Občas mám při psaní o hodinkách lehký pocit dejá-vu – třeba zrovna teď – hodinky Frédérique Constant, mi velmi připomínají hodinky वेस्ट एंड वॉच सह. – The Classics.

Již od doby, kdy Frédérique Constant založil svou společnost, se snažil vyrábět hodinky, jejichž krása by byla nadčasová, které by byly okouzlující a zároveň elegantní, stejně jako technologicky pokročilé a spolehlivé. Kolekce Classics Art Déco Oval, která se skládá z devíti nových modelů, toto bezezbytku splňuje. Protože představování všech devíti modelů by bylo příliš dlouhé, představím vám blíže pouze dva dámské modely. Nechal jsem si svůj výběr posoudit dámou a ta mi ho schválila.

Pouzdra jsou, jak již z názvu vyplývá, oválná a relativně jednoduchá. Ukrývají spolehlivý vždy quartzový in-house kalibr FC-200. Kalibr obsahuje sedm ložiskových kamenů a vložená baterie by měla vydržet déle než pět let (výrobce uvádí 63 महीने).

A jaké modely ji nejvíce zaujaly? Prvním je FC-200A2V5 – na první pohled až téměř skromný model.

Ocelové pouzdro široké 25 मिमी उच्च 30 mm je pokryto zlatou vrstvou. Na pozici tři se nachází drážkovaná korunka cibulového tvaru. Stejně drážkované jsou i boky pouzdra. Vzhledem k leštěné lunetě mi při čelním pohledu trochu připomíná oblázek. Možná za to může i konvexní नीलमणि क्रिस्टल, které kryje stříbrný číselník.

Na něm nalezneme černé arabské hodinové indexy – u nich bych se chvíli pozastavil, neboť číselník na mě působil poněkud zvláštně. Po chvíli pozorování jsem si uvědomil proč. Vždy tři indexy jsou orientovány jedním směrem. 1-2-3; 4-5-6; 7-8- a zde je právě to, co mi lehce nesedělo – 9 je orientovaná jako následující tři indexy, इस प्रकार 10-11-12 a nikoliv jako předchozí dva. S takto orientovanou devítkou se můžeme setkat běžně, nicméně na takto oválném číselníku mi to příliš nesedí.

Ze středu číselníku, zdobeného guilloché, vychází černá hodinová a minutová ručka. Obě jsou zhruba ve dvou třetinách ozdobené skeletonizovaným kruhem, jejich tvar se nazývá “breguetovský”. Vzhledem ke své jednoduchosti je číselník snadno čitelný. Krom hodinových indexů a menších minutových na něm nalezneme již jen drobně psané informace “स्विस मेड” एक “Frederique Constant Geneve”.

Na ruce jsou hodinky přidržovány hnědým saténovým řemenem s jazýčkovou sponou.

Druhým zvoleným modelem je FC-200MPW2VD6B – tentokrát je pouzdro čistě z leštěné nerezové oceli, bez zlacení. Místo něj se na hodinkách nachází 78 drobných diamantů, hlavně na lunetě. Pouzdro je जलरोधक करना 3 एटीएम.

Dalším výrazným rozdílem je číselník. Opět zde nalezneme výrazné hodinové indexy, tentokrát jsou však vyvedeny římskými číslicemi. Oproti předchozímu představenému modelu jsou orientovány kolem stříbrného středu, zdobeného वास्तुकला में गुथे हुए फीतों जैसा अलंकरण a rámovaného oválem z perleti. Ručky jsou stejné jako u předchozího modelu.

K hodinkám patří ocelový tah z lesklých oblých článků.

Frédérique Constant se snaží tvořit „dostupný luxus“, což se mu touto řadou daří. Cena hodinek začíná už na 780 CHF. Za kvalitní hodinky Swiss Made je tato cena opravdu velmi dobrá.

Mně osobně se mi líbí spíše druhý model, který ale bude zřejmě díky diamantům dražší. A které se líbí víc vám?

लेखक पाठ: Toms

तस्वीर स्रोत: Frédérique Constant

आप घड़ियों पसंद आया, हमें, कृपया, अपने समर्थक "की तरह" Facebook पृष्ठ. यह हमें बहुमूल्य राय देता है, शुक्रिया!