Jak to vypadá, když si výrobce hodinek chce udělat hodinky k narozeninám? U Ondřeje Berkuse to dopadlo takto. Líbí se vám ty hodinky? મને ખૂબ! A vlastní hodinky s označením #25 se k 25. narozeninám určitě hodí.

Opravdu nepřeháním, na začátku vzniku těchto hodinek byla touha udělat si své osobité hodinky k narozeninám, jen velmi vzdáleně podobné své “předloze”, આ રીતે IWC Portuguese Yacht Club Chronograph. Že předlohu nějak nepoznáváte? Asi nemáme oko umělce a básníka, který místo slov používá kov.

Ocelové pouzdro z damasteelu. Ocelový blok byl ale překován, protože původní vzor byl příliš “nudný”, hlavně na bocích pouzdra byly jen svislé proužky. Výsledek můžete vidět níže. આ કેસમાં વ્યાસ છે 45 મિલિમીટર, જાડાઈ 14 મીમી, ફુટ અંતર 22 મીમી. Čísla mohou naznačit, ale osobní dojem je vždycky důležitější, velikost je příjemná, na ruce sedí skvěle a myslím, že i pod manžetu se vejdou.

I materiál pro korunku a tlačítka prošel proměnou. Damasteel byl překován, vlastně vytažen do délky, aby byl lepší poměr mezi velikostí součástky a vzoru na ní. Podařilo se to skvěle. A mně osobně se opravdu moc líbí i výstupky pouzdra mezi tlačítky a korunkou, tento detail mám opravdu rád.

Číselník kryje trochu klenuté safírové sklíčko s modrým antireflexem.

Číselník je z nerezového damašku výrobce Chada Nicholse, má velmi malý počet vrstev. A další úpravy? Damašek byl leptán kyselinou, až dostal ten správně katastrofický vzhled, pak ho papi pokryl černým povlakem DLC. Frézované indexy a orámování subčíselníku byly vyplněny bílou luminiscenční barvou. To všechno zní jednoduše, ale znovu jen zírám úžasem. A praktičnost subčíselníků bez indexů? Nebuďte malicherní, tohle není telefonní seznam, tohle je báseň.

Nemohu vynechat jednu osobní poznámku jako fotograf – papi, stavíš mě před nové výzvy, vyfotit tohle bylo možná to nejtěžší, co jsem zatím zkoušel. મને ખબર નથી, jestli ty při výrobě občas neutrousíš nějaké to slovíčko, když se ti nedaří, ale já jsem při tomhle focení klel jak pohan! Fakt jsem zvědavý co si pro své zákazníky – ale i pro mne – ještě vymyslíš!

A ještě ukázka luminiscence.

પોઇન્ટર – myslíte, že jsou jednoduché? Ani náhodou! Je totiž celkem problém koupit vhodné ručky, tedy i ve vhodné velikosti. A tak je papi všechny ručně udělal. Vteřinová ručka chronografu je lakovaná odstínem Giallo Midas, tato žlutá perleť se používá na vozech Lamborghini Gallardo. એક, když jsem slyšel vyprávět, jak do půlmilimetrového válečku papi vrtal otvor o průměru 0,2 મીમી, znovu jsem smekl pomyslný klobouk.

Dýnko je s už tradičně vyškrábanými nápisy – tak nějak se těším, až je bude papi gravírovat a současně mi ruční nápisy budou chybět. Materiálem pro výrobu byl titan. V dýnku je průhled, bylo by škoda skrývat upravený kalibr.

Strojek Ondřej popisuje jako “lehce zdobená ETA 7750” – to je, અલબત્ત, pouhá skromnost. Rotor samonátahu, který pro hodinky vytvořil stejnou technikou jako číselník, je sám o sobě uměleckým dílem.

Kožený řemen ze žraločí kůže nese jazýčkovou sponu opět z překovaného damasteelu – je přece hezké, když i spona má stejný vzor jako pouzdro!

તમે શું આ દૃશ્ય વિશે શું વિચારો છો? Jsou překrásné! A protože vím, že tyto hodinky od Ondřeje už někdo koupil, aniž bral ohledy na jeho protesty, a tak se těším na ty další, které si papi opravdu udělá k narozeninám, určitě to nebude žádná nuda!

Kdy se asi setkáme s hodinkami značky Ondřej papi Berkus na BaselWorldu? પહેલાથી જ માં 2012? A abych nezapomnělVŠECHNO NEJLEPŠÍ K NAROZENINÁM, papi! 🙂

લેખક textu અને ફોટા: 🙂 kibi

બધા ફોટા આલ્બમ.