Dnes bych vám rád ukázal další krásné hodinky od firmy अनन्त, konkrétně z řady 1948 a přesný název 1948 Chronometer. Ne nejsou to hodinky do vody, ani určené na sport, ale i tak vás třeba zaujmou tak jako mne. Občas přece každý potřebujeme hodinky, které sice neobstojí při potápění, ale takové, které se budou perfektně hodit i na slavnostní nebo formální příležitosti. A to tyto hodinky rozhodně jsou.

Také vás někdy napadla otázka, proč logo firmy Eterna je zrovna pět teček? Je to na památku roku 1948, kdy byla založena tradice uložení rotoru v ložisku z pěti malých kuliček a tento způsob se tak osvědčil, že ho u Eterny využívají dodnes a symbol pěti kuliček je logem této firmy. Symbol najdeme na číselníku, na sklíčku, na korunce a samozřejmě reálně i na upevnění rotoru.

Určení těchto hodinek je jasné, jsou to decentní, ale přitom ne nudné hodinky určené hlavně pro formální využití, k obleku, do kanceláře. Proč píšu, že nejsou nudné? Podívejte se sami na klasické tvary pouzdra a přitom výrazné, ale stále ještě štíhlé nožky. आवास स्टेनलेस स्टील से बना है (316L) a jeho průměr je pouhých 36,6 milimetrů कपड़ा korunky. Tloušťka pouzdra je jen 9,2 मिमी. Hodinky se tedy jistě vejdou pod manžetu košile. Povrch hodinek je vyleštěný do brilantního lesku bez jediné chybičky. Pro úplnost doplním i vodotěsnost, ale nečekejte zázraky, je to jen 30 पानी के स्तंभ के मीटर. V praxi by to mělo stačit na odolnost třeba při náhodném kontaktu s vodou při mytí rukou.

Korunku do pouzdra nezašroubujete a ani to není třeba. Symbol značky najdete i na ní. Rozměry jsou přiměřené pouzdru, její funkce je perfektní a hodinky se s ní ovládají velmi dobře.

Jednoduchý černý číselník s plastickými a částečně číselnými hodinovými indexy se mi líbí. Plastické je i logo firmy. Bílý tisk minutové a vteřinové škály jen připomíná to, co najdeme i v nápise, že se jedná o hodinky s certifikovanou chronometrickou přesností. I apertura data je plastická, okénko je přiměřeně velké a datový kotouč ve stejné barvě jako číselník s bílým tiskem nijak neruší a přitom je excelentně čitelný. Někdy opravdu nevím, jestli se mám kochat víc číselníkem nebo pečlivě nazdobeným kalibrem v průhledu a to je případ i těchto hodinek.

Hodinová a minutová ručka jsou leštěné a ostře zahrocené, na černém číselníku jsou velmi dobře vidět. Tenká vteřinová ručka je dobře doplňuje. Ručky dokonce mají luminiscenční výplň, pro praktické využití je to jistě dobře.

Leštěné je i ocelové dýnko se safírovým průhledem do útrob pouzdra. A byla by opravdu škoda o tento pohled přijít.

V hodinkách je použit švýcarský kalibr Eterna 633, základ má v produkci koncernu SWATCH, kalibru ETA 2824-2, to asi není žádné překvapení. Ale to, jak byl tento strojek, který sám o sobě je velmi vydařený a hojně využívaný, doveden k dokonalosti a kráse v dílnách firmy Eterna, je parádní. Vidíme zdobení ženevskými pruhy, blued शिकंजा, gravírované a zlacené nápisy na rotoru. A samozřejmě i upravené uložení rotoru automatického nátahu s pěti kuličkami. Možná ještě důležitější je to, co vidět nemůžeme, výrobce nechal kalibr zkontrolovat nezávislou zkušebnou a strojek se oprávněně honosí COSC certifikací přesnosti. Zkoušky, které trvají několik týdnů, podrobují kalibry testováním přesnosti v různých polohách, v několika teplotách a ne všichni výrobci a ne všechny strojky tímto sítem projdou.

Jen pro úplnost zmíním 25 ložiskových kamenů tohoto kalibru, zvýšenou dobu rezervy nátahu na 49 घंटे, takt 4 हर्ट्ज (28.800 प्रति घंटे झूलों), दूसरे हाथ बंद हो जाता है जब को एडजस्ट करने, तेजी से flipping डेटा, možnost automatického i ručního nátahu korunkou.

K hodinkám patří černý kožený řemen z kůže aligátora. Na leštěné ocelové překlápěcí sponě s pojistkou najdeme znovu logo pěti kuliček a vygravírované “ETERNA”. Řemen se mi velmi líbil, měl přiměřenou tloušťku, k hodinkám se skvěle hodí a jeho zpracování je prvotřídní. Kompletní hodinky váží jen 56 ग्राम.

Pokud hledáte výjimečné hodinky pro výjimečné chvíle, s certifikovanou přesností a přitom za nijak přemrštěnou cenu, poradím vám, podívejte se na nabídku firmy अनन्त. Katalogová cena těchto je 3.895 अमरीकी डालर, ale v nabídkách obchodníků je najdete i levněji. मैं, že krásu a preciznost zpracování, tak, jak jsem jí poznal na těchto hodinkách, ocení nejen znalci, ale určitě i všichni ostatní. Katalogové číslo těchto hodinek je 8423.41.40.1117D.

लेखक textu और तस्वीरें: 🙂 Kibi

सभी तस्वीरें एल्बम.