O hodinkách Romain Jerome jsem psala v સમાચાર z letošního BaselWorldu, dnes bych vám ráda představila další výjimečné hodinky z dílny RJ. Nesou název Titanic a kromě vzhledu zaujmou i materiálem lunety, který pochází z potopeného parníku Titanic.

Hodinky po sto letech přivádějí zpět k životu legendární parník Titanic. Loď vyrobená v loděnicích Harland & Wolff v Belfastu leží v hloubce 3.840 મીટર, kam klesla po ztroskotání na své první plavbě. Z této hloubi oceánu byly vyzvednuty části ztroskotané lodi, aby posloužily vynikajícímu švýcarskému hodináři Romainu Jerome k výrobě těchto hodinek.

પ્રાપ્તિસ્થાન: fuoriditesta.it

Obrovské kulaté pouzdro měří v průměru 50 મિલિમીટર, je vyrobené z 18 કેરેટ ગુલાબી સોનું. Zlato má na pouzdře konečnou úpravu leštěním a kartáčováním. Leštěné jsou prohnuté nožky, které jsou ve dvou místech provrtané – dva šroubky je drží u pouzdra a dvě šroubovací stěžejky přidržují gumový náramek. Kartáčované jsou boky pouzdra, boky nožek a dýnko.

Zlatá leštěná korunka je mohutná, připomíná šestihrannou hlavu šroubu velkého parního stroje. Stejný motiv se opakuje na ostatních menších titanových šroubcích, které přidržují součásti pouzdra a zlatá tlačítka chronografu. Manipulaci s korunkou napomáhá černý gumový kroužek.

Nejzajímavější součástí hodinek je rozhodně luneta. Už jsem se zmínila, že materiál pochází z Titanicu. Romain Jerome v mořské vodě intenzívně zkorodovanou ocel zpracoval tak, že zachoval vzhled a přitom zabránil dalšímu rezivění. Oblou lunetu přidržují pro RJ čtyři typické “tlapy”, které jsou pečlivě vyleštěné. Kontrast struktury sto let staré oceli a hladkého zcela nového zlata je úchvatná.

Kulaté safírové ploché sklíčko sice nemá antireflex, rozhodně to ale nevadí.

Temně černý matný vrstvený číselník je vyrobený originálně z uhelného prachu, RJ ho umně zpracoval tak, aby měl spálenou strukturu. Výrazný zlatý kartáčovaný římský index na pozici “12” se nachází ve spodní vrstvě, překrývá ho subčíselník chronografu (મિનિટ Totalizer), jehož vzhled se inspiruje ukazateli parních strojů. Druhý subčíselník (hodinový sčítač) také připomíná ukazatel parního stroje, splývá částečně s prvním. Plochy subčíselníků jsou zdobené soustředným guilloché. સ્થિતિ “9” najdeme nenápadný subčíselník vteřin s výraznou červenou ručkou a zanořenou datovou aperturou. Datový disk má bílou barvu, hodnoty jsou vytištěny černě. Hodinové indexy jsou zvýrazněné luminiscencí.

Zlatá hodinová a minutová ručka svými konci evokují kotvy Titanicu. Zlaté jsou i ručky minutového a hodinového sčítače a tenká centrální vteřinová ručka. Konce hodinové a minutové ručky mají nenápadnou výplň vrstvou luminiscenční barvou.

Hodinky Romain Jerome osadil in-house strojkem C21RJ21, jehož koncept vychází ze strojku z dílen Jaquet. Mechanický kalibr s automatickým nátahem má 23 બેરિંગ rubies, આવર્તન setrvačky 28.800 půlkmitů za hodinu a maximální rezervu nátahu 42 કલાક. Při úpravě rotoru se RJ evidentně opět inspiroval kotvou Titanicu.

Mohutné kartáčované zlaté dýnko má po obvodu průhledu gravírované informace – સંદર્ભ, údaj, že jsou vyrobené ze součástí Titanicu, pořadové číslo v limitované sérii 2.012 ટુકડાઓ, údaje o použitých materiálech. Dýnko má také vyražený punc, který ověřuje čistotu zlata 18 carats. Přišroubované je 6 titanovými šroubky. Safírový průhled nabízí pohled na zajímavý strojek, především kotvu připomínající rotor.

Hodinky RJ Titanic-DNA Chrono Oxy Red dostanete buď na černém gumovém náramku, nebo na černém řemenu z krokodýla. V obou případech vám je k ruce upoutá 5N zlatá kartáčovaná jazýčková spona signovaná RJ. I na takovou drobnost jako je uchycení spony na řemen, autor použil stejný titanový šroubek s hlavičkou jako na pouzdře.

Ačkoli zdroj materiálu lunety leží v hloubce skoro 4 kilometrů, hodinky jsou vodotěsné jen do 5 એટીએમ. Zda to stačí nebo je to málo, posuďte sami. Hodinky Romaina Jerome se vyznačují avantgardním vzhledem, neobvyklými materiály, velice pečlivým dílenským zpracováním a kvalitními strojky. Nejinak je to u těchto hodinek. Stále v nich žije krátký život a velká tragédie největšího parníku, připomenete si ho při každém byť letmém pohledu na zápěstí. Hodinky tak jsou nejen měřičem času, ale také šperkem s příběhem a zajímavou historií. જો તમને ગમે તો, dají se ještě sehnat, viděla jsem je na internetu v cenách kolem 30.000 ડોલર.

ગ્રંથકર્તા પાઠ: તેલ

લેખક ફોટા: 🙂 kibi

બધા ફોટા આલ્બમ.

Za zapůjčení a spolupráci děkujeme Karlovi z jižní Moravy.