Ikonické hodinky સમાપ્તિ Speedmaster “Moonwatch” asi ani pro vás nebudou žádným překvapením. Velmi podrobně se jimi zabýval શૂન્ય ve své skvělé recenzi spokojeného uživatele. Přesto možná i vás překvapí provedení číselníku této limitní edice. Vzniklo v ní jen 1975 આખા વિશ્વ માટે ટુકડાઓ, později zjistíme, proč zrovna tento neobvyklý počet. S hodinkami jsme se mohli seznámit podrobně a mohu říci, že to bylo velmi příjemné seznámení. Jsem ve velkém pokušení tyto hodinky zařadit do svého “wish listu”. V čem se vlastně liší od jiných provedení?

Hodinkové pouzdro je ocelové (316L), i zde je nenápadnou asymetričností skryta funkční ochrana korunky a tlačítek. આ કેસમાં વ્યાસ છે 42 મિલિમીટર, s korunkou a tlačítky je to 43,5 – i z toho je možné usoudit, že provedení ochrany pouzdra se vážně povedlo. “ઘસડવું માટે ઘસડવું” rozměr pouzdra je 48 mm a tloušťka pouzdra je překvapivě pouze 14 મિલિમીટર. Tuto hodnotu můžeme najit u mnoha hodinek, které nejsou vybaveny komplikací chronografu. Typický kalibr pro chronografy ETA 7750 většinou pár milimetrů přidá, zde je ale tenčí in-house kalibr Omega 1861.

જલાભેદ્ય હાઉસિંગ ઉત્પાદક પર સ્થાપિત 50 વોટર કોલમમાં પાણીની મીટર. Pro praktické využití to jistě postačí a pro potápění si prostě kupte raději jiné vhodnější hodinky.

Korunka signovaná logem značky (ઝેડ) આ બોલ પર કોઈ સ્ક્રૂ, ostatně to asi ani nikdo nepředpokládá. Její částečné zapuštění do pouzdra podle některých majitelů trochu ztěžuje ruční nátah hodinek. Já osobně bych jí to při natahování rád odpustil. Korunka je leštěná stejně jako tlačítka chronografu s tradičním rozmístěním a funkcí.

Pevná luneta obsahuje vložku s tachymetrickou stupnicí. Už v recenzi svých hodinek Táda přesně popsal její praktické využití, jestli vás to zajímá, můžete si to přečíst અહીં.

Sklíčko tohoto modelu tvarem odpovídá svému historickému vzoru, není z plastu (Hesalit), ale je safírové, prakticky ho nelze poškrábat. Průměr jsem naměřil 33 મીમી, po obou stranách má nanesenu antireflexní vrstvu. I to nám usnadňuje krystalicky jasný pohled na každý detail číselníku.

Rozvržení číselníku není žádnou novinkou, je funkční a čitelné už od svého zrodu a není důvod na něm něco měnit. Subčíselníky v pozicích “3-6-9” zobrazují minutový a hodinový sčítač, ten poslední pak škálu vteřin permanentně pohyblivé vteřinové ručky. Táda by měl radost, na číselníku nenajdete datovou aperturu. Plastické kovové logo (ઝેડ), bílý tisk OMEGA a označení řady červeným a bílým tiskem Speedmaster Professional asi také nejsou nijak neobvyklé. Neobvyklý a výjimečný je materiál číselníku těchto hodinek.

Číselník totiž vznikl z tenkého plátku železa, které má svůj původ v meteoritu. Stejný materiál je i v subčíselnících, ale největší plocha byla ještě citlivě černěna. Při zběžném pohledu prostě uvidíte černý číselník se světlejšími šedými kroužky, ale podrobnější pohled vám odhalí Windmanstättenovy obrazce. Díky nim je každý číselník originál, který se bude lišit v drobných detailech. I proto si myslím, že tyto hodinky vás prostě nikdy neomrzí. Materiál těchto rozměrů není zrovna laciný a také získání těchto obrazců není nic jednoduchého, řez meteoritu je nutné nejdříve leštit, pak opatrně leptat kyselinou dusičnou (většinou v roztoku s metanolem) a pak působení kyseliny neutralizovat vodou a metanolem. Výsledek vidíte na fotografiích, ale můžete mi věřit, fotografie v tomto případě nemohou plně nahradit osobní zkušenost.

Všech šest ruček má očekávaný a historicky obvyklý tvar, jen nejsou lakované, ale byly ponechány v barvě oceli a dokonale vyleštěny, સહિત ધાર. Vlastně nesmím zapomenout na rudou špičku sekundové ručky chronografu, ta lakovaná je. I na ní je, stejně jako na hodinové a minutové, zvýraznění luminiscenční barvou. Provedení i čitelnost jsou excelentní, není ani to nejmenší, તેઓ ટીકા શું.

Luminiscence je funkční, jak se sami můžete přesvědčit. Praktickému využití hodinek to jistě prospěje.

V hodinkách je in-house Omega kalibr s označením સમાપ્તિ 1861. Je to mechanický kalibr s ručním nátahem a rezervou chodu 48 કલાક (příjemně vysoká hodnota). Podle materiálů značky je to stejný kalibr, který cestoval s astronauty až na Měsíc, stejný zažil velké dobrodružství v kabině Apollo 13. આવર્તન setrvačky છે 3 હર્ટ્ઝ (21600 એ / ક), má plochý vlásek Nivarox. Pokud vás zajímají technické aspekty kalibru podrobněji, nesmíte vynechat velmi zajímavou specializovanou stránku અહીં. Kalibr má povrchovou úpravu dokončenu rhodiem. Není nijak zvlášť zdobený, ale i tak můžeme asi litovat, že je skrytý pod pevným ocelovým dýnkem bez průhledu. A zajímavé jistě je i to, že tento kalibr má certifikaci NASA pro jakékoliv využití ve vesmíru, tedy i pro výstupy do volného prostoru.

પ્રાપ્તિસ્થાન: www.nasa.gov

Ocelové šroubovací dýnko u této limitní edice tentokrát nenese plastické gravírování mořského koníka, ale najdeme zde grafické ztvárnění události, na jejíž počest tyto hodinky vznikly. Byl to první společný kosmický mezinárodní let kosmických lodí Sojuz a Apollo a jejich spojení ve vesmíru 17. જુલાઈ 1975 (વર્ષ, 1975 ટુકડાઓ). Účastnilo se ho tehdy pět astronautů (Stafford, Brand, Slayton za USA a Leonov, Kubasov za SSSR). I díky nim dnes může fungovat kosmická stanice ISS a tyto hodinky jsou poctou tomuto letu.

Kromě plastického loga a patřičných nápisů o historickém letu v latince a v azbuce je dýnko ploché, leštěné a tentokrát bez technických údajů.

સ્ટીલ તણાવ (બંગડી) પહોળાઈ 20 milimetrů u pouzdra a 18 mm u překlápěcí signované spony s pojistkou můžete snadno vyměnit třeba za kožený řemen standardních rozměrů. Byla by to ale škoda. Když jsem si hodinky zkoušel na zápěstí, tak tento náramek mi od první vteřiny sedl dokonale a měl jsem pocit, že hodinky se na mém zápěstí ocitly už před mnoha lety. Povrchová úprava je kartáčováním (včetně spony), jen okraje středních dílů a boky tahu jsou leštěné. Vypadá to elegantně a přitom je to praktické řešení. I s tahem hodinky váží průměrných 158 ગ્રામ.

Co ještě dodat? Jestli se i vám tyto slavné hodinky s bohatou minulostí (થી 1957) také líbí, neváhejte, v aktuální nabídce značky totiž už nejsou. Pokud si je koupíte, získáte v nich spolehlivý a osvědčený model s nadčasovou elegancí. પરિમાણો, provedení i celkový vzhled jsou univerzální. Provedení tohoto konkrétního modelu s číselníkem z meteoritického železa je úchvatné! Pokud je ale i pro vás cenovka s cifrou 177000 Kč mimo aktuální rozpočet, zajděte si je alespoň prohlédnout, તે વર્થ છે! A nezapomeňte si vzít s sebou lupu, nebo o ni požádat obsluhu v butiku Klenotnictví Dušák – Arkády. Prohlížet si tyto hodinky je nezapomenutelný zážitek.

Slavná historie “Moonwatch” má své místo i ve વિકિપીડિયા. A můžete se podívat i na jinou velmi zajímavou variantu અહીં.

લેખક textu અને ફોટા: 🙂 kibi

બધા ફોટા આલ્બમ.

ધિરાણ માટે આભાર Klenotnicví Dušák.

તમે સમીક્ષા ગમ્યું તો, અમને, કૃપા કરીને, દ્વારા "લાઇક" svoju Facebook પૃષ્ઠ. તે અમને મૂલ્યવાન પ્રતિભાવ આપે છે, આભાર!