Dva kroky zpět jsou někdy nejlepší cestou kupředu. Tohle motto používám v souvislosti se světem hodinek velmi často a zřejmě si to samé řekli u शुद्ध ऊनी कपड़ा-LeCoultre, když přišli s modelem Reverso Ultra Thin Tribute to 1931. Z úsporných důvodů budu tento velmi dlouhý název pro potřeby recenze zkracovat na Reverso 1931. Proč zrovna 1931? Právě v tomto roce byl představen první model hodinek Jaeger-LeCoultre Reverso, které vznikly na popud britských důstojníků v Indii, kteří si při pólu často ničili sklíčka svých náramkových hodinek. Hodinky ve stylu art-deco s důmyslným systémem ochrany sklíčka se staly designovou ikonou, která přetrvala dodnes.

Pouzdro hodinek je pravděpodobně to, co je na modelu Reverso hlavním nositelem celého jejich konceptu. मॉडल 1931 je vyroben, stejně jako jeho předchůdce v roce 1931, z nerezové oceli a pouzdro má rozměry 46,8 × 27,4 मिमी. Tloušťka hodinek je pouhých 7,3 मिमी. Tyto rozměry by měly být shodné s rozměry hodinek, které byly uvedeny na trh v roce 1931. Z dnešního pohledu se to může zdát málo, लेकिन मुझे विश्वास है, že na ruce vypadají skutečně skvěle. Hodinky je možné jednoduše otočit sklíčkem dolů, tak aby bylo dýnkem chráněno před rozbitím, में 1931 to bylo revoluční, dnes je to již jen hezká vzpomínka na minulost. Plastiková a celuloidová sklíčka starých hodinek byla dříve skutečně náchylná k poškození, ale dnes spíše přivodíte škrábance zadní straně z nerezové oceli, než abyste poškrábali safírové sklíčko. Celé otočné pouzdro hodinek je leštěné. Velká plocha na zadní straně skýtá velký prostor pro možnou individualizaci. Populární jsou například rytiny monogramu, ale i složitější motivy. Na některých hodinkách Reverso je možno spatřit malá umělecká díla. पनरोक pouzdra je stanovena na 3 बार, इस प्रकार 30 मीटर, tyhle hodinky bych si na vodní sporty asi nevybral.

Jak již jsem výše zmiňoval, hodinky mají safírové sklíčko, které je odolné proti poškrábání. Pěkný detail pak představuje korunka signovaná logem JL. ताज अपेक्षाकृत छोटा है, ale manipulace s ní není vůbec problematická.

Číselník hodinek se nese vy stylu art-deco, je velmi účelný, jednoduchý a někdo by řekl, že až strohý. Má matně černou barvu. Hodinové indexy jsou mírně, ale skutečně jen velmi mírně, nazelenalé barvy. Ručky mají klasický tvar nazývaný bâton a jsou taktéž opatřeny luminiscencí – nesmíme zapomínat na to, že před 80 lety toto byly sportovní hodinky, tudíž byla luminiscence nutností. Jak je patrné z fotografií, luminiscence je zelená a zdá se, že i dostatečně silná.

Na číselníku nenalezneme sekundovou ručku, pouze ručku hodinovou a minutovou. Úplně to stačí. Za povšimnutí stojí i drobný detail – na číselníku hodinek je napsáno pouze Reverso, chybí logo nebo nápis Jaeger-LeCoultre. Já osobně jsem si toho dlouho nevšiml.

Znalci série Reverso od Jaeger-LeCoultre jistě vědí jeden zajímavý fakt – téměř každý model Reverso se liší typem použitého strojku. मॉडल 1931 má strojek s označením कैलिबर 822, který je samozřejmě manufakturním výrobkem. Jedná se o strojek s ručním nátahem, 21 असर चट्टानों, आवृत्ति setrvačky 21600 kmitů विभागाध्यक्ष /. और घुमावदार सुरक्षित रखता है 45 घंटे. Celý je pak složen ze 134 घटकों. Osobně mě zaujala rezerva nátahu, která je na strojek těchto rozměrů skutečně slušná – strojek má tloušťku pouhé 2,94 मिमी. Všechny strojky v modelu Reverso 1931 procházejí náročným 1000 hodinovým testem kvality, který zaručuje jejich přesnost a spolehlivost – to je skoro 42 dní testování před tím, než se hodinky vydají za zákazníkem. Málokterý výrobce takto přísně kontroluje kvalitu svých produktů.

Hodinky jsou vybaveny černým řemínkem z aligátoří kůže s trnovou sponou, která se k takto subtilním hodinkám hodí. Osobně se mi více líbila limitované edice s řemínkem shell cordovan (koňská kůže), protože osobně nejsem příliš přesvědčen o kvalitě továrně dodávaných řemínků z aligátora nebo krokodýla, bez ohledu na značku – mám s nimi až příliš špatných zkušeností. Řemínek lze však snadno vyměnit a je to na osobní preferenci každého z nás. Každopádně černý aligátor se ke spartánskému designu hodinek Reverso 1931 docela hodí.

Celkový dojem z hodinek mám veskrze pozitivní. Líbí se mi natolik, že když jsem se cca v květnu rozhodoval pro nákup hodinek v této cenové relaci, byly právě Jaeger-LeCoultre Reverso 1931 jedním z mých největších favoritů. Jejich jednoduchost, elegance a historický odkaz jsou pro mě jednoduše neodolatelné. A hlavně mému poměrně tenkému zápěstí velmi slušely. Zkrátka ideální hodinky na denní nošení. Současná móda velí, aby byly hodinky velké a výrazné, ale já v tomto případě doporučuji – běžte proti proudu! Odměnou vám budou hodinky, které vypadají skvěle už 82 चलो. Reverso je klasika, která nevyjde z módy nikdy! Cenovky jste si asi všimli na předchozí fotografii, cena není nízká, ale tyhle hodinky za to stojí.

लेखक पाठ: Thaddeus बालक शर्मीला

लेखक तस्वीरें: 🙂 Kibi

सभी तस्वीरें एल्बम.

ऋण देने के लिए धन्यवाद जौहरी Dušák.

आप की समीक्षा पसंद है, हमें, कृपया, अपने समर्थक "की तरह" Facebook पृष्ठ. यह हमें बहुमूल्य राय देता है, शुक्रिया!