O nových českých hodinkách František Kupka Salon d´Automne Paris 1912 od nové české firmy Prokop&धुकधुकी jsme informovali nedávno v našem článku o jejich představení veřejnosti. Záhy poté jsme dostali jedinečnou možnost mít hodinky k dispozici pro fotografování v našem ateliéru a mohli jsme si je prohlédnout do posledního detailu. Proto vám tedy jako první můžeme přinést recenzi těchto unikátních hodinek z limitní edice, जो, jak doufám, předznamenávají novou kapitolu v dějinách české hodinařiny. Připravte se proto na poněkud delší recenzi, protože je skutečně o čem psát!

निर्दिष्टीकरण:

Pouzdro hodinek je vyrobeno z masivního bílého zlata o ryzosti 14 कैरेट, které je tvrdší a proto mechanicky odolnější než v současnosti obvyklejší 18 karátové zlato. Průměr kulatého pouzdra je nikterak malých 44 मिलीमीटर, což je lehce kompenzováno jejich bočním profilem, který se od široké základny směrem ke sklíčku hodinek lehce zužuje. Největší zajímavostí na konstrukci celého pouzdra hodinek je to, že je složeno ze šesti samostatných dílů. Do horní části pouzdra jsou vloženy nožky vyrobené z nerezové oceli (každá nožka samostatně, इस प्रकार 4 díly) a to vše je uzavřeno dýnkem z bílého zlata, které je jištěno šrouby. Samozřejmostí je safírové sklíčko s vnitřním antireflexem vpředu i v dýnku, kde tvoří průhled na výborně zpracovaný strojek hodinek.

Hodinový strojek nese označení Prokop & धुकधुकी – PB 1201. Strojek je postaven na základu osvědčeného švýcarského stroje ETA/Unitas, který vyniká svou spolehlivostí a konstrukcí, která umožňuje jeho různé modifikace. V této verzi je stroj modifikován nástavbou pro retrográdní zobrazení času, o té ale až dále.

Unitas je strojek s ručním nátahem, शक्ति आरक्षित 50 घंटे, 17 ložiskovými kameny a frekvencí setrvačky 18.000 kmitů विभागाध्यक्ष /. Jeho kariéra začala před mnoha desítkami let, kdy se začal montovat do kapesních hodinek. Zkoušku času obstál na výbornou a stále se používá v hodinkách náramkových. Úpravy, které na něm Martin Brož provedl, se rozhodně nedají označit za zanedbatelné. Standardní hladkou setrvačku vyměnil za setrvačku vyvažovanou šroubky, která se spolupráci s mikroregulací typu „labutí krk“ zajišťuje perfektní přesnost hodinek. Další viditelné úpravy se týkají povrchové úpravy strojku. Jeho základna je pokovena rhodiem a můstky jsou potaženy černým rutheniem, kontrast stříbřitého lesku rhodia a černého ruthenia je velice vkusný. Natahovací soukolí hodinek je nadto ozdobeno modřenými šroubky.

Nejdůležitější modifikace strojku je však lidskému zraku skryta. Jedná se o nástavbu zkonstruovanou a vyrobenou Martinem Brožem. Tato nástavba mění standardní rozložení a funkci zobrazení času. Místo centrální hodinové a minutové ručky zde máme na pravé straně číselníku ručku hodinovou a na levé straně ručku minutovou. Každá z nich plynule obíhá obloukovou výseč a po dosažení své mezní polohy se skokovým pohybem vrací do polohy základní. Jejich retrográdní pohyb je zajišťován pomocí takzvaného „šneka“, součástky ve tvaru šnečí ulity, která svým otáčením řídí pohyb a návrat ruček do nulové polohy. Snad jen malá sekundová ručka na pozici 6 zůstala konvenční. Celá nástavba se skládá z 18 घटकों, které Martin Brož navrhl a vyrobil tak, aby odpovídaly jeho specifikacím a bezchybně plnily svou funkci. Dle jeho vlastních slov se za celým řešením stroje skrývá bezpočet hodin práce, které vložil do toho, aby vše spolehlivě a precizně fungovalo.

