Mám rád hodinky s různými komplikacemi. Mezi mé nejoblíbenější patří různé astronomické funkce, ale takových hodinek je málo. O to víc mě tedy potěšila možnost recenzovat hodinky Martin Braun EOS, které mají výjimečnou funkci zobrazení východu a západu slunce. Navíc, hodinky od nezávislých hodinářů jsou dle mého názoru vždy zajímavější, než běžná konfekce.

निर्दिष्टीकरण:

घड़ी मामले स्टेनलेस स्टील से बना है, má klasický kulatý tvar a průměr 42 मिलीमीटर. Tloušťka hodinek je příjemných 12 मिमी. Sklíčko hodinek je samozřejmě safírové a s antireflexní úpravou. Vodotěsnost hodinek je poměrně nízkých 30 मीटर, což znamená pokud možno se kontaktu s vodou vyhýbat. Ve víčku pouzdra najdeme průhled na strojek, který je poměrně kvalitně a vkusně nazdoben.

Strojek nese označení MAB 88 a některými odborníky je považován za in-house. Já osobně si myslím, že je to velmi silně modifikovaný kalibr ETA. आंदोलन है 25 kamenů a rezervu chodu 42 घंटे. इसका व्यास है 25,6 मिमी (11 पेरिस लाइनों), ऊंचाई 3,6 मिमी. Můstky mají zdobení perláží a vrstvičkou rhodia, šroubky jsou pečlivě modřené. Závaží rotoru automatického nátahu má ženevské pruhy (Côtes de Genève) a zlaté gravírování loga výrobce.

Kromě hodinové a minutové ručky na číselníku nalezneme datumovku a hlavně dvě ručky ukazující východ a západ slunce. Tato indikace je umožněna pomocí 2 vaček, které jsou koneckonců vidět přímo na číselníku.

Moje dojmy z hodinek:

Pouzdro hodinek má klasický tvar a je velmi příjemně tvarované. Pouzdro je kolem dokola jemně vroubkované, což velmi dobře ladí s korunkou cibulového tvaru. Subtilně tvarované nožky zaujmou poměrně masivními šroubovacími stěžejkami, které drží řemen široký 20 मिमी. Já osobně bych ale možná uvažoval o verzi s 39 mm velkým pouzdrem, přestože 42 mm není nějak přehnaně moc.

Nejzajímavější stránkou hodinek je samozřejmě jejich číselník. Základní plocha hodinek je stříbřitě lesklá a zdobená. Datumovka je neobvykle na pozici 12 a je utopena velmi hluboko pod základní plochou číselníku. To dává celé ploše hloubku. Jemně zapuštěné jsou i stupnice pro zobrazení času východu a západu slunce.

Ručky jednoduchého tvaru jsou velmi precizně modřeny, což jim na světlé ploše číselníku dává vyniknout. Ručky pro zobrazení východu a západu slunce se navzájem kříží a dodávají tak odečtu času na zajímavosti. Ve spodní části číselníku taktéž nalezneme odhalené vačky systému zobrazení východu a západu slunce, které jsou také zdobeny – např. modřenými šroubky.

Strojek hodinek je také velmi pěkně zdoben, jak jsem již zmiňoval v části o technických údajích. A přestože je to s největší pravděpodobností „pouze“ upravená ETA, je důležité říct, že úpravy byly v tomto případě poměrně rozsáhlé. Samotná komplikace zobrazení východu a západu slunce patří mezi ty zajímavější, se kterými se můžete na trhu setkat. Samozřejmě je třeba, aby byly hodinky nastaveny resp. vyrobeny pro určitou zeměpisnou polohu, toto nastavení jde však vždy změnit polohu záměnou vaček na odpovídající nové zeměpisné poloze. Ovšem jen pokud pro vás bude chtít Martin Braun tuto úpravu udělat.

निष्कर्ष में कुछ शब्द:

Hodinky Martin Braun EOS zaujmou především nezvyklou komplikací zobrazení času východu a západu slunce. Jsou však zajímavé i v ostatních ohledech. Kvalita zpracování je špičková, tvary hodinek jsou velmi povedené. Číselník hodinek se velmi dobře vypořádává se skloubením estetiky a funkčnosti. Celkově to jsou velmi povedené a vyvážené hodinky, které zaujmou vzhledem i funkcemi a mohou být zajímavou alternativou pro ty, kteří netouží po velkých značkách a chtějí něco méně konfekčního. Nové už nekoupíte, ale občas se objeví v nabídce aukčních portálů, cenu můžete očekávat okolo 10000 अमरीकी डालर. Samozřejmě nemůžete počítat s tím, že by vačky zobrazení časů východů a západů slunce byly nastaveny právě pro vaše město.

Od majitele víme, že jsou jediné na světě, které jsou seřízené pro 50 rovnoběžku, tedy pro Prahu a okolí. A jsou k mání, rádi kontakt s majitelem zprostředkujeme.

लेखक पाठ: Thaddeus बालक शर्मीला

लेखक तस्वीरें: 🙂 Kibi

सभी तस्वीरें एल्बम.

डेविड, आप ऋण देने के लिए धन्यवाद.

यदि आप समीक्षा पसंद, हमें, कृपया, अपने समर्थक "की तरह" Facebook पृष्ठ. यह हमें बहुमूल्य राय देता है, शुक्रिया!