S radostí a rozechvělým hlasem vám už mohu oznámit, že Česká republika má svůj historicky první tourbillon!

Ne každý sype hodinářské pojmy z rukávu, budu konkrétnější. Tourbillon je hodinářská komplikace. नहीं, není to komplikace typu “miláčku, nastěhuje se k nám moje maminka, řekni, že máš radost”, je to funkce, která činí hodinky výrazně komplikovanějšími. भंवर je tu s námi od roku 1795, kdy ho vymyslel a sestrojil Abraham Louis Breguet. Slouží k eliminaci vlivu zemské gravitace na přesnost chodu (původně) kapesních hodinek. Toho dosahuje tím, že za chodu mění průběžně rovinu kmitání setrvačky – a to obvykle s periodou jedné minuty.

Sestrojit něco tak subtilního a komplikovaného nebylo nikdy jednoduché, i proto za těch cca 200 let vzniklo pouze okolo 300 घड़ियों के टुकड़े, které byly touto komplikací vybaveny. Teprve s renesancí výroby mechanických hodinek po “velkém quartzovém masakru” se i tato komplikace dostala pod hledáček Velkých Značek a v posledním desetiletí to vlastně patří k dobrému jménu značky a vlastně všechny důležité značky ve své nabídce hodinky s tourbillonem mají. वर्ष, tyto hodinky jsou obvykle drahé – a to nejen na poměry země třetího světa, jakou snad jsme, snad nejsme, ale i pro italského instalatéra není tak úplně běžné dát za hodinky nejméně 60.000 CHF. To je ale jen ta spodní hranice, hodinky s tourbillonem obvykle stojí dvakrát více a někdy velmi mnohokrát více.

A jak to souvisí s Českou republikou? Mnoho je povolaných, málo vyvolených – a slezský hodinář (kovář, konstruktér, apokalyptický jezdec…) Ondřej papi Berkus o věcech jen nemluví, on je dělá a vyrábí. कौन परवाह करता है, že je to vlastně nemožné? A tak navrhl a vyrobit tento hodinkový kalibr s komplikací tourbillon. वर्ष, znalci v něm poznají prvky konstrukce podle klasické knihy “Watchmaking” autora George Danielse. Prvky tourbillonu jsou vyrobeny z titanu, šroubky setrvačky vyrobil papi ze zlata – वर्ष, bylo to ke správné funkci třeba.

Kalibr bude procházet dalším vývojem, příslibem může být třeba další novinka z papiho dílny – věčný kalendář (quantiéme perpetuel). Pojďme se spolu těšit.

A zatím si můžete přečíst článek na toto téma v časopise Hodinky a šperky.

लेखक textu और तस्वीरें: 🙂 Kibi

Zbytek fotografií zde.

आप इस लेख की तरह अगर, हमें देने के लिए मत भूलना, कृपया, अपने समर्थक "की तरह" Facebook पृष्ठ. यह हमें बहुत मूल्यवान प्रतिक्रिया देता है, शुक्रिया.