Jak už psal Kibi ve svých reportážích z BaselWorldu (यहां एक यहां), घड़ी घंटी & रॉस si můžete buď zamilovat nebo je nenávidět, lhostejné vám nebudou. Dnes bych vám chtěla představit letecké hodinky घंटी & रॉस बीआर 03-92 z řady Aviation. Zaujmou na první pohled pro Bell & Ross typickým tvarem pouzdra s výraznými šroubky v rozích.

Hranaté pouzdro se zaoblenými rohy je vyrobené z nerezové oceli, ale můžete je mít v černém PVD či v různé barvě keramiky anebo z karbonu. Povrch mají kartáčovaný, skryjí se tak drobné šrámy. Rozměrem 42×42 mm se řadí mezi větší pánské hodinky, ale dovedu si je představit na štíhlé dámské ruce. Větší varianta 46×46 mm by už pro mne byla asi moc velká. Malá korunka se strukturou pyramidek je signovaná logem Bell & Ross a i když působí drobným dojmem, hodinky se s ní výborně ovládají. Velkou zajímavostí je rozhodně přichycení dýnka šroubky na přední straně pouzdra. Vodotěsnost pouzdra je dostatečných 100 मीटर (10 BAR).

Vyvýšená kulatá luneta vystupuje pár milimetrů nad samotné pouzdro. Číselník je kulatý, černé barvy, orámovaný nerezovou lunetou. Na první pohled skoro přehlédnete datumové okénko na pozici “4:30”, má totiž černý datový věnec a tenký bílý tisk. Indexy, číslice a ručky jsou výborně čitelné a jsou pokryté luminiscenční vrstvou. Můžete tak čas odečítat za všech světelných podmínek. Zajímavé jsou i jiné barevné varianty, třeba verze s oranžovou barvou tisku i ruček je vážně cool! साथ विरोधी पलटा डायल नीलमणि क्रिस्टल की रक्षा. Inspiraci pro celkový tvar hodinek i tvar ruček a skvělou čitelnost návrháři čerpali u leteckých přístrojů.

Osazeny jsou mechanickým strojkem s automatickým nátahem. Protějškem jednoduchého číselníku je dýnko, které obsahuje důležité informace o hodinkách – typ hodinek, logo, आवास की सामग्री, आंदोलन के प्रकार, voděodolnost a “स्विस मेड”. I dýnko je kartáčované. Na dýnku je i pověstný šroubek, “který se nesmí odšroubovat”. Tak trochu to připomíná pohádku, ve které princezna odšroubovala princovi šroubeček, který měl místo pupíku a… Ale tady šroubek, जरूर, jen fixuje kalibr.

Kalibr je švýcarský z produkce koncernu SWATCH – ETA 2892-A2 s 28.800 kmity za hodinu, जांच रिजर्व ड्रा 42 घंटे, hackingem, automatickým nátahem s možností ručního nátahu korunkou a datumovkou. Je to osvědčený přesný a odolný kalibr, problémy by neměl dělat ani jeho servis.

Nosí se na řemenu z černé gumy (24/33/24) sepnutém jazýčkovou sponou, které je také kartáčovaná. I řemen je plný údajů, typické pro Bell & रॉस. Výměna řemenů je velmi jednoduchá – průběžné šroubovací stěžejky s imbusem jsou vážně pohodlné. Hodinkám to na gumě sluší, na kůži nebo na pohodlném látkovém velcro strapu také.

Hranaté letecké Bell & Ross se mi dostaly pod kůži. Viděla jsem na BaselWorldu bílé dámské keramické, stejnou sérii BR 03-92, a je mi jasné, po čem mám toužit.

Hodinky बेल & रॉस, to je osvědčená švýcarská kvalita, inspirativní vzhled a inovativní přístup k materiálům. Stačí vám to, abyste si nějaké pořídili? Mně ano! Cena kolem 2.000 Euro mi připadá přiměřená. A pokud byste náhodou chtěli něco nápadnějšího, i když za víc peněz, u Bell & Ross si také určitě vyberete. Ale o tom zase jindy.

लेखक: तेल

लेखक तस्वीर: 🙂 Kibi

सभी तस्वीरें एल्बम.