěle.

Já měl hodinky v hnědé variantě – s čokoládově hnědým číselníkem. Dělaly se i jiné barevné varianty – vzpomínam si na žlutou, černou, zelenou… Ale nejen barvou je číselník zajímavý, je lesklý, po obvodě je zdobený giloší. Nenajdete na něm okénko zobrazení data, ale plastické kovové hodinové indexy, subciferník mimostředné vteřinové ručky na pozici “6” a nahoře gilošovanou kruhovou výseč ukazatele rezervy nátahu. I logo výrobce je kovové plastické. Obvyklá zdobnost tady není přehnaná a číselník sice není nudný, ale současně působí celkem jednoduchým dojmem. Ocelové ručky jsou skvěle leštěné a všechny čtyři nesou bílý luminiscenční nátěr. Luminiscence Lumibright není nijak silná, ale postačí.

Číselník kryje silné sférické safírové sklíčko bez antireflexu o průměru 33 ಮಿಲಿಮೀಟರ್.

Inhouse kalibr Orient 46X51 s komplikací ukazatele rezervy nátahu a mimostřednou vteřinovkou byl prostě skvělý. Jeho přesnost se držela na skvělé úrovni bez ohledu na to, jestli byly hodinky na ruce nebo odložené na stole nebo se točily ve watchwinderu. Rezerva nátahu je (jak je vidět i na škále v číselníku) 40 ಗಂಟೆಗಳ, hodinky mají 23 ಬೇರಿಂಗ್ ಬಂಡೆಗಳು. Samozřejmostí je i nárazuvzdorné uložení setrvačky.

Ukazatel rezervy nátahu je velmi šikovná věc, zvlášť pokud hodinky střídáte. Má jediná výhrada je k nemožnosti ručního nátahu pera korunkou, pak by tyto hodinky byly vážně dokonalé!

Oblé ocelové šroubovací dýnko má průhled (minerální sklo) na mechanický strojek. A to je dobře, zdobení kalibru je perfetní – perličkování můstků, ಜಿನೀವಾ ಪಟ್ಟೆಗಳು, gravírování a zlacení rotoru automatického nátahu… je to vážně lahůdka.

Kožený řemen (20 ಮಿಮೀ), který na hodinkách byl, vypadal na první pohled trochu neotesaně, hrubě, i nerezová jazýčková spona tak působila. Ale ve skutečnosti se k hodinkám řemen hodil a nosily se na něm skvěle. Já je zkoušel mít na ruce na různých kožených řemenech a látkových strapech a domnívám se, že jim slušelo skoro všechno, ale nejvíc asi hnědý kožený řemen se vzorem krokodýlí kůže.

Stýská se mi po nich moc, s chutí bych si je zase koupil, ale v nabídce firmy Orient už tyto hodinky nejsou. Na e-bay se občas objeví za cenu kolem $600. Ale třeba FD z řady Classic Automatic také nejsou špatné

ಲೇಖಕ textu ಮತ್ತು ಫೋಟೋಗಳು: 🙂 kibi

ಆಲ್ಬಮ್ ಎಲ್ಲಾ ಫೋಟೋಗಳು.