S novinkami pod značkou VintageVDB se tak nějak “roztrhl pytel”. Dnes pro vás mám hodinky, které už v názvu nesou radikální přístup svého tvůrce, jmenují se VintageVDB Radical 1. Mně opravdu hodně radikální připadají.

Pouzdro mají hodinky vyrobené z bronzu. Bronz jako materiál pro hodinková pouzdra je v současnosti rozhodně módní. Aktuálně prostě vedle hladkých jednobarevných pouzder jsou “in” i taková, které vypadají tak, že za sebou mají minimálně padesátiletou službu na luxusní jachtě. Určitě to souvisí i se vzhledem značkového oblečení, které také v některých případech vypadá spíš jako nově vytažené ze sběrného kontejneru pro Armádu spásy.

Pouzdro není žádný drobek, એકધારું 47 ચોકડીનું ચિહ્ન 55 ચોકડીનું ચિહ્ન 18 મિલિમીટર. Obecně tyto hodinky patří do kategorie sice ještě nositelných, ale rozhodně ne zcela pohodlných. Můžeme se jen dohadovat, zda důvodem je i to, že takovýto radikální vzhled je škoda ukrývat na zápěstí pod manžetu. V pouzdře – naproti korunce – je zasazen zlatý štítek, kde bude mít majitel vyryté pořadové číslo. Sklíčko je plastové. Povrchovou úpravu bych asi nejspíš přirovnal k technologii známé spíš z výroby nožů – stone wash – a už od výroby je vybavena “patinou”.

Z bronzu je i korunka, která připomíná šroubovou hlavu a otočná luneta. U lunety se krátce zastavím, v tomto provedení ji moc nechápu. Má sice zvýrazněný bod, ale postrádá jakoukoliv jinou škálu nebo stupnici. મને એવું લાગે છે, že její praktické využití potápěčem je vlastně nulové, i když její otáčení doprovází charakteristické klikání aretace v šedesát bodech. Vložka lunety je z neobvyklého materiálu, je jím cosi jako bakelit – polyoxybenzylmethylenglycolanhydrid – હું કબૂલ, že se mi to moc nedaří přečíst jedním dechem.

Ve stejné barvě jako luneta je i číselník. Barvu bych popsal nejspíš slovy “stará červená” a přesně tak má asi působit, jako původně černý číselník, který vybledl vlivem radioaktivní barvy indexů a ruček. S radioaktivitou si samozřejmě starosti majitel dělat nemusí, číselník má pouze budit tento dojem. Najdeme tu ještě bílou minutovou škálu, nažloutlé hodinové indexy, bílé logo značky a bílý subčíselník na pozici “6” s černým potiskem. Ocelové ručky jsou, હું, dobře čitelné. A to včetně bíle lakované ručky ukazatele rezervy nátahu na pozici “11”.

V těchto hodinkách tiká, jak už jsme zvyklí, vintage kalibr, tentokrát se značkou Ebehard. Má výjimečnou rezervu (ručního) nátahu, pero ho udrží v chodu celých 8 દિવસ. Kromě zobrazení času tento kalibr umí i zobrazit rezervu nátahu. Bližší podrobnosti bohužel nevím, ale pokusím se je zjistit.

Masívní šroubovací dýnko je z nerezové oceli. Na údaje je trochu skoupé, kromě velkého loga značky, které připomíná snad rytířský štít, na něm najdeme už jen označení modelu a země výroby (Německo).

Vintage vzhled doplňuje tmavý kožený řemínek a bronzová jazýčková spona.

Jak se vám tyto hodinky líbí? Z prvních modelů značky, se kterými jsem se setkal, jsem byl nadšený. Stále více ale podléhám dojmu, že jednotlivé prvky jsou poslední dobou skládány trochu chaoticky, tak nějak, jako když pejsek s kočičkou vařili dort. Možná by méně bylo trochu více? A to se týká i ceny, માટે 5450 EUR si umím představit na svém zápěstí mnoho jiných hodinek.

લેખક પાઠ: 🙂 kibi

ફોટો સ્ત્રોત: www.vintage-vdb.com

તમે નવીનતા ગમ્યું તો, અમને, કૃપા કરીને, દ્વારા "લાઇક" svoju Facebook પૃષ્ઠ. તે અમને મૂલ્યવાન પ્રતિભાવ આપે છે, આભાર!