Dnes bych vám rád krátce představil novinku z dílny londýnského hodináře Christophera Warda સતર્કતા C900 Worldtimer. Značka Christopher Ward je poměrně nová a zatím bez většího věhlasu, ale už jsme měli možnost poznat pár zajímavých modelů a moc se nám líbily. Hodinky Worldtimer patří do kategorie “ponorkových hodinek”, jejich číselník totiž zobrazuje ubíhající čas ve 24 hodinovém rytmu místo obvyklejšího 12 hodinového. Pojďme se s nimi seznámit.

Hodinky Worldtimer, jak už jejich název napovídá, mají odvážnou ambicia to být vaším pomocníkem při cestování po celém světě. S nimi se neztratítetedy alespoň ne v časových pásmech.

ગૃહ સ્ટેઈનલેસ સ્ટીલ બનાવવામાં આવે છે (સામાન્ય 316L), વ્યાસ ધરાવે છે 43 મીમી. Osazeno je safírovým sklíčkem s antireflexní vrstvou. Počítat můžeme s matnou povrchovou úpravou jemným broušením a leštěnou lunetou. Signovaná korunka pravděpodobně nebude šroubovací do pouzdra. Ovládají se s ní všechny funkce hodinek, navíc slouží i k ručnímu nátahu kalibru. જલાભેદ્ય výrobce určil 5 એટીએમ, pro běžný provoz to asi bude stačit.

Na modrém číselníku na první pohled upoutá stylizovaná stříbrná plastická mapa zemského glóbu. Spolu s vyznačenými body s určením polohy v časových pásmech pomůže také otočná škála s kódy letišť v jednotlivých časových zónách. A pro ještě lepší orientaci červená tečka na číselníku označí, kde se na svých cestách po světě zrovna nacházíte. Jak jsem už psal, hodinová ručka oběhne číselník jen jednou denně, proto hodinové indexy nekončí obvyklou dvanáctkou ale dvacet čtyřkou.

Ručky jsou poměrně subtilní a na světlém číselníku málo kontrastní, ale snad se jedná jen o můj dojem. Obvyklou trojici – કલાક, minutová a sekundovádoplňuje červená ručka zobrazující druhou časovou zónu. Jen připomínám, že i tato ručka oběhne číselník právě jednou za den. Na červené šipce, hodinových indexech, hodinové a minutové ručce najdeme luminiscenční výplň. Není jí mnoho a o výdrži po celou noc lze pochybovat, ale pro rychlou orientaci v šeru bude pravděpodobně stačit.

V hodinkách tiká mechanický kalibr s továrním označením JJ03. Jedná se o upravený švýcarský kalibr z produkce Swatch Group – ETA 2893. Změny spočívají v korekci převodu hodinové ručky z 12 hodinového oběhu na 24 hodinový. Ostatní vlastnosti má pravděpodobně shodné se standardními parametry ETA 2893 – ડ્રો અમુક પ્રકારના અનામત 40 કલાક, આવર્તન setrvačky 4 હર્ટ્ઝ (28800 એ / ક), વ્યાસ 11,5 પેરિસિયન રેખાઓ, 21 બેરિંગ ખડકો, ochranu proti nárazu, jednostranný nátah rotorem, બીજી બાજુ સ્ટોપ્સ જ્યારે એડજસ્ટ (છૂટક છૂટક), Etachron regulátor. Hodinářem, který má úpravyna svědomí”, je v tomto případě švýcarský mistr Johannes Janke. Toto jméno pravděpodobně uslyšíme častěji, proslýchá se, že je také autorem úprav na kalibru připravovaného modelu C900 Pusher Chronograph.

Kalibr je pěkně zdobený, na můstcích vidíme perláž, rotor automatického nátahu zdobí ženevské pruhy a gravírování. Provedením hodinky určitě sbírají body za estetiku.

Dýnko je rovněž nerezové a přišroubované šesti šroubky. Průhledem z minerálního skla se můžeme potěšit pohledem na mechanický strojek. Místo obvyklých technických údajů na dýnku najdeme přehled časových pásem ve významných světových městech spolu s třípísmennými zkratkami letišť, které se obvykle využívají při rychlé specifikaci časového pásma. Považuji to za šikovnou drobnost.

Na hodinkách je tmavě modrý kožený řemen z kůže louisianského aligátora. Očekávat můžeme také obvyklou signovanou překlápěcí sponu.

Jaký je můj závěr? C900 Worldtimer jsou bezesporu zajímavé hodinky s praktickými rozměry a výborným zpracováním. Pokud vás neodradí jejich cena £ 1575 GBP, tak si je klidně kupte. Je škoda, že v České republice nemá značka Christopher Ward svého autorizovaného dealera. Servis kalibru tak bude nejlepší zadat přímo u výrobce.

લેખક પાઠ: 🙂 kibi

ફોટો સ્ત્રોત: http://www.christopherward.co.uk

તમે નવીનતા ગમ્યું તો, nezapomeňte, કૃપા કરીને, nám dát svoje „like“ pro Facebook પૃષ્ઠ. તે અમને મૂલ્યવાન પ્રતિભાવ આપે છે, આભાર!