Dnešní recenze je věnována hodinkám od společnosti नागरिक a sice ProMaster Aquamount. Pokud jste dobrodružná povaha, která se jeden týden potápí a druhý vyráží do hor, jsou toto hodinky právě pro vás. Nabízejí totiž spoustu funkcí, které se vám při takovýchto výletech mohou hodit. Já bohužel k tomuto typu lidí nepatřím, protože nejhlouběji jsem byl asi dva metry v bazénu a nejvýše tak leda na Radhošti. Ale teď již k samotným hodinkám.

Na prvním místě zmíním pouzdro, to je vyrobeno z nerezové oceli, dostatečně tvrdé a odolné, aby sneslo veškerá vaše dobrodružství. Široké je 49,5 मिमी (bez korunky je to 45 मिमी), vysoké pak je 16,5 मिमी. Vodotěsnost pouzdra je zaručena do 200 पानी के स्तंभ के मीटर. Povrchová úprava pouzdra je matným kartáčováním.

Na jednostranně otočné lunetě najdeme klasickou potápěčskou škálu s výrazným trojúhelníkem a luminiscenčním bodem. Luneta je ocelová, ब्रश.

Signovaná korunka je samozřejmě šroubovací do pouzdra a je dostatečně velká, aby se s ní dalo manipulovat i v potápěčských rukavicích. Velká jsou i tlačítka. Ty jsou zde 4 pro ovládání všech funkcí.

Sklíčko je vyrobené z minerálního křemičitého skla. Je ploché a částečně zapuštěné pod úroveň lunety.

डायल काला है, hodinové indexy jsou jasně viditelné, व्हाइट. Krytý je minerálním sklíčkem. Arabskou číslicí jsou uvedeny pouze indexy 2, 4, 8 एक 10. Pro ostatní již nezbylo místo. A není divu. Krom číselníku pro analogové zobrazení času totiž přední strana obsahuje dva digitální displeje pro zobrazení informací a výsledků měření, které tyto hodinky umožňují. Nechybí indikátor stavu vybití baterie. Analogové ručky jsou každá naprosto jiná, aby byl čas jasně zjistitelný na první pohled – minutovka je dlouhá, žlutá skeletonizovaná, ve tvaru obelisku. Hodinovka je krátká, सफेद, ve tvaru širokého hrotu šípu. A konečně vteřinovka je oranžová, jehlovitá s kolečkem s luminiscenční vrstvou. Luminiscenční povrch mají samozřejmě i první dvě jmenované ručky. Využijete také určitě podsvícení číselníku, i když tím riskujete rychlejší vybíjení baterie. V běžném provozu by měla baterie mít výdrž okolo 2,5 वर्ष.

Luminiscence je výrazná, jak se sluší na hodinky do vysokých hloubek. Členění osvícených prvků je nápadné, jistě zaručí rychlou a přesnou orientaci i v úplné tmě.

Analogově digitální strojek je přímo nabitý úžasnými funkcemi. Chodíte se potápět? शाबाश. Oceníte hloubkoměr. Maximální měřená hloubka je 80 मीटर, přičemž kroky v měření jsou 0,1 मीटर. Do paměti se ukládají až čtyři poslední ponory. U každého ponoru naleznete jeho číslo, maximální hloubku, trvání ponoru, maximálně však 100 मिनट. Je možné nastavit si i alarm na základě tohoto času. Minimálně 5 a maximálně 95 मिनट. Toto lze nastavit po pětiminutových krocích. Ukládá se také informace o začátku a konci ponoru a o jeho průměrné hloubce. Vyvolat lze i informaci o nejnižší teplotě vody při ponoru. Při vynořování oceníte alarm, který vás upozorní, pokud budete vystupovat vyšší rychlostí, než devět metrů za minutu, tedy když nastane riziko kesonové nemoci.

Pokud vyrazíte do hor, bude se vám hodit výškoměr s možností uložení až šesti záznamů, které obsahují tlak vzduchu, teplotu, čas i nadmořskou výšku. Měřící rozsah výškoměru je až do 6300 metrů nad mořskou hladinou. Veškeré tyto údaje lze samozřejmě zobrazit i nezávisle při ukládání waypointů. Hodinky mají samozřejmě i obvyklé funkce – chronograf (1/100 दूसरा, जब 24 घंटे) a denní budík. A když už jsem zmínil možnost měření teploty, doplním možný rozsah měření -10° C až + 60° C v krocích po 0,1° सी.

Pevné dýnko je zaplněné technickými informacemi o hodinkách. Jedním z nejdůležitějších údajů je i informace, že hodinky nesmí být otvírány mimo autorizovaný servis.

Tah klasické konstrukce je široký 22 मिमी, ocelový stejně, आवास के रूप में. Vybaven je sklápěcí sponou s dvojitou pojistkou proti otevření, takže hodinky na ruce drží velmi dobře i s jejich váhou 196 ग्राम.

Ve sponě je i velmi šikovná neoprenová extenze s plynulou regulací délky.

Už si nevybavím, co to bylo za film, ve kterém zazněla vtipná věta, že japonské výrobky jsou kvalitní, protože Japonci jsou malí, a tak při sestavování dílů jsou jim blíže a lépe na ně vidí. Těžko říci, jestli je to skutečně velikostí Japonců, nebo prostě tím, že Japonci si zakládají na pečlivosti, každopádně hodinky tyto hodinky skutečně patří k těm velmi kvalitním. Osobně bych je sice nevyužil, ale dokáži si představit, že pro dobrodružnější povahy to bude ta správná volba. A cena je, मैं, přiměřená, hodinky v Koscomu stojí 23000 CZK. Přesné označení těchto hodinek je JP3040-59E.

लेखक पाठ: Toms

लेखक तस्वीरें: 🙂 kibi

सभी तस्वीरें एल्बम.

ऋण देने के लिए धन्यवाद Koscom.cz, रंगमंच की सामग्री के लिए Amers.cz.

यदि आप समीक्षा पसंद, हमें, कृपया, अपने समर्थक "की तरह" Facebook पृष्ठ. शुक्रिया!