Značka hodinek Formex je na našem webu poměrně neznámá. A protože se nijak zvlášť marketingově neprezentuje, trochu si ji přiblížíme.

Společnost FORMEX WATCH SA byla založena v roce 1999 ve švýcarském Lengnau, přímo v srdci hodinářského průmyslu. Od samého začátku se zaměřila na moderní hodinky, k jejich výrobě přistupuje inovativně. Je celosvětově uznávaná jako vynálezce patentovaného systému odpružení pouzdra. O něm si povíme níže. Mezi další změny patří třeba přesun začátku tachymetrické škály na pozici 6, čímž se hodnota 120 km posunula na pozici 12. Protože přesnost bateriových strojků se už velmi těžko zlepší, mechanické strojky lze vylepšovat pouze v detailech, soustředila se značka Formex na vývoj nového, mechanickým strojkem inspirovaného pohonného systému, který bude mít současně přesnost quartz strojku. Jsem na něj velmi zvědavá! Formex hodinky poznáte podle nezaměnitelného sportovního vzhledu a robustnosti. Přitom se pohodlně nosí a příjemně ovládají. Mezi starší modely patří dnešní recenzované Formex 4 Speed DS 2000 GMT.

Opravdu mohutné pouzdro je vyrobené z titanu s konečnou úpravou sametovým kartáčováním. Mírně asymetrické rozměry jsou ohromující: ताज के बिना व्यास 45 मिमी, एस korunkou 47 मिमी, výška se pohybuje mezi 15 मिमी (स्थिति 6) एक 21 मिमी (स्थिति 12). Na zápěstí je tedy pouzdro mírně naklopené k majitelovým očím. Design pouzdra si značka nechala registrovat. Při výrobě pouzdra byl použit patentovaný systém aktivního odpružení (Patented Active Suspension). Jak funguje, se můžete podívat na přiloženém obrázku.

स्रोत: Formex

Nožky jsou tak malé, že vlastně nejsou. Díky tomu hodinky sluší i menšímu zápěstí, tah ho pevně objímá. A jak si můžete všimnout, výměna řemenů je velice snadná pomocí imbusu. I to najdete na všech hodinkách značky Formex. Tyto mají velkou odolnost vůči vodě, संपूर्ण 300 मीटर, takže se s nimi můžete bez problémů potápět.

Korunku najdeme atypicky na pozici 12, designu pouzdra s takto umístěnou korunkou se někdy říká “bull head”. Korunka má výrazně rýhované boky, stejnou strukturu má bok lunety. Korunka je šroubovací do pouzdra. Motiv imbusu se opakuje i na její hlavě. Luneta je jednostranně otočná na 120 kliknutí. Černá vložka nese stupnici 0 जब 60, स्थिति 12 je malý luminiscenční terčík.

V lunetě je usazené safírové sklíčko s antireflexem, jak je vidět, je vypouklé. Čas tedy odečtete pouze přímým pohledem, nikoli z bočního úhlu.

Černý číselník je velmi přehledný. Při bližším pohledu rozeznáte mřížkovou strukturu číselníku. Nejvýraznějším prvkem je rozhodně velká orámovaná datová apertura na pozici 6, kde se zobrazují dokonce tři dny, černá šipka ukazuje na aktuální datum. Vnitřní luneta nese hodinové arabské indexy 0 जब 24, tato škála patří k druhé časové zóně. Hodinové indexy jsou znázorněny obdélníčky s bílou luminiscenční barvou. Zbytek číselníku vyplňují texty – ब्रांड, označení hodinek, použití systému odpružení, सामग्री स्लाइड्स, způsob pohonu strojku, voděodolnost a velké červené GMT. Nechybí označení “स्विस मेड”. Vlastně se všechny podstatné údaje o hodinkách dozvíte z číselníku.

जैसा कि मैंने लिखा, je přehledný, čas se z něj skvěle odečítá, i když ruček je zde o jednu více. Snad jen datový kotouč by mohl být černý, ale tuto připomínku mám vlastně u všech černých hodinek.

घंटा, minutová i vteřinová ručka jsou bíle orámované a vyplněné bílou luminiscenční barvou. Vteřinová je u konce zvýrazněná kulatým terčíkem, hodinová a minutová jsou částečně skeletonizované. GMT ručka se odlišuje červeným koncem ve tvaru oštěpu, zbytek těla je také bílý. Na rozdíl od běžných GMT ruček tato sahá až ke škále, což usnadňuje odečtení času v druhé zóně. Ručky jsou dostatečně velké, aby bylo možné aktuální čas zjistit na první pohled.

Luminiscence je výrazná, jak se sluší na hodinky určené pod vodu. Líbí se mi barevné odlišení indexů a ruček, které ulehčuje určení přesného času. Trochu překvapením bylo, že luminiscence velmi rychle tmavne a po cca hodině už není téměř vůbec zřetelná.

Švýcarský kalibr s automatickým nátahem ईटीए 2893-2 je podle rozsáhlého zdobení pravděpodobně Top Grade, जो का मतलब है, že je seřizovaný v pěti pozicích a jeho přesnost se pohybuje kolem +/- 10 मांद के लिए vteřin. V podstatě se jedná o kalibr ETA 2892 s přidaným GMT modulem. Mezi jeho parametry patří ochrana proti nárazu Incabloc, Etachron regulátor, व्यास 11½ पेरिस लाइनों, 21 असर चट्टानों, आवृत्ति setrvačky 4 हर्ट्ज, शक्ति आरक्षित 42 घंटे. Dále disponuje zastavením vteřinové ručky při seřizování (ख़ुश्क) a rychlým překlápěním data. A jeho funkce? घड़ी, मिनट, सेकंड्स, तारीख, दूसरा समय क्षेत्र. Průhledem v dýnku můžeme pozorovat modřené šroubky, perličkování a ženevské pruhy.

Mohutné dýnko je také vyrobené z titanu a drží ho u pouzdra 8 शिकंजा. Průhled je také safírový a je u hodinek s tak vysokou vodotěsností spíše výjimkou, většinou mívají dýnka pevná. Jako obvykle na něm najdeme informace o hodinkách včetně referenčního čísla.

Všechny články titanového tahu spojují nerezové imbusové sloupky, zkrácení nebo prodloužení tahu je tak hračkou. Mezi nožkami tah měří 24 मिमी, spojuje ho překlápěcí signovaná spona s pojistkou. I když je dost částí hodinek vyrobeno z titanu, přesto váží úctyhodných 220 ग्राम. Na ruce je tedy rozhodně ucítíte. K hodinkám se dodává i gumový řemen s překlápěcí sponou.

Formex 4 Speed DS 2000 GMT jsou kombinací tool hodinek a tradičních hodinek pro potápěče. Z dálky vypadají jako divers hodinky, ale při bližším pohledu zjistíte, že mají spoustu užitečných funkcí. Druhá časová zóna, snadná výměna řemenu, systém odpružení, použití titanu. Také se jednoduše ovládají v potápěčských rukavicích. Korunka je pohodlně umístěná na pozici 12, nevytváří tak otlak na zápěstí majitele.

Model má referenční číslo 20001.6020 a vyrobili ho v roce 2009. Hodinky ve stejném designu značka Formex produkuje i nyní, uvnitř pouzdra nenajdete mechanický strojek, ale pouze bateriový (Ronda 515.24H). Rozdíl je i v materiálu pouzdra a sklíčka, je vyrobené z nerezové oceli s minerálním sklíčkem.

Mne osobně ohromily mohutností, výška až 21 mm je prostě nadměrná. A ani váha nezapadá mezi obvyklé hodnoty. Měla bych také obavu, že s nimi někde narazím, stává se mi to u větších hodinek naprosto běžně. Získáte v nich ale odolné a snadno ovladatelné hodinky. Na internetu se dají sehnat do $2000 अमरीकी डालर, což považuji za sympatickou cenu vzhledem k množství funkcí, kterými oplývají. Tento konkrétní kus měl ale trochu smůlu na majitele, často je měnil. Asi tyto hodinky potřebují majitele, जो “na ně máa tím nemyslím peníze.

लेखक पाठ: तेल

लेखक तस्वीरें: 🙂 Kibi

सभी तस्वीरें एल्बम.

ऋण देने के लिए धन्यवाद “Kamilovi”.

यदि आप समीक्षा पसंद, हमें, कृपया, अपने समर्थक "की तरह" Facebook पृष्ठ. यह हमें बहुमूल्य राय देता है, शुक्रिया!