Dnes bych vám rád krátce představil další hodinky se značkou પરાકાષ્ઠા. Jsou to Zenith Port Royal Open El Primero, edice hodinek s hranatým pouzdrem. Vzhled mají vysoce moderní a navíc v nich tiká osvědčený kalibr ElPrimero. ચાલો તેમને જોવા.

Pouzdro těchto hodinek je ocelové. Povrchová úprava je dokončena výrazným broušením na všech plochách. Líbí se mi to, hodinky nevypadají příliš “pouťově”. U hranatých hodinek hrají rozměry většinou velmi důležitou roli. V tomto případě mají výrazné proporce, byť to tak zprvu nevypadá, rozměry jsou 36 × 40 milimetrů કાપડ korunky, 40 × 40 મીમી ઓ korunkou. Lug to lug jsem naměřil 51 મીમી, tloušťku přijatelných 14 મીમી.

Tyto hodinky nemají přílišné sportovní ambice, vodotěsnost pouzdra výrobce garantuje jen 5 એટીએમ. Co přesně to znamená, si můžete přečíst ve specializovaném článku.

Výraznou korunku ozdobenou firemní pěticípou hvězdičkou obklopují dvě tlačítka chronografu, ta jsou hranatá, jiná si k tomuto typu pouzdra ani neumím představit. Pokud mohu posoudit technickou stránku, tak ovládací síly i ovládání je bezchybné. અને મને લાગે છે કે, že nic nelze vytknout ani proporcím korunky a tlačítek, pouzdro krásně dotvářejí.

Hranatá broušená luneta pevně drží klenuté નીલમ સ્ફટિક. Jeho rozměry vás možná překvapí, સમગ્ર માપે 28 × 32 મિલિમીટર. Najdeme na něm samozřejmě antireflexní vrstvu s modrým odstínem. A vypadá to pěkně, moc pěkně!

Černý číselník je rozdělen do několika samostatných polí, na první pohled působí snad až zmateným dojmem. Rozhodně na něm nepřehlédnete neobvykle hranatý otvor s průhledem na pohybující se setrvačku. V tomto provedení jsem to viděl zatím poprvé. Navíc zde otvorem prostupuje osička s třílistou “ručkou” permanentní sekundové ručky. Hodinové indexy jsou natištěny stříbrnou barvou rozmáchlým fontem přímo na číselník, સ્થિતિ “12” એક “6” je nahrazuje plastický kovový index ve tvaru trojúhelníku. V horní části číselníku pod hvězdičkou loga značky najdeme v hranaté rovné plošce ozdobným fontem název značky a připomenutí slavného kalibru ElPrimero. Spodní část ovládla kruhová výseč – ta je škálou pro určení rezervy nátahu. Zbývá levá strana číselníku, zde je vlastně nenápadný minutový sčítač chronografu s podrobnou škálou do 30 મિનિટ. Využití těchto hodinek jako chronografu je tedy naprosto reálně možné. Zbytek plochy číselníku se přizpůsobuje hranatému designu hodinek a je rozdělen do pravidelných obdélníků a ty jsou dále členěny jemnou svislou guilloche. Na číselníku nikde neruší zobrazení data, jakkoliv praktické by to pro majitele možná mohlo být.

Viděl jsem fotografie stejného modelu s bílým číselníkem, ale černý je rozhodně výraznější a hodinkám s pouzdrem z oceli určitě sluší víc. Pouzdru ze zlata zase sluší víc bílý číselník. Cena hodinek je v tom případě téměř 3× vyšší.

Ručky s výrazným hrotem nějak neumím zařadit. Faktem zůstává, že jsou výrazné a dobře čitelné a to včetně centrální sekundové ručky a ručky sčítače chronografu. Trochu překvapivá je zlatá ručka ukazatele rezervy nátahu. Ale i toto oživení není samoúčelné a přispívá k rychlé orientaci na číselníku.

Luminiscenci indexů nebo ruček byste hledali asi marně, není tu. U hodinek pro formální využití bych ji ani nečekal, ale na druhou stranu by to zvýšilo možnosti praktického využití těchto hodinek.

V hodinkách je mechanický kalibr s automatickým nátahem, je to in-house પરાકાષ્ઠા 4021. Kromě zobrazení času vám dopřeje i komplikace chronografu a zobrazení rezervy nátahu. Rezerva je mimochodem nadstandardních cca 50 કલાક. Možná už víte, že frekvence setrvačky je 5 હર્ટ્ઝ (36000 એ / ક), વર્ષ, kalibr je schopný měřit časové intervaly s přesností na 1/10 બીજું. તે સમાવે છે 248 ભાગો, z toho je 39 બેરિંગ ખડકો. Zdobení kalibru je úměrné zdobnosti celých hodinek, nechybí zde ani tepelně modřené šroubky, perličkování základní desky, zlacené gravírování a plastické gravírování závaží automatického nátahu. Kalibry ElPrimero mají obvykle pověst odolných a přesných strojků, હું, že tomu tak bude i v tomto případě.

Kalibr kryje hranaté dýnko s pečlivě vyleštěnými a zaoblenými hranami. Samotná plocha dýnka je pak stejně kartáčovaná, ગૃહ બાકીના જેવી. Kulatý safírový průhled vám dopřeje snad dostatečný průhled na kalibr ElPrimero, průhled vroubí několik popisků. Pouzdro je s dýnkem pevně spojeno čtyřmi šroubky.

Na hodinkách je luxusní černý kožený řemen z kůže aligátora, rozměry jsou přiměřené pouzdru – 22 ગૃહ ખાતે મિલિમીટર, 18 BUCKLE અંતે મીમી, જાડાઈ 5,5 મીમી. Na řemenu je krásná ocelová překlápěcí spona signovaná pěticípou hvězdičkou. I s řemenem mají hodinky nezanedbatelných 133 ગ્રામ.

Jak jsem si už kdysi povzdechl, hranaté hodinky mi (prý) nesluší, občas je mi to vážně líto. Zrovna v tomhle případě mne to mrzí. Toto jsou výrazné hodinky s moderními rysy a jako doplněk formálního nebo casual oblečení jim vážně není co vytknout. જો તમે રસ છે, snadno je najdete podle referenčního označení (03.0550.4021), ale shánět se vám možná nebudou zrovna snadno. I tento recenzovaný kus je už prodaný. Jak je vidět, retail cenovka okolo $8700 USD není překážkou.

લેખક textu અને ફોટા: 🙂 kibi

બધા ફોટા આલ્બમ.

ધિરાણ માટે આભાર Jeweller Dušák – Arkády.

તમે ઘડિયાળ ગમ્યું, અમને, કૃપા કરીને, દ્વારા "લાઇક" svoju Facebook પૃષ્ઠ. તે અમને મૂલ્યવાન પ્રતિભાવ આપે છે, આભાર!