ನೀವು, ಗಡಿಯಾರ ಸೈಕೊ jsou jen levný “spotřebák” a nedosahují kvalit třeba švýcarské produkce? Já už si to nemyslím. A můžou za to tyhle ಗ್ರ್ಯಾಂಡ್ ಸೈಕೊ.

ಇಂಚುಗಳು 1960 vznikla pod záštitou koncernu Seiko značka Grand Seiko . Už od začátku se vývojáři soustředili na vývoj řady přesných a odolných mechanických kalibrů. ತರುವಾಯ 1968 byly hodinky GS dostupné i s kalibry “hi-beat” kalibry s frekvencí 5 Hz, ಹೀಗೆ 10 kyvů za sekundu (36000 za hodinu). Příchod “quartzové revoluce” ಇನ್ 1975 znamenal pro tuto výběrovou značku konec. Znovuzrození značky přišlo v roce 1988, původně pouze s quartzovými kalibry. Produkce mechanických strojků byla obnovena až v roce 1998. A od roku 2004 jsou hodinky se značkou GS dostupné i s revoluční hybridní technologií Spring Drive. Současná produkce tak zahrnuje quartzové, mechanické i hybridní Spring Drive kalibry, je si z čeho vybírat.

Společným jmenovatelem hodinek s touto značkou je i střízlivý nadčasový design a dokonalé provedení. Bez nadsázky se dá mluvit o “rolexkách východu”. V dnešní době, kdy jakékoliv hodinky dražší než třeba 5000 CZK jsou považovány za příliš drahé a značka Seiko je obvykle spojována sice se spolehlivostí, ale málokdy s luxusem, budete asi s hodinkami této značky na zápěstí považováni nejspíš za blázna, když zmíníte cenovku okolo 2000 – 5000 ಯುಎಸ್ಡಿ. Ale naštěstí to platí jen pro naše končiny a i tady znalci dobře ví, co je dobré!

Grand Seiko SBGF021

Hodinky jsou krásnou ukázkou tradice, svěžího designu, moderních technologií i technického umu. ನಿಷ್ಕೃಷ್ಟತೆ, kterou jsem nacházel i při makro fotografování, vidím opravdu málokdy. Tyhle hodinky jsou (skoro) dokonalé. Jen skoro, protože jsou mi malé. Pouzdro měří jen 38 mm bez korunky a silné je 10 ಮಿಮೀ. Být trochu větší, tak mám problém, protože bych je nutně “potřeboval”.

Pouzdro z nerezové oceli je odolné proti nárazům a magnetismu. Zpracované je úžasně. Kombinace leštěných a kartáčovaných ploch je rafinovaná a dokonalá. Pouzdro odolává tlaku 20 ಎಟಿಎಂ, a to stačí pro každé myslitelné použití. U hodinek s využitím převážně v kanceláři je to vážně nezvykle vysoká hodnota.

Korunka je šroubovací a nese na sobě logo “ಜಿಎಸ್”. ಗಾತ್ರ, proporčně i provedením je dokonalá.

Ocelové dýnko je šroubovací. Nese na sobě emblém lva a nápis Grand Seiko a tradiční logo značky – stylizovaného lva.

Dvakrát zakřivený safír tvoří sklíčko s průhlednou antireflexní vrstvou. ಗಾಜಿನ ವ್ಯಾಸ ಹೊಂದಿದೆ 31 ಮಿಮೀ. Hodinky tak díky subtilní lunetě vypadají snad trochu větší.

Číselník je úžasný v každém detailu. Proporce ruček, indexů i jemná struktura číselníku je něco, co se nikdy neomrzí. Ručky mají horní hranu kartáčovanou, boky leštěné a je na nich nanesena LumiBrite luminiscence. Okénko pro datový věnec je dokonale vyvážené. Nastavování ruček u těchto hodinek je velmi praktické. Nastavení hodinové ručky je nezávislé na minutové a vteřinové ručce, tedy nastavování různých časových zón je velmi jednoduché a rychlé (funkce Calendar Linked Time Difference Fix Function).

Čas přesně v hodinkách určuje quartzový strojek 8J56. A když říkám přesně, tak opravdu přesně, je to High End Quartz strojek z produkce Seiko s teplotní kompenzací. Deklarovaná přesnost je +- 10 ಸೆಕೆಂಡುಗಳು – ročně! A praktické zkušenosti říkají, že umí být i přesnější. Baterie hodinky pohání asi pět let, výměnu doporučuji nechat na technicích u Seiko.

Nerezový tah s překlápěcí sponou je… zase… dokonalý. Už je to skoro nudné, jak se opakuji, ale jiné slovo mne prostě nenapadá.

Určením jde o hodinky “casual” nebo snad i oblekovky. Aktuální cena je kolem 1.900 ಯುಎಸ್ಡಿ. A za tyhle peníze dostanete, ನಾನು, mnohem víc “muziky” než ve srovnatelné evropské produkci. ಕೇವಲ ಅನುಕಂಪ, že tenhle konkrétní kus velmi často mění majitele. Netuším proč, v hodinkách to asi nebude.

Snad jen to, jak jsou malé, ach jo. Řešením by byly asi 41 mm veliké Grand Seiko SBGA003, Master Collection Spring Drive, ale to už je zase jiný příběh a bohužel i jiná cenovka.

ಲೇಖಕ textu ಮತ್ತು ಫೋಟೋಗಳು: 🙂 kibi

ಸಾಲ ಧನ್ಯವಾದಗಳು “organicovi”.

Album s většími fotografiemi.

ನೀವು ವಿಮರ್ಶೆ ಇಷ್ಟಪಟ್ಟಿದ್ದಾರೆ ವೇಳೆ, ನಮಗೆ ತಿಳಿಸಿ, ದಯವಿಟ್ಟು, ಮೂಲಕ "ನಂತಹ" svoju ಫೇಸ್ಬುಕ್ ಪುಟ. ಇದು ನಮಗೆ ಅಮೂಲ್ಯ ಪ್ರತಿಕ್ರಿಯೆಯನ್ನು ನೀಡುತ್ತದೆ, ಧನ್ಯವಾದಗಳು!