Na prezentaci hodinek dne 19. 12. 2012 Jan Prokop zmiňoval i to, že jsou hodinky odolné proti vodě, ale konkrétní hodnotu vodotěsnosti neuváděl. Nám se podařilo zjistit, že je garantována odolnost 5 एटीएम, ale pouzdro snese mnohem víc, dokonce 10 एटीएम. Já osobně bych rád poznal odvážlivce, který by tyto hodinky vzal jakkoliv blízko k vodě, ale pro běžné nošení se voděodolnost jistě hodí.

Moje dojmy a postřehy:

Jako obvykle bych rád začal pouzdrem hodinek. Osobně se mi líbí volba 14 कैरेट सोने, které je mechanicky odolné a přitom si zachovává stejný vzhled a lesk jako zlato s vyšší ryzostí. Když mluvíme o lesku – pouzdro je leštěné a nožičky pouzdra jsou broušené. प्रकरण आकार 44 mm není z nejmenších, ale dobře zvolený tvar pouzdra a nožiček zaručuje, že hodinky se pohodlně usadí na většině zápěstí. Rád bych také zmínil, že konkrétní kus, který jsme měli k dispozici pro focení a recenzi, měl nožičky vyrobeny taktéž z bílého zlata a ne z nerezové oceli, jak jsem uváděl výše v odstavci o technických údajích. Rozteč pro uchycení řemínku je 22 mm a na sériových hodinkách bude vyroben z koňské kůže a opatřen překlápěcí sponou z bílého zlata. Někomu může volba koňské kůže přijít zvláštní, लेकिन मुझे विश्वास है, že je to ta nejlepší a nejodolnější kůže, jakou můžete mít.

Estetický dojem z pouzdra výborně doplňuje jemně zpracovaná a proporčně dokonale vyvážená korunka z bílého zlata. Má klasický cibulový tvar a zajišťuje bezproblémový nátah a nastavení hodinek. Její příjemný tvar učiní z každodenního rituálu nátahu hodinek velmi příjemnou událost.

Zpracování celého pouzdra je naprosto dokonalé, žádný detail neunikl. Safírová skla jsou do pouzdra usazena naprosto precizně za použití technologie lepeného spoje. Přechod mezi kovem a sklem je dokonalý. Stejně úžasně je zpracováno i dýnko hodinek s průhledem na strojek.

Číselník hodinek vznikl dle grafického návrhu Jiřího Lammela a má být poctou, nikoliv kopií, obrazům Františka Kupky. Odkaz tohoto významného českého malíře je vidět především v obloucích stupnic zobrazení času a v křivkách ruček. Bílý podklad číselníku je tvořen lakem, kterým svým vzhledem připomíná ty nejlepší smalty, které můžeme vidět na některých kapesních hodinkách z dob dávno minulých. Samotné číslice a popisky na číselníku jsou provedeny černou barvou a na první pohled můžou působit až obyčejně, ale při bližším pohledu zjistíte, že ostrost a preciznost jejich provedení je neuvěřitelná.

Stupnice s římskými číslicemi od I do XII zobrazuje hodiny, minutová stupnice je značena pomocí číslic arabských. Oblouky stupnic se rafinovaně protínají, stejně jako ručky zobrazující hodiny se budou v určitém bodě křížit. To celé na pozici 6 doplňuje malá sekundová ručka. Chce to jen trošku zvyku a retrográdní zobrazení času se vám rychle dostane pod kůži. Za chvíli se jistě přistihnete, že čekáte na konec každé celé hodiny a možná i na oběd a půlnoc, jen abyste byli u toho okamžiku, kdy ručka dosáhne vrcholu své cesty po číselníku a rychlým skokem se vrátí do výchozí pozice.

Ručky mají zvláštní asymetrický tvar, který je dílem představivosti Jana Prokopa. Mně osobně nejvíc ze všeho připomínají části hudebních not. Jsou vyrobeny z oceli, což poskytuje více možností pro jejich povrchovou úpravu a jejich konečný vzhled. V této verzi jsou ručky povrchově černěny, aby korespondovaly s grafikou číselníku. Já osobně bych si dovedl představit i ručky modřené, které by stávající grafice číselníku mohly slušet a slyšel jsem, že jsou prý v plánu!

Průhled na precizně zpracovaný strojek jistě potěší nejedno oko. Černé ruthenium a stříbřité rhodium tvoří zajímavou kombinaci. Labutí krk mikroregulace je, krom své praktické funkce, ještě navíc prvkem esteticky velmi uspokojivým. Snad jen škoda, že nemůžeme vidět celou tu magii nástavby retrográdního zobrazení času, která se bohužel skrývá pod číselníkem. Skutečně bych chtěl vidět, jak to celé pracuje, musí to být úžasná podívaná.

Za zmínku stojí i samotné balení hodinek a další věci, které k nim dostanete mimo hodinek samotných. Krabička, ve které jsou hodinky uloženy, je vyrobena ze dřeva opatřeného lesklým piano lakem a je čalouněna pravou kůží. V krabičce naleznete manžetové knoflíčky z bílého zlata navržené architektem Václavem Cíglerem a kus zlomek kamene ze základů Kupkova rodného domu, ve kterém je ručně vyryt vzor Kupkova podpisu. Rodný dům slavného malíře v současnosti patří Kristině Colloredo Mansefeld, která mimo kamene poskytla i certifikát o jeho původu vyvedený na ručním papíře s mnoha zdobnými prvky včetně zlacení. Přímo hříchem by pak bylo nezmínit, že k hodinkám dostanete i knihu pojednávající o Kupkovi a podzimní výstavě v Paříži v roce 1912, o obrazech které prezentoval, o jejich přesahu do současnosti a o vzniku celého projektu těchto hodinek.

निष्कर्ष में कुछ शब्द:

Co říci závěrem? वर्ष, málem bych zapomněl zmínit cenu hodinek, ta je stanovena na 680.000 CZK. Některé tato cena možná zarazí, některé možná šokuje. Ale pokud jste četli náš předchozí článek, ve kterém jsem zmiňoval všechny (doufám, že všechny) lidi, kteří na hodinkách spolupracovali, tak chápete jak velký a významný projekt to je. V těchto hodinkách je vloženo umění a znalosti skutečných mistrů z mnoha oborů lidské činnosti, bezpočet hodin práce a bezesných nocí.

Dle mého názoru se debut nové české značky Prokop&धुकधुकी povedl. Světlo světa spatřily hodinky, které jsou prosty chyb a nedokonalostí. To se dle mého názoru povede jen málokteré začínající značce. जाना जाता है, že Martin Brož i Jan Prokop mají ohledně výroby a prodeje náramkových hodinek bohaté zkušenosti. Navíc si myslím, že hodinky jsou kvalitativně zcela srovnatelné s jinými nezávislými hodináři zvučných jmen. Já osobně cenu těchto hodinek chápu a respektuji.

Pokud Vás zaujaly a toužíte po nich, tak otálení není na místě. Jedná se o limitovanou edici pouhých 12 टुकड़े, z nichž některé jsou již prodány a zbylé budou nejspíš brzy následovat.

लेखक textu: Thaddeus बालक शर्मीला

लेखक तस्वीर: 🙂 Kibi

सभी तस्वीरें एल्बम.

Děkujeme za zapůjčení a přejeme nové značce všechno nejlepší!

S rekvizitami nám obětavě pomohl Penshop.cz.

यदि आप समीक्षा पसंद, हमें, कृपया, अपने समर्थक "की तरह" Facebook पृष्ठ. शुक्रिया!