Dnes vám blíže představím vojenské hodinky pro elitní speciální jednotky a extrémní outdoorové akce. Vyrábí je známá švýcarská značka Traser, která je svými military hodinkami pověstná. H3 Traser Professional “Red Sniper” rozšiřují řadu odolných hodinek s výjimečnými parametry.

Standardní hodinky aktivních vojáků US Army musí vyhovovat specifikaci MIL-W-46374F. Jsou totiž první volbou i pro speciální jednotky, jakými jsou Rangers, Green Berets, Navy SEALs a EOD (Explosives Ordinance Demolition) týmy. V americké armádě bychom napočítali víc než 300.000 hodinek a věřím, že mnoho z nich má na číselníku “traser H3”. I Professional “Red Sniper” kromě technických parametrů splňují přísné armádní požadavky na odolnost ve velké nadmořské výšce, magnetickém poli a proti agresívním účinkům lidskému potu. Hodinky musí vydržet nízký tlak vzduchu v 35.000 stopách (feet) nad zemí po dobu 60 minut a to bez jakéhokoli poškození. Ochrana proti magnetickému poli byla navýšena až na hodnotu 15,5 – 125 Gauss, což velmi zjednodušeně znamená, že hodinky nebudou ovlivňovat třeba detonaci min. Tyto znaky hodinky Red Sniper předurčují k použití v bojových podmínkách.

Černé kulaté pouzdro vyrobené z plastu (polyester ) plněného karbonovými vlákny měří v průměru 43 તાજ વગર મીમી અને 45 મીમી ઓ korunkou. Výšku má pouhých 10,5 મીમી. Rozteč masívních krátkých karbonových nožek je 22 મીમી, pouzdro je odolné proti tlaku vody માં 30 metrech pod hladinou. Pro běžný provoz to jistě stačí.

Jednostranně otočná luneta je také z lehkého materiálu, vyrobili ji z černého polyamidu. છે 60 měkkých kliků a výrazné zoubkování. સ્થિતિ 12 je usazený ocelový bod s modrou luminiscenční kapslí. Na lunetě je vytištěná 12 hodinová škála, která může posloužit jako druhá časová zóna (GMT). Každý arabský index sedí v půlkulatém výřezu a je chráněný proti poškození.

Ocelovou korunku chrání výstupky pouzdra. Vodotěsnost zajišťuje dvojitý O-kroužek. Korunka není šroubovací do pouzdra a hodinky se s ní výborně ovládají.

Rovné minerální sklíčko je zanořené pod lunetu, aby se předcházelo případným škrábancům. I když proti těm je sklíčko speciálně zodolněné.

Černý číselník se ve srovnání s průměrem pouzdra a šířkou lunety trochu ztrácí. Je to dané i tím, že nejdůležitější údaje jsou až v druhé spodní vrstvě. První patro patří vytištěné škále, která může sloužit k odečtu minut nebo vteřin, v pětiminutových intervalech se na ní nachází malé okénko. Pod povrchem výřezu můžete zahlédnout malou bílou trubičku. Dolní plochu vyplňují bíle vytištěné arabské hodinové indexy 1 ક્યારે 12 a v druhé řadě 13 ક્યારે 24, což je typická vojenská stupnice. પોઝિશન 12 zabírá vytištěná značka, pozici 3 datová apertura s bílým datovým kotoučem a černým tiskem. Přehlednost číselníku je vzorná.

Hodinová a minutová ručka mají obvyklý “લશ્કરી” (પણ અથવા “tužkový”) આકાર, bílou barvu a uprostřed dlouhou trubičku s luminiscencí. Z číselníku červeně vyčnívá centrální vteřinová ručka, i ona je osazena bílou skleněnou trubičkou. Čitelnost ruček je excelentní, ostatně u vojenských hodinek se to přímo vyžaduje.

O bílých trubičkách jsem se zmínila v části o číselníku a také o ručkách. Podrobný popis technologie trigalight®, kterou vyvinula firma mb-microtech, શોધવા અહીં v kibiho recenzi hodinek Marathon nebo přímo na stránkách mb જ-microtech. Ve zkratce připomenu, že luminofor nanesený na stěnách skleněné trubičky díky nepřetržitému vybuzení radioaktivním plynným tritiem H3 svítí stále po dobu cca 25 ભાડે આપવું. V úseku do 12,5 let od výroby se postupně rozpadne polovina plynného tritia H3 v trubičce a intenzita radioluminiscence se sníží na polovinu. Tritium se bude dále rozpadat, až po 25 letech nezbude žádné a s ním i luminiscence. Potud tedy teorie a reklamní materiály. V praxi díky drobným netěsnostem v tenkém materiálu skleněných trubic je reálný poločas svítivosti tritia spíše mezi 7 ક્યારે 8 વર્ષ.

Pokud byste čirou náhodou rozbili skleněnou trubičku s plynným tritiem, nepanikařte a neoblékejte se do “atomového obleku”. H3 je sice silně radioaktivní, ale lehčí než vzduch a velmi rychle se rozplyne.

Ale zpátky k našim Traser Red Sniper. Skleněné kapsle zvýrazňují hodinové indexy, všechny tři ručky a ocelový terčík na pozici 12. Aby byla orientace na hodinkách snadná a rychlá, svítí odlišnými barvami. અવરલી સૂચકાંકો 1 ક્યારે 11 mají ve tmě červenou barvu, અનુક્રમણિકા 12 barvu modrou. I bod na lunetě je zdůrazněn modře. A všechny tři ručky při nedostatku světla jednoduše odlišíte, dlouhé trubičky svítí červeně. A proč byla pro ručky a indexy zvolená právě červená barva? Ta jediná totiž nenaruší noční vidění, není tedy po zjištění času nutné znovu adaptovat zrak na tmu – tím by se ztrácel čas.

Protože toto jsou hodinky pro bojové nasazení, je důležité, aby vás nepřítel neviděl. Luminiscence je proto slabší a světlo dosáhne maximálně 0,5 metru daleko. Případným prozrazujícím odleskům zabraňuje matné pouzdro a zanořené sklíčko. Díky pokusům, které zajistil prodejce, můžeme vyvrátit některé “urban legendy” o viditelnosti tritiových trubic v přístrojích pro noční vidění. Není to pravda, na vzdálenost větší, કરતાં 1 metr už trubice nepřítel neuvidí ani za pomoci špičkové techniky.

ચળવળ રાઉન્ડ 715 s elektronickým křemenným oscilátorem pochází z továrny nezávislé švýcarské značky Ronda a patří mezi odolné a robustní kalibry. Umí základní funkce (ઘડિયાળ, મિનિટ, સેકન્ડ, તારીખ) ઝડપી અને ફ્લિપ માહિતી. Osazen છે 5 ložiskovými kameny a bývá zlacený. Zde je ale překryt přišroubovaným ocelovým dýnkem s matnou černou PVD úpravou. Najdeme na něm gravírované základní informace o hodinkách včetně hodnoty radioaktivity tritia v trubičkách – 1 GBq; pro civilní účely nesmí být použit objem tritia s radioaktivitou vyšší než 1 GBq. Škoda, že mezi informacemi není také datum výroby hodinek – pro jednoduchý výpočet, jak dlouho budou trubičky svítit, dřív to na vojenských modelech bývalo uvedeno.

Díky použitým plastovým materiálům jsou hodinky velmi lehké, a i když mají ocelové dýnko, váha ukázala hodnotu jen 42,6 ગ્રામ.

Zakoupíte je na černém NATO látkovém strapu, který se podvléká pod pouzdrem. To je velmi praktické, když ztratíte jednu stěžejku, o své hodinky nepřijdete. Jazýčková nerezová spona vyhovuje požadavkům na rychlé obléknutí či svléknutí hodinek ze zápěstí. Spona i “હાર્ડવેર” strapu jsou matné, bez odlesků. Možná by se ještě víc hodily díly s černou PVD úpravou. Další možností, jak si hodinky koupit je třeba se zeleným látkovým ZULU strap nebo gumový pásek s trnovou sponou. Moje rada zní – kupte si NATO nebo ZULU podle osobní volby a gumový pásek navíc – do vody!

હું, že vše důležité již bylo řečeno, zbývá už jen pár řádků pro můj názor. Oceňuji praktičnost a odolnost těchto hodinek jak pro běžné denní činnosti, tak pro outdoorové aktivity. Jsou pěkné, પ્રકાશ, zajímavé, ale nejsou to hodinky pro mne. Nejspíš proto, že se nechystám do války či na jiné podobné extrémní akce. Ale okruh svých spokojených majitelů si jistě najdou – třeba mezi lovci, turisty, paintballovými nebo airsoftovými střelci… ti všichni jistě ocení výjimečné technologie, kterými jsou tyto hodinky vybaveny. A důležitá je i poměrně nízká cena hodinek.

Na internetu je můžete potkat také pod jménem Traser P6500 Navigator DateSniper Edition. Nejlepší je ale shánět je podle referenčního čísla P6500.400.3T na stránkách Kerberos ટેક્ટિકલ, zde je pořídíte za 5.970 CZK. Je to jediné místo v ČR, kde lze tyto hodinky koupit, navíc se zárukou.

લેખક પાઠ: તેલ

લેખક ફોટા: 🙂 kibi

બધા ફોટા આલ્બમ.

Za zapůjčení, rekvizity a spoustu odborných užitečných informací děkujeme Kerberos ટેક્ટિકલ!

જો તમે સમીક્ષા ગમ્યું, અમને, કૃપા કરીને, દ્વારા "લાઇક" svoju Facebook પૃષ્ઠ. તે અમને મૂલ્યવાન પ્રતિભાવ આપે છે, આભાર!