ब्रांड अनन्त patří mezi staré a zavedené výrobce náramkových hodinek. Mimo jiné se tato značka zasloužila o masové rozšíření automatického nátahu v mechanických hodinkách švýcarské provenience. Dodnes je sousloví „Eterna-matic“ synonymem pro automatické strojky této značky, které později přešly pod křídla koncernu ETA a některé konstrukční prvky přetrvávají dodnes. V dnešní recenzi si proto přiblížíme jeden ze starších modelů této značky.

निर्दिष्टीकरण:

Pouzdro hodinek je vyrobeno z kvalitní nerezové oceli, jeho průměr je 34mm bez korunky, ale díky soudkovému tvaru populárnímu v 70. letech hodinky vypadají o trochu větší. Povrchová úprava je kombinací leštění a broušení. यह ध्यान दिया जाना चाहिए, že pouzdro z nerezové oceli nebylo ještě v 70. letech standardem a ještě se hojně vyskytovala pouzdra z chromované mosazi. Sklíčko hodinek je tradičně plastové a nerezové dýnko je šroubovací. Údaj o vodotěsnosti se mi nepovedlo zjistit, ale lze předpokládat, že takto kvalitní hodinky se šroubovacím dýnkem a těsněním korunky nějakou vodotěsností disponovaly v době, když byly nové.

Strojek patří do rodiny kalibrů 1500, které se vyráběly v šedesátých a sedmdesátých letech. Jak již z názvu „eterna-matic“ vyplývá, jedná se o strojek s automatickým nátahem. Průkopnickým bylo využití kuličkového ložiska s pěti kuličkami pro uložení rotoru automatického nátahu – toto využila Eterna i pro své jednoduché logo modelů Eterna-matic. Rezerva nátahu se pohybuje kolem 40 – 44 और घड़ी आवृत्ति setrvačky है 28.800 kmitů विभागाध्यक्ष /. Funkce strojku jsou základní – zobrazení času a data pomocí hodinové, minutové a sekundové ručky a datumovky na pozici 3.

Moje dojmy z hodinek:

Pro vintage hodinky mám dlouhodobou slabost. Zvláště pak pro kvalitní vintage hodinky dobrých značek. Z tohoto pohledu jsou tyto hodinky Eterna velmi zajímavé. Jsou na první pohled i dotek velmi kvalitně zpracovány. Pouzdro hodinek je velmi kvalitně opracováno a i povrchová úprava je bez chyb. Pěkným detailem je symbol pěti ložiskových kuliček na korunce.

Číselník hodinek je galvanicky pokovený a má skutečně pěkný stříbřitý lesk. Jednoduché obdélníkové indexy a ručky jsou velmi jednoduché a elegantní. Celkově je číselník velmi jednoduchý, ale nepůsobí strohým dojmem. Hodinky jsou velmi dobře čitelné. Indexy i ručky jsou opatřeny luminiscenční barvou, otázkou je, jak je na tom barva po 40 letech se svítivostí. Stříbřitě orámované datumové okénko kupodivu docela dobře zapadá do celkového vzhledu číselníku.

Při bližším zkoumání nalezneme zajímavý detail i na plastikovém sklíčku hodinek – v jeho přesném středu se opakuje obligátní motiv pěti ložiskových kuliček. Jsou to právě takové malé detaily, které dělají dobré hodinky.

 

Tento konkrétní kus byl vybaven poměrně kvalitním kovovým náramkem, ale jsem si jist, že by jim slušel i kožený řemínek.

निष्कर्ष में कुछ शब्द:

Pokud hledáte zajímavé vintage hodinky, které by mohly obohatit vaší sbírku, případně by mohly sloužit i k dennímu nošení, tak jsou hodinky Eterna-Matic sázkou na jistotu. Kvalitní zpracování, elegantní vzhled a spolehlivé strojky jsou jejich hlavní přednosti. Osobně se mi tyto hodinky velmi líbí a mohl bych je s klidným svědomím doporučit každému, kdo touží vlastnit kvalitní vintage hodinky. A i cena vás možná mile překvapí, seženete je už mezi 250 – 300 अमरीकी डालर.

लेखक पाठ: Thaddeus बालक शर्मीला

लेखक तस्वीरें: 🙂 Kibi

सभी तस्वीरें एल्बम.

ऋण देने के लिए धन्यवाद Robertovi, रंगमंच की सामग्री के लिए Penshop.cz.

यदि आप समीक्षा पसंद, हमें, कृपया, अपने समर्थक "की तरह" Facebook पृष्ठ. यह हमें बहुमूल्य राय देता है, शुक्रिया!