Už něco přes rok a půl mám svoje Steinhart GMT Ocean – 1. તેઓ એક મહાન દૃશ્ય છો, mají mojí oblíbenou komplikaci zobrazení druhé časové zóny… ale pojďme se ale podívat, jak to dělají u Rolexů

Historie značky Rolex je plná úžasných událostí – první přeplavání kanálu La Manche ženou – s rolexkami na ruce (1927). Rolexky byly při prvním výstupu na Everest… a tak by se dalo pokračovat. Technické inovace, kvalitní provedení a v neposlední řadě i typický design (kteří mnozí kopírovali nebo se jím alespoň nechali inspirovat) k této značce prostě patří.

A úžasné věci můžete zažít i s těmito hodinkami na ruce. Jejich historie sahá k firmě Pan Am Airways, která hledala v padesátých letech (1955) kvalitní hodinky pro pro své posádky na mezikontinentálních letech. સતર્કતા, které by umožňovaly spolehlivý a přesný odečet času ve dvou (nebo třech) časových zónách současně. A to bylo v té době převratné a jedinečné. Hodinky si proto oblíbili i v NASA anebo jiní piloti, námořníci a vlastně i businessmani třeba při sledování několika burz současně… Původní provedení bylo pouze v oceli, ale luxus je neodolatelný, takže materiálem už může být třeba zlato.

Inovovaný model od roku 2005 s sebou nese nejen změny designu pouzdra (masívnější nožky), ale i další zdokonalení kalibrů – třeba vlásek setrvačky s obchodním jménem Parachrom. Slitina, ze které je vyroben, se pozná snadno svou blankytně modrou barvou. પરંતુ તે માત્ર, přináší i větší odolnost proti zmagnetizování a také odolnosti proti poškození třeba nárazem.

વોચ કેસ સ્ટેઈનલેસ સ્ટીલ બનાવવામાં આવે છે,, ne z obvyklé 316L, ale z oceli s označením 904L. Tato ocel je prý nepatrně měkčí (a tedy snáze poškrábatelná), ale současně lépe odolává korozi, takže hodinky snesou snáze i jinak náročné prostředí například při použití na moři. Tvar pouzdra je pro hodinky Rolex typický, ફક્ત યાદ, že starší model měl subtilnější nožky a pouzdro o průměru 40 mm bez korunky na ruce vypadalo menší. U těchto jsem dlouho váhal, jestli jsou pro moje zápěstí o obvodu 22 centimetrů dostatečně veliké a nakonec jsem se rozhodl, હા, že nevypadají malé. Povrchová úprava pouzdra je jemným kartáčovaním a to včetně spodní části. Boky poudzra jsou vyleštěné do vysokého lesku. A vodotěsnost? Dostatečných 100 મીટર (અથવા 330 વિરામ). V případě těchto hodinek jsem přesvědčen, že snesou víc, než jiné hodinky s touto hodnotou, tedy víc než obvykle doporučené plavání a šnorchlování. O vodotěsnost si prostě starost dělat nemusíte.

Dýnko je ocelové, ફ્લેટ. Průhled na strojek na něm nehledejte. Vlastně kromě částečného vyleštění a kartáčované plochy na něm najdete už jen typický ozubený “hřebínek” pro otvírání speciálním nástrojem. Nápisy, zdobení průhledy u střízlivého luxusu nenajdete.

Černý lesklý číselník s typickým plastickým logem – મુગટ – je úžasný. Nese množství nápisů, které se někdy značce Rolex vyčítají, ale naživo je to vlastně decentní a nápisy nijak neruší. Najdete tu i datumové okénko (také vynález konstruktérů Rolexu) a plastