Kvalitní švýcarské hodinky Traser nejsou žádnou neznámou, již v minulosti jsme nabídli jejich recenzi. Tentokrát se podíváme na model Traser P6600 Sand – zajímavé, velmi dobře zpracované hodinky za cenu, která nerozpláče. Hlavním tahákem hodinek Traser je osvit číselníku pomocí kapslí s plynným tritiem.

निर्दिष्टीकरण:

देखो मामले में एक व्यास है 45 मिलीमीटर, 11 mm na výšku a je dvoudílné. Vnitřní část pouzdra, v níž je uložen strojek, je vyrobena z oceli, vnější část z plastu, vyztuženého skelnými vlákny. Tato kombinace je nejenom velmi lehká – hodinky váží pouhých 80 gramů i se standardním řemínkem – ale i pevná. Plast vyztužený skelným vláknem je velmi odolný materiál. Pouzdro hodinek je černé stejně jako otočná luneta s minutovou stupnicí, která je vyrobena z oceli.

Strojek hodinek je quartzový – Ronda 517.6 DD. Jeho funkce jsou: zobrazení času pomocí hodinové, मिनट और दूसरा हाथ, navíc je zde na pozici 3 okénko se zobrazením dne a data.

Hlavní devizou hodinek Traser je technologie osvitu pomocí tritiových trubic. Toto osvětlení je naprosto nezávislé na vnějším zdroji světla. Hodinky zkrátka svítí bez ohledu na to, jestli jste je měli předtím na světle, या नहीं. Uvnitř skleněné kapsle je uzavřeno plynné tritium, které při svém rozpadu emituje záření, s nímž reaguje nátěr vnitřní strany kapslí – výsledkem reakce je světlo. Kapsle mají různou barvu – na číslech 1-11 je to zelená, stejně jako na ručkách a bodu na lunetě, kdežto na pozici 12 je kapsle oranžová.

K odolným hodinkám určitě patří i safírové sklíčko, šroubovací korunka a dobrá vodotěsnost. Tento model má všechny tyto parametry. Vodotěsnost je celých 200 m a voda by rozhodně neměla vadit ani nylonovému NATO strapu.

Moje dojmy z hodinek:

Prvně mě překvapila jejich velikost, 45 mm není opravdu málo. Naštěstí to pro majitele hubenějších zápěstí, jako jsem já sám, zachraňuje tloušťka 11 मिमी. Samotné pouzdro je velmi dobře tvarované a díky nízké hmotnosti hodinky nepůsobí nějak zvlášť masivním dojmem.

Hodinky poněkud opticky zmenšuje poměrně malý číselník, který jakoby utlačuje masivní luneta. Číselník má několik vrstev, a působí tak velmi hlubokým dojmem. První vrstvu tvoří hodinová stupnice, pod ní směrem ke středu je umístěn prstenec obsahující tritiové kapsle a až pod tímto je samotný číselník. Grafika číselníku je velmi jednoduchá a přehledná. Výrazné ručky i indexy mají lehce pískovou barvu. Velmi dobře kontrastují s černou plochou číselníku a zbytkem hodinek.

Hlavní výhodou tritiového osvitu hodinek je stálost jeho svítivosti. Čerstvá SuperLuminova je sice čerstvě po „nasvícení“ mnohem jasnější, ale po chvíli její jas opadne, kdežto tritiové trubice svítí stále stejně. V praxi jsem měl možnost tento typ osvitu hodinek pár týdnů testovat a musím říct, že to je opravdu lepší než běžný luminiscenční nátěr.

Současné módě odpovídá i černá povrchová úprava, hodinky se tedy na zápěstí příliš nelesknou a působí „outdoorově“. Osobně nejsem příznivcem různých povrchových a barevných úprav hodinek, které jsou dnes v módě. Jedná se však pouze o mou osobní preferenci. Každopádně velké plus těchto hodinek shledávám v jejich velmi nízké hmotnosti, na ruce o nich skoro nevíte. Nylonový NATO strap je na hodinkách určených hlavně na ven výbornou volbou. Když se ušpiní, tak ho umyjete ve vodě, když se namočí, tak rychle uschne.

Z konstrukce hodinek je jasně cítit, že by měly něco vydržet. Odolný, skelnými vlákny vyztužený plast, který tvoří vnější pouzdro hodinek, jistě hned tak nezničíte. Safírové sklíčko určitě jednoduše neškrábnete. A s vodotěsností 200 m se nemusíte bát ani toho, že byste je utopili. Velmi praktická je i otočná luneta, která umožní měřit krátké časové úseky – recenzovaný kus měl oboustranně otočnou lunetu s jasnou aretací, rozhodně nehrozí, že byste jí otočili omylem. Navíc díky svítícímu bodu si čas odpočítáte i po tmě.

निष्कर्ष में कुछ शब्द:

Hodinky Traser 6600 Sand jsou hodinky s výborným poměrem ceny a výkonu. Jejich atraktivní vzhled a velikost jsou v současnosti jistě jejich velkým benefitem. Já ho ale především vidím v jejich odolnosti, nízké hmotnosti a skvělých vlastnostech osvitu pomocí tritiových trubic. डिनर 8900 Kč pak podle mého názoru zcela odpovídá kvalitě a vlastnostem, které za své peníze dostanete. Pokud tedy hledáte zajímavé hodinky, s osvitem číselníku pomocí kapslí s plynným tritiem, jsou hodinky Traser, jak se domnívám, nejlepší volba, jež však nemusí nutně zruinovat váš rozpočet.

लेखक textu: Thaddeus बालक शर्मीला

लेखक तस्वीर: 🙂 Kibi

सभी तस्वीरें एल्बम.

ऋण देने के लिए धन्यवाद Chronoshop.cz.

यदि आप समीक्षा पसंद, हमें, कृपया, अपने समर्थक "की तरह" Facebook पृष्ठ. यह हमें बहुमूल्य राय देता है, शुक्रिया!