Minule jsme se seznámili s nejpoužívanějším mechanickým strojkem s automatickým nátahem ईटीए 2824-2. Dnešní článek věnuji stejnému tahounovi ze skupiny kalibrů s ručním nátahem. के पर देखें Unitas 6497/6498.

इतिहास

Svůj podnik založil Auguste Reymond v roce 1898 v malém městě Tramelan v samém srdci Jurských Alp. Vyrábět ébauches kalibry továrna začala v roce 1906. Nejdříve se specializovala na strojky pánských kapesních hodinek, později na strojky do hodinek náramkových. में 1926 एक. Reymond své kalibry pojmenoval “Unitas” podle Unitas Watch Company, kterou zakoupil. Při velké krizi v 30. letech nezbylo Reymondovi nic jiného, než Unitas prodat skupině investorů stojících za firmou Ebauches SA. Ebauches SA v té době zastřešovala některé producenty hodinkových strojků (ईटीए, Landeron, Peseux, Valjoux, Venus, a další). Společnost se následně v roce 1998 stala součástí koncernu Swatch Group. Jednotliví výrobci strojků své produkty prodávají pod vlastní značkou.

Unitas 6497 má Lépine konfiguraci (číselník není krytý víčkem, इसलिए. “open-face calibre”, subčíselník vteřinovky je 180 stupňů od korunky), jeho vznik se datuje do roku 1950. Ve stejnou dobu se zrodil kalibr Unitas 6498 (hunter calibre, má subčíselník se vteřinovkou umístěný 90 stupňů od korunky ve směru hodinových ruček). Okamžitě po svém uvedení na trh si získaly širokou popularitu jako robustní a přesné strojky pro kapesní hodinky. V nich jsme se s nimi setkali v 70. एक 80. साल. V současnosti již patent vypršel a strojek Unitas 6497/6498 tak může vyrábět prakticky každá hodinářská firma. Můžeme se proto setkat s kalibry ETA 6497/6498 nebo s čínskými klony (Seagull ST3600). Kalibry ETA a Unitas nejsou totožné, i když některé součástky mezi strojky jsou vzájemně zaměnitelné.

Technický popis

Řadí se mezi velké strojky, v průměru měří 16½ पेरिस लाइनों (36,6 मिमी), चित्र 4,2 मिमी. Je osazený 15 या 17 सिंथेटिक rubies असर. Může mít ochranu proti nárazu Incabloc. Tiká příjemně pomalu, setrvačka kmitá frekvencí 18.000 ए / घंटे, “high beat” verze má 21.600 प्रति घंटे दोलनों. Systém nátahu se nazývá Yoke. Rezerva chodu se pohybuje kolem 50 घंटे. अपने कार्यों घड़ियों, मिनट, सेकंड्स. Je ideální pro zdobení – třeba ženevskými pruhy, perličkováním, modřením šroubků, modřením kol, rytím, skeletonizací, pozlacením, PVD, rhodiováním, guilloché apod. Také bývá často modifikovaný různými nástavbami – komplikacemi.

Na rozdíl od kalibru s automatickým nátahem se o ten s ručním musíte starat. Ideální je ho pravidelně natahovat (nejlépe jednou denně) až do úplného natažení, protože se tak lépe udrží přesnost a standardní délka rezervy chodu. Obecně se dá říct, že z nuly do plného nátahu je třeba maximálně 50 otočení korunkou.

Strojek je citlivý na zmagnetizování, takže hodinky doporučuji držet dále od zdrojů magnetického pole (reproduktory apod.). Proces zmagnetizování není definitivní, hodinky lze odmagnetizovat.

Varianty a přesnost

Vývoj pokračoval a ze základního kalibru Unitas 6497 vznikla verze ETA/Unitas 6497-1 (Lépine calibre). Je osazená Etachron regulačním systémem. संस्करण 6497-2 má vyšší frekvenci setrvačky – 21.600 प्रति घंटे दोलनों, Etachron regulátor a výrazné zdobení. V kapesních hodinkách s 6497 je korunka na pozici 12 a mimostředná vteřinovka na pozici 6. U náramkových hodinek se korunka nachází na pozici 3 a mimostředná vteřinovka na pozici 9.

Na základě kalibru Unitas 6498 vznikla následná verze ETA/Unitas 6498-1, také tiká frekvencí 18.000 kmitů za hodinu a není zdobená. Setrvačka verze 6498-2 आवृत्ति oscillating 21.600 ए / घंटे, vyrábí se například pro hodinky Panerai, čemuž odpovídá bohaté zdobení. Obě verze mají Etachron regulátor. Kapesní hodinky s 6498 mají korunku na pozici 12 a vteřinovou ručku na pozici 3, náramkové korunku na pozici 3 a vteřinovku na pozici 6.

Kalibry 6497/6498 se vyrábějí v několika stupních. Obecně Standard není zdobený, nemá ochranu proti nárazu Incabloc. Stupeň Elaboré má základní zdobení, proti nárazu ho chrání Incabloc. Top stupeň je bohatě zdobený, osazený ochranou Incabloc a má setrvačku s vyvažovacími šroubky. Stupně se dále liší vyladěním strojku, měřením odchylek ve více polohách, a v použitých materiálech (setrvačka, बाल).

Konkrétně u 6497-1 एक 6498-1:

Standardní stupeň má průměrnou přesnost ± 15 मांद के लिए vteřin, maximální odchylku ± 40 vteřin za den a maximální isochronismus po 24 hodinách ± 30 मांद के लिए vteřin. Elaboré má průměrnou přesnost ± 12 मांद के लिए vteřin, maximální odchylku ± 30 vteřin za den a maximální isochronismus po 24 hodinách ± 20 मांद के लिए vteřin. Stupně Top a Chronometer se u 6497-1 एक 6498-1 nestanovují.

U 6497-2 एक 6498-2:

Standardní a Elaboré stupeň se neurčují. Top stupeň má průměrnou přesnost ± 5 मांद के लिए vteřin, maximální odchylku ± 15 vteřin za den a maximální isochronismus po 24 hodinách ± 10 मांद के लिए vteřin. Chronometer musí mít parametry dané chronometrickými standardy.

Podle informací z mezinárodních fór se při pravidelném nátahu a po pečlivém seřízení můžete přiblížit přesnosti až 0,4 प्रति दिन सेकंड, tedy k požadavkům COSC certifikace.

Hodinky s kalibrem 6497/6498

Díky svému velkému průměru vyžaduje velké pouzdro a obývá tak 41 mm a větší hodinky.

V hodinkách Panerai se používá modifikovaná verze ETA 6497-2, která má labutí krk, blued शिकंजा, rhodiované desky, Glucydur setrvačku, Nivarox vlásek, delší pero (čímž se rezerva chodu prodloužila na 56 घंटे), případně chronometrické úpravy.

Najdeme ho také v moderních kapesních hodinkách například značky Jean Marcel, हैमिलटन, Camero.

Náramkové hodinky s 6497/6498 vyrábí například Steinhart, Precista, Ollech & Wajs, Ticino, RLT, Wempe, Stowa, Eberhart, दावोस, MarcelloC, Manfred Schneider (zde má kalibr modifikaci automatického nátahu), महाकाव्य, Meistersinger, Zeno, Glycine, Laco.

निष्कर्ष

Vývoj kalibru je ukončen a nabízí se tak velký prostor pro manufakturní úpravy. A ačkoli by se mohlo na první pohled zdát, že hodinkám s ručním nátahem již odzvonilo, realita je jiná. Automatický nátah a bateriový strojek sice nevyžadují každodenní natahování korunkou, ale kouzlo pomalého hlasitého tikání si získalo mnoho příznivců. Rekrutují se z řad populace s mohutnějším zápěstím, na kterém se velké hodinky dobře vyjímají. A i když máte ruku spíše průměrnou, po krátkém poslouchání s uchem na dýnku zjistíte, že určitě jedny takové nutně potřebujete. A nebudete sami.

लेखक पाठ: तेल

लेखक तस्वीरें: 🙂 Kibi

Pokud se vám článek líbil, हमें, कृपया, अपने समर्थक "की तरह" Facebook पृष्ठ. यह हमें बहुमूल्य राय देता है, शुक्रिया!