Rád bych vám představila mladého nadějného hodináře, kováře a muže mnoha dalších profesí. Na severu Moravy žije šikovný umělec a řemeslník, který se rozhodl, že komerční hromadně vyráběné hodinky (a také nože) jsou… moc komerční.

घड़ी #14 jsou praktickým nástrojem pro zobrazování času a současně úchvatným uměleckým dílem. Pouzdro vyrobil z damaškové oceli, kde upoutá struktura jednotlivých vrstev různých ocelí skovaných do jednoho bloku a později opracovaných do jednoduchého a nadčasového tvaru. O výrobu pouzdra z tohoto materiálu se v České republice již jeden výrobce pokoušel, ale výroba se moc nezdařila, alespoň podle neveřejných zpráv. A jak se damaškové hodinky povedly Ondrovi? चलो एक नज़र रखना!

Pouzdro z damaškové oceli průměru 45 mm nenápadně upozorňuje na výjimečnost hodinek, ze stejného materiálu je i válcovitá korunka. Je dostatečně velká, takže i když je hladká, hodinky se s ní ovládají snadno a hladce. Hodinky jsou vysoké pouhých 12 मिलीमीटर! Nožky hodinkového pouzdra, vyrobené z titanu, jednoduše navazují na pouzdro svými rovnými tvary. Číselník je jednoduchý černý s mimostřednou vteřinovkou na pozici „9″ a jednoduché a čitelné ručky vracejí pozornost a pohled znovu na krásu pouzdra. Minerální sklíčko je zasazeno v úrovni lunety.

Titanové dýnko hodinek k pouzdru připojuje šest šroubků. Minerálním sklíčkem se otvírá průhled na mechanický švýcarský strojek ETA Unitas 6497. Strojek ETA Unitas 6497 patří k nejodolnějším a nejlepším strojkům, které jsem měla tu čest poznat. Oceňuji hlasité tikání a úžasnou přesnost. Jen ho nezapomeňte pravidelně natahovat.

Hodinky doplňuje kvalitní řemen značky Hirsch, vyrobený z teletiny, a ocelová leštěná překlápěcí motýlková spona. Ta umožňuje pohodlně nastavit řemen pro takřka jakýkoli obvod zápěstí.

S hodinkami si kupujete pečlivou, převážně ruční práci, luxusní a výjimečné materiály, nápad a unikátnost a to vše jen za zlomek částky, kterou byste zaplatili jinde.

Na mne #14 působí současně jako luxusní šperk, u něhož zůstala zachována i praktická funkce. A to včetně luminiscence ruček – třeba pro sledování ubíhajícího času v temné lóži na nudném baletním představení.

K hodinkám patří nožík vyrobený v podobném vzoru ze stejně výjimečných a luxusních materiálů.

A Ondra je navíc moc sympatický, मेरा सुझाव है, abyste se v jeho ateliéru – dílně zastavili a s Ondrou i jeho dílem se blíže seznámili. Navštívit můžete také Ondřejovy stránky.

Jeho umělecká díla jsou pokaždé originál. Neopakovaný a neopakovatelný.

लेखक textu: तेल

लेखक तस्वीर: 🙂 Kibi

सभी तस्वीरें एल्बम.