Firma Junghans je tradičním německým výrobcem hodinek. Kromě hodinek mechanických nabízí i hodinky quartzové – jak analogové tak digitální. A byla to právě firma Junghans, která světu představila technologii seřizování hodinek pomocí rádiového signálu.

Vzhled a technické údaje

Pouzdro hodinek má rozměry 38 મીમી એક્સ 36 mm a tloušťka činí pouhých 10 મીમી. Tyto rozměry jsou jak u ocelové tak u titanové verze shodné. Výrazný rozdíl je však v hmotnosti hodinek. Titanové s titanovým náramkem váží pouhých 108 ગ્રામ, kdežto ocelové na ocelovém náramku váží 180 ગ્રામ, což je téměř jednou tolik. Displej je překryt safírovým sklem odolným proti poškrábání. Udávaná vodotěsnost 5 ATM stačí dle výrobce na koupání ve vaně, umytí rukou a běžné potřísnění vodou. Použitý strojek, či spíše elektronický modul, je firmou Junghans označen J604.64.

Pouzdro hodinek má až na rozdílný materiál shodný design a rozložení ovládacích prvků. Na levé straně pouzdra se nalézá tlačítko ovládající podsvícení displeje. Nad a pod displejem nalezneme celkem čtyři tlačítka (dvě nad a dvě pod) pro ovládání a přepínání funkcí.

Základní vzhledové rozdíly vycházejí z podstaty použitých materiálů. Titanový model je matně šedý, tedy v přirozené barvě titanu. Pouzdro a náramek ocelové verze nejsou leštěné, jak by se na první pohled a z fotografií mohlo zdát, ale jemně kartáčované.

Náramek ocelové verze je poskládán z většího množství menších dílků. Naproti tomu u titanové verze je dílků menší počet, jsou větší a prostřední dílky mají na šířku jakési žebrování. આ, že náramek je v podstatě integrován do pouzdra hodinek, je tento rozdíl dost zásadní pro celkový vzhled hodinek. Spona je v obou případech dvoudílná překlápěcí.

Funkce a jejich využití

Jelikož digitální hodinky poskytují značné množství funkcí, rozhodl jsem se jim vyhradit zvláštní část. Funkce tedy (kromě zobrazení času, které beru jako samozřejmost) છે: તારીખ, અઠવાડિયાના દિવસ, číslo týdne, chronograf s možností měření mezičasu, odpočet a budík. Tedy toto jsou alespoň ty základní, model Mega 1000 je nabitý spoustou dalších funkcí, které ho činí uživatelsky velmi příjemným.

Pomocí levého horního tlačítka si můžeme vybrat informace zobrazené na displeji. Na výběr je celkem pět možností: pouze čas, čas/den/datum/rok, čas/den/datum/číslo týdne, čas/druhá časová zóna a čas/indikátor radiového seřizování/síla radiového signálu. Ovládání přechodu mezi těmito režimy je díky použití jednoho tlačítka velice jednoduché a rychlé. Já si při nošení vystačil se zobrazením dne, data a roku. Ale je jasné, že se určitě najdou uživatelé, kteří ocení i zbývající čtyři možnosti.

Levým horním tlačítkem přepínáme mezi jednotlivými funkcemi a to v pořadí: સમય, કાલઆલેખક, odpočet a budík. K ovládání těchto funkcí pak slouží zbylá tři tlačítka, je to jednoduché a intuitivní. Já osobně jsem to zvládl i bez otevření návodu.

Chronograf umí ve své paměti uchovat až deset mezičasů, což je pro běžné užívání dost a dost. Funkci odpočtu můžeme v praxi využít jako upomínku, že máme něco udělat nebo někam jít. Já osobně nejčastěji využíval kombinace odpočtu a chronografu při vaření – na odpočtu jsem si měřil dobu vaření přílohy a chronografem jsem stopoval dobu opékání steaku, velmi praktické. Budík jsem používal v podstatě každý den, jeho pípání je dostatečně hlasité, aby probudilo i velmi tvrdého spáče. Z dalších funkcí jsem využil snad jen podsvícení displeje, jeho namodralý odstín je pro oči příjemný, a ovládání tlačítkem na levém boku hodinek je rychlé a intuitivní. Pro běžný život je dobrá i indikace životnosti baterie, která se zobrazuje na displeji, když se dech baterie blíží ke konci.

Mezi další funkce, které jsem ale v praxi nevyužil, સમાવેશ થાય છે: zobrazení času v režimu 12h/24h, výběr jazyka (němčina, angličtina a francouzština), zámek tlačítek, ovládaní kontrastu displeje (základní nastavení mi naprosto vyhovovalo), domovský čas, druhá časová zóna a manuální synchronizace času hodinek radiovým signálem – automatická synchronizace pracovala bezchybně.

Dojmy z nošení

Za účelem porovnání jsem nosil jak ocelovou tak titanovou verzi. Jak jsem psal již výše, rozměry hodinek se nijak neliší, takže na ruce sedí velice podobně. Co jsem ovšem pocítil okamžitě, byl velký rozdíl v hmotnosti. Váha ocelových není extrémní, podobné ocelové hodinky na ocelovém náramku váží podobně, ale ve srovnání s titanovou verzí je tento rozdíl značný.

Lehce prohnutý profil hodinek a to, že jejich kovový náramek je integrální součástí pouzdra, znamená, že hodinky dobře sedí na ruce. Malá tloušťka hodinek přináší, že na ruce nepřekáží a nezachytnou se ani za těsné manžety košile. Spíš jsem měl pocit, jako kdybych na ruce nosil tenký kovový náramek než hodinky. Velice komfortní.

Osobně ve mně lepší dojem zanechala ocelové verze, protože měl jsem pocit, že se přesněji přizpůsobila mému zápěstí. Titanová verze to vyvažovala svou nízkou hmotností, ani jsem o nich nevěděl, dokud jsem se pohledem neujistil, že je stále mám.

Ocelová verze má oproti titanové další velmi výraznou nevýhodu – na hodinkách i na náramku jsou výrazněji vidět otisky prstů. Na matném titanu bychom otisk prstu hledali jen velmi těžko. Další plusový bod pro titanové je to, že se rychleji přizpůsobí tělesné teplotě, když si je ráno nasadíte, nestudí tak dlouho jako ty ocelové.

Dobrý dojem ve mně zanechala i čitelnost inverzního displeje z tekutých krystalů. Jeho kontrast byl dostatečný i na přímém denním světle. Čas se dal překvapivě odečítat i za šera bez toho, abych musel použít podsvícení displeje.

Když srovnám ocelovou a titanovou verzi, nelze jasně určit vítěze. Každá má svá pro i proti. Titanová verze je lehčí a na ruce velmi příjemná. Kdežto ocelová verze byla pro mě osobně vzhledově lehce atraktivnější. Toto dilema za mě ovšem řeší firma Junghans tím, že ocelovou verzi již nevyrábí.

અંતમા થોડાક શબ્દો

Většina digitálních hodinek se specializuje převážně na outdoorové využití a jejich nošení při jiných příležitostech může působit přinejmenším zvláštně.

Naproti tomu zde máme model Mega 1000 od firmy Junghans, který poskytuje všechny funkce, kvůli kterým si lidé často digitální hodinky pořizují a zároveň má elegantní vzhled a kvalitní zpracování, pro digitální hodinky dosud nevídané. Hodinky Junghans Mega 1000 jsou tak jasnou ukázkou toho, že i digitální hodinky mohou být kvalitní a stylové.

Nechcete-li se vzdávat funkcí, které poskytují digitální hodinky, ale chcete elegantnější balení, kvalitnější materiály a lepší zpracování? Pak by mohly být Junghans Mega 1000 tou správnou volbou právě pro vás! Zakoupit si je můžete અહીં.

લેખક textu: Thaddeus તદ્ શરમાળ

લેખક ફોટોગ્રાફ: 🙂 kibi

આલ્બા ફોટા સ્ટીલ એક ટાઇટેનિયમ આવૃત્તિ.

ધિરાણ માટે આભાર Watch-Junghans.cz.