Dnes mám pro vás lahůdku se značkou शीर्षबिंदु, घड़ी जेनिथ पायलट की घड़ी Aeronef प्रकार 20 GMT. Že vám něco připomínají? Aby taky ne, vždyť značka Zenith ráda a často připomíná své historické modely, v tomto případě byl volným vzorem letecký model ze začátku 20. सदी. Tomu odpovídá celkový vzhled těchto hodinek. Ale nenechte se tím zmást, použité materiály i technika je aktuální. Tyto hodinky jsou součástí řady, kde najdeme i kalibr s tourbillonem nebo s annuálním kalendářem a chronografem anebo menší modely (40 मिमी) zdobené diamanty. Pouzdro může být ocelové nebo zlaté. Vybírat tedy můžete z mnoha možností.

Tento model má pouzdro vyrobené z nerezové oceli (316L), jeho průměr je impozantní – 48 milimetrů कपड़ा korunky, 55 मिमी एस korunkou, “पीछे पीछे फिरना पीछे पीछे फिरना” jsem změřil 57 mm a tloušťku hodinek 15,5 मिमी. Není to málo a snad se hodinky nehodí pro každou ruku, raději si to pro své zápěstí ověřte. I tak je topokrok”, tento model z roku 2013 je totiž menší, मॉडल वर्ष 2012 měl průměr dokonce 57,5 मिमी! Velikostí sice lépe odpovídal původním požadavkům na rozměr leteckých hodinek (které se nosily přes manžetu letecké kombinézy nebo kožešinové bundy), ale v praxi je tento rozměr už jen velmi stěží nositelný. Válcové jednoduché pouzdro je doplněno subtilními lomenými nožkami. Povrchová úprava je dokončena kombinací matně broušených ploch s leštěnými prvkytřeba lunetou. Posiluje to celkové “पुरानी” vyznění tohoto modelu.

पनरोक pouzdra mne příjemně překvapila, výrobce ji garantuje až do 100 पानी के स्तंभ के मीटर (10 एटीएम). Takže trocha vody vás v žádném případě s těmito hodinkami nezaskočí. Kromě přístrojového potápění je můžete využít na všechny vodní aktivity. Jen nevím, jak se na to bude tvářit standardně dodávaný kožený řemen.

Zajímavým detailem je štítek na pouzdře s gravírovaným označenímHB-882”. Toto označení má určitě nějaký historický důvod, ale i kdyby ne, je to zajímavý ozdobný prvek. Zaujalo mne jeho připevnění k pouzdru dvěma modřenými šroubky, nebo to snad jsou nýty?

Cibulovitá korunka je šroubovací do pouzdra a výtečně se ovládá. Je to dáno jejím tvarem i rozměry, vždyť průměr má celých 13 मिलीमीटर!

A podobně bohatýrské je i safírové sklíčko vsazené v pouzdře. Je lehce klenuté a vybavené oboustrannou antireflexní vrstvou. करने के लिए व्यास 42 मिमी. वर्ष, je to nejobvyklejší rozměr celých hodinek, který okolo sebe nejčastěji potkáváte.

Černý matný číselník je skvěle přehledný, to je dáno jeho rozměry i velmi čitelným uspořádáním. Váš pohled určitě přitáhnou číselné hodinové indexy bílé barvy nebo třeba plastická stříbrná hvězdička – ब्रांड लोगो. Výčet doplňuje mimostředný subčíselník se sekundovou škálou na pozici “9” a několik málo nápisů.

Ručky zde najdete 4. Kromě hodinové, minutové a sekundové i ručku zobrazení času ve druhé časové zóně, která jednou za 24 hodin oběhne číselník. Poznáte ji snadno, jen ona má rudé zakončení. Její posunutí do správné polohy podle aktuální destinace se obejde bez manipulace s korunkou, k její obsluze slouží zoubkované tlačítko na boku pouzdra.

SuperLuminova (SLN C1) bohatě doplňuje plastické indexy a je i ve výplni hodinové a minutové ručky. Se zobrazením času potmě nebude mít majitel sebemenší potíže.

V hodinkách je mechanický kalibr s automatickým nátahem Elite 693. Do průměru 11½ पंक्तियां a výšky jen 3,94 mm se vešlo 186 घटकों, उसका 26 असर चट्टानों. आवृत्ति Setrvačka 4 हर्ट्ज (28.800 ए / घंटे), पावर आरक्षित के बारे में है 50 घंटे. Kalibr je perfektně zdobený ženevskými pruhy (“Côtes de Genève”), bohužel já vám ho neukážu, je skrytý pevným dýnkem.

Ocelové dýnko je malým uměleckým dílem i tak. Značením i gravírováním matného středu připomíná dobu, kdy letadla značky Blériot byly posledním divem techniky. Snad vám to nahradí pohled na kalibr, mně osobně ale průhled na pohybující se kolečka stále chybí.

Potěšme se aspoň detailem plastického gravírování.

Hodinky doplňuje řemínek z telecí kůže s bílým prošíváním kombinovaný s gumovými boky, snad se tedy vody bát nemusí. Mohutná jazýčková spona také nese drobnou pěticípou hvězdičku. Pásek u pouzdra měří 24 मिमी, u spony se zužuje na 22 mm a tloušťku má celých 5 मिमी. I s páskem hodinky váží 150 ग्राम.

Jestli často cestujete po světě a komplikace GMT je pro vás praktickým doplňkem zobrazení času, nebo si vaše srdce získala historie letectví a hodinky s touto tematikou toužíte mít na svém zápěstí, anebo jestli se vám prostě hodinky Zenith Pilot líbí – tak jak tak, के लिए “केवल” $7.900 USD mohou být tyto hodinky i vaše. Pravdou je, že jak na “पुरानी” vzhled i na rozměry si majitel možná bude muset zvyknout.

लेखक textu और तस्वीरें: 🙂 Kibi

सभी तस्वीरें एल्बम.

ऋण देने के लिए धन्यवाद आभूषण Dušák - आर्केड.

आप की तरह देखता हैं, हमें, कृपया, अपने समर्थक "की तरह" Facebook पृष्ठ. शुक्रिया!