Každý jednou skončíme u hodinek značky રોલેક્સ. S tímto tvrzením můžete nesouhlasit, můžete mít dokonce i celkem věrohodné námitky, ale to je tak všechno, co se s tím dá dělat. વર્ષ, použil jsem v tomto svém tvrzení znovu slova slavného českého klasika, a možná až příliš troufale. A možná ne. Dnes vám představím Rolex Submariner Date – સંદર્ભ 116610LN.

ગૃહ સ્ટેઈનલેસ સ્ટીલ બનાવવામાં આવે છે, materiálem ale není obvyklá 316L, ale speciální ocel, kterou na své hodinky využívá Rolex, આ રીતે 904આ. Tato ocel prý lépe odolává působení chemikálií – a pot a mořská voda jsou vlastně také složité a agresivní chemické sloučeniny. Je ale měkčí, takže drobné stopy nošení se na pouzdře i tahu objeví možná dříve, než byste čekali. આ કેસમાં વ્યાસ છે 40 મિલિમીટર (કાપડ korunky), měřeno přes korunku 43,5 મીમી, “માટે ઘસડવું ઘસડવું” 47,5 મીમી. A dodám ještě tloušťku pouzdra – od dýnka po safír (bez lupy) હું માપવામાં 12,6 મીમી. Všechny boční strany pouzdra jsou vyleštěny do zrcadlového lesku, všechny plochy na vrchní i spodní straně jsou jemně pravidelně broušené. Tvar pouzdra asi znáte nebo poznáte na fotografiích, tak jak tak, je to jeden z nejčastěji kopírovaných konceptů – a to se netýká jen pouzdra, ale i lunety, rozložení číselníku a často i ruček. Tento model se prostě osvědčil. Pryč jsou ty časy, kdy nebylo tak úplně myslitelné, aby hodinky s takto výrazným sportovním vzhledem tvořily doplněk i pro formální příležitosti. Dnes to jsou hodinky v pravém smyslu toho slova univerzální.

Nesmím zapomenout na odolnost tohoto pouzdra, výrobce garantuje watertightness až do 1000 stop nebo 300 વોટર કોલમમાં પાણીની મીટર – a já nemám důvod této hodnotě nevěřit.

Korunka je šroubovací do pouzdra a její lesklou přední stranu zdobí plastické logo výrobce – મુગટ. Tu doplňují ještě tři plastické “tečky”, které připomínají “triple lock”, tedy systémy zajištění proti průniku vody. Korunka je velmi dobře kryta výstupky pouzdra. Její ovládání – šroubování, seřizování i případné ruční natahování kalibru – je dokonalé.

Ocelová luneta s keramickou vložkou je jednostranně otočná, jak se sluší a patří na hodinky pro potápěče. Fixaci má ve 120 bodech a i její ovládání je dokonale vyvážené. Keramická vložka má plasticky vytvořenu obvyklou minutovou škálu – સુધી “15”, pak vám musí stačit už jen pěti minutové indexy. Index “12” je samozřejmě zvýrazněn luminiscenčním bodem a to dokonce plasticky.

કેસ સુયોજિત છે નીલમ સ્ફટિક, velmi odolné proti poškrábání. Nenajdete na něm antireflexní vrstvu. Snad to není proto, že by na vás značka Rolex šetřila, nebo proto, že by technici Rolex neuměli antireflexní vrstvu nanést, ale prý to souvisí s tím, že u rolexů “na antireflex nevěří”. Prostě sklíčko má být na hodinkách vidět. અને હું સ્વીકાર્યું છે, že reflexy u tohoto sklíčka nejsou zas takovým problémem.

Charakteristickým (a také často kopírovaným) znakem hodinek Rolex je lupa, která se odvážně klene nad datovou aperturou. Její zvětšení je 2,5x a čitelnost data opravdu výrazně zlepšuje. Tento typický rys často dělí hodinkové nadšence do dvou táborů – jedni s lupou “zásadně nesouhlasí”, ti druhý už ví, že v praktickém provozu nijak nepřekáží a naopak zlepšuje čitelnost. Do kterého tábora náležím já? કોઈ, odpovím asi takto – મને ગમશે, když nemusím hledat brýle, abych zjistil, kolikátého dnes je.

Černý číselník je trochu nezvykle lesklý a kromě tradičních tištěných symbolů a nápisů ho oživují výrazné hodinové indexy a to hned ve třech různých tvarech. Přesto z číselníku mám přehledný a snadno čitelný dojem. O datové apertuře na pozici “3” jsem už mluvil. અને તેના વિશે છે. Anebo není? Úžasný pohled je totiž na číselník (i ručky) i s použitím lupy, vše je dokonalé i v každém nejmenším detailu. Některých prvků – třeba rytiny na distančním kroužku číselníku si nemusíte všimnout hned, přesto tu je, je dokonalá a čeká na váš obdivný pohled.

Ručky mají typický Rolex design – hodinová je “mercedes”, મિનિટ “પેંસિલ” a subtilní sekundová se dvěma terčíky je už tradičně doplňuje. Ručky jsou – jak je pro značku Rolex typické – સોનાના, v tomto případě z bílého zlata. Předchází se tím všem potížím, které by mohla přinést jejich koroze, ručky i po mnohých desetiletích září stále stejně. Jejich výplň tvoří luminiscenční vrstva, tu jsem bohužel neměl možnost fotografovat, ale nepochybuji, že je stejně kvalitní, jako u jiných hodinek Rolex, kde jsem tu možnost měl.

V hodinkách tiká in-house kalibr Rolex 3135, ten je “tahounem” mnoha modelů této značky už od roku 1988. Je to mechanický kalibr s automatickým nátahem, rezerva chodu je asi 50 કલાક. Jeho jedinou komplikací k zobrazení času je i zobrazení data (s rychlým nastavením). Kalibr vlastně není ničím výrazně výjimečný – snad kromě své pověstné přesnosti, spolehlivosti a odolnosti. Ano tyto hodinky i ve svém srdci mohou bez problémů sloužit několika generacím spokojených uživatelů. Kalibr prošel certifikací a jeho přesnost je potvrzena COSC certifikátem, je tedy ověřena jeho chronometrická přesnost. Při seřizování je samozřejmostí i zastavení sekundové ručky (છૂટક છૂટક). Setrvačka (આવર્તન 4 હર્ટ્ઝ, 28800 એ / ક) je vybavena vláskem Parachrom, který úspěšně odolává působení magnetických polí. A ukotvena je s využitím Incabloku, který eliminuje poškození nárazem. કેલિબરની વ્યાસ 28,5 મીમી, ઊંચાઈ 6 મીમી. કૅલિબર સમાવે છે 31 બેરિંગ ખડકો.

Ocelové dýnko – částečně leštěné a částečně broušené – nenese žádné nápisy ani průhled na (nezdobený a ryze funkční) ચારિત્ર્યબળ. Může vám připadat snad až nudné nebo odbyté, વર્ષ, tyto hodinky nejsou určeny k sundávání ze zápěstí. Na tom ale sedí skvěle!

સ્ટેઈનલેસ સ્ટીલ તણાવ (બંગડી) je vyrobený z plného materiálu a to včetně svých koncovek a povrchovou úpravu má podobnou, આવાસ તરીકે. Typická hranatá spona nese rovněž logo korunky. Bohužel není vybavena plynule výsuvnou neoprenovou extenzí, jako v jiných modelech. To je asi tak všechno, co sponě a tahu lze vytknout. Ze své šířky 20 mm u pouzdra se zužuje na 15 BUCKLE અંતે મીમી – વર્ષ, je to velmi pohodlné pro nošení.

Rozplývám se tu nad hodinkami s cenou asi 6.600 EUR. To je asi ten problém, proč už nejsou k vidění na více zápěstích. Když si odmyslíme cenu, jedná se vlastně o “ઓજાર” સતર્કતા – spolehlivý a promyšlený nástroj k měření času. A to s důrazem na odolnost a pohodlí i pod vodní hladinou. Přesto jsou současně i zobrazením “sociálního statusu” અથવા “profesním odznakem”. Je to tak. I v tom můžeme vidět skvělý vliv, který na nás má působení mnoha desetiletí cílené a chytré reklamy, kterou je značka Rolex pověstná stejně, jako svými hodinkami. To nic nemění na tom, že pokud hledáte hodinky, které poznají lidé na celém světě, vyberete si hodinky se značkou Rolex. A dobře uděláte. Tyto hodinky se vlastně ještě neprodaly, majiteli udělají radost k narozeninám, které má až za pár dní. Zní vám to také nevěrohodně? Přesto to tak je. Tak mu popřejme, ať mu dělají spoustu radosti.

લેખક textu અને ફોટા: 🙂 kibi

બધા ફોટા આલ્બમ.

ધિરાણ માટે આભાર: પીટર.

તમે ઘડિયાળ ગમે છે, અમને આપો ભૂલી નથી, કૃપા કરીને, દ્વારા "લાઇક" svoju Facebook પૃષ્ઠ. તે અમને ખૂબ જ મૂલ્યવાન અભિપ્રાય આપે છે, આભાર.