Tyhle hodinky pro mne mají zvláštní osobní kouzlo. Jsou totiž takovým “ukončením cyklu”. ಏಕೆ? Zkusím to vysvětlit.

ಕೆಲವು ವರ್ಷಗಳ ಹಿಂದೆ (to to letí) jsem potřeboval hodinky “se stopkami”. Měl jsem svoje ಕ್ಯಾಸಿಯೊ MTD 1037 “Seamaster” a byl jsem s nimi spokojený, ale stále častěji jsem potřeboval změřit nějaký časový interval a chronograf by se mi hodil. O hodinkách jsem věděl celkem houby a tak jsem hledal na internetu nějaké údaje. Narazil jsem tehdy na chronomag.cz – zaujaly mě tam recenze, osobní zkušenosti majitelů, fotky… a tehdy také přátelské chování členů tohoto “klubu” k sobě navzájem. Kdeže loňské sněhy jsou…

A během prvního týdne jsem tam našel inzerát, ಎಲ್ಲಿ “spiderer” prodával hodinky Seiko SNN107 – takového “pokrevního bratra” těchto SNN213. Hodinky jsem si tehdy koupil a měl jsem z nich velikou radost. ಎ, asi po půl roce, jsem je vyměnil za něco mechanického… Takže v tomto jsem se prostě vrátil po třech letech ke kořenům, když jsem tyto SNN213P1 kupoval.

Co o nich napsat? Japonského výrobce hodinek Seiko asi není třeba příliš představovat. Patří k největším světovým výrobcům hodinek. Ať už sám vyrábí kompletní hodinky nebo jen strojky, na jejichž základě pak jiní výrobci kompletují hodinky. Jeho produkce obsahuje “in house” strojky – a to od nižších quartzových nebo mechanických řad až po to nejlepší, co lze mezi hodinkami vidět v řadách ಗ್ರ್ಯಾಂಡ್ ಸೈಕೊ nebo Credor. A nejenom, že vyrábí vlastní strojky, ale i všechny komponenty hodinek, které většina výrobců někde nakupuje, si u Seiko vyrábějí sami, včetně sklíček ze syntetického safíru – anebo minerální hardlex, hodinová pera, kameny pro osazení ozubených kol ze syntetického rubínu. Hodinky prostě vyrábějí celé sami a umí to dobře.

A vydařené se mi zdají i tyto Seiko. Nerezové pouzdro má asi ze všeho nejblíž tvarem “polštářku” – hranatý zaoblený tvar s krátkými nožkami. ವರ್ಷ, ವಸ್ತು ಸ್ಟೇನ್ಲೆಸ್ ಸ್ಟೀಲ್ ಆಗಿದೆ, i když povrchová úprava pískováním hodinkám dává vzhled spíš titanu. Průměr pouzdra je příjemných 43 mm bez korunky a tlačítek, délka pouzdra 48 ಮಿಮೀ, tloušťka neméně příjemných 12 ಮಿಮೀ.

Leštěné dýnko je ocelové, ಬೈರಿಗೆ, ಫ್ಲಾಟ್, jen s vyznačením technických údajů.

Minerální sklíčko je zodolněné proti poškrábání, v pojmenování výrobce “hardlex”, jeho průměr je 35 ಮಿಮೀ.

Korunka nenese logo výrobce a ani není šroubovací – tlačítka také ne. Ale i tak je vodotěsnost zaručena na 100 ಮೀ ಆಳ – v praxi hodinky bohatě stačí na povrchové plavání a potápění třeba v bazénu. Jen doplním, že ovládání je celkem obvyklé, korunka v první pozici umožňuje rychlé překlápění data, ve druhé řídí ručky s hackingem vteřinovky. A tlačítka – jak je už dlouho u hodinek obvyklé – horní stopky spouští a zastavuje, spodní nuluje anebo umožňuje stopnutí mezičasu. Tlačítka i korunka se ovládají velmi příjemně, i síly potřebné na stisknutí jsou tak akorát.

Quartzový strojek nese označení 7T94. Baterie by v něm měla vydržet dva roky a její končící životnost hodinky dají najevo skákáním vteřinovky po dvou vteřinách (technologie EOL).

Když už jsem se dostal k ručkám – hodinová a minutová jsou bílé s luminiscencí, rovné, snadno čitelné se špičatým zakončením, centrální žluto-oranžová vteřinovka chronografu nenese luminiscenci. Tu nemají ani bílé ručky na dvou subcifernících – ಸ್ಥಾನ “6” malá vteřinovka indikující chod hodinek a ani ta na pozici “12” – minutový čítač měřeného časového intervalu v rozsahu jedné hodiny.

Číselník je tmavě šedivý, ಸ್ಥಾನ “6” je v něm vyseknuto datumové okénko. Liché indexy jsou značeny čárkou, sudé (2, 4, 8 ಒಂದು 10) jsou číselné. Číselník je plochý, i potisk označení výrobce není plastický, snad jen indexy mají nanesenu barvu a luminiscenci trochu plasticky. Vnější kroužek nese “nezbytný” tachymetr. Co to je? Stupnice, která umožňuje měřit konstatní rychlost (třeba auta na dálnici) ಇನ್ “letmém kilometru”.

A ještě ukázka luminiscence.

Na hodinkách byl původně černý nylonový látkový řemínek, ke mně se dostaly už na koženémrally” řemenu. A mně se nejvíc líbí s černým řemenem Maratac s bílým prošitím a látkovým vzorem. Snad se jen ještě podívám po pískované sponě, která by ladila lépe s pouzdrem.

Takže všechno dobře dopadlo, já mám zase svojeSNN” – praktické, odolné a hezké hodinky. A tentokrát si je už (ಕುರಿತು) nechám.

Autor textu a fotografií: 🙂 kibi

Album s většími fotografiemi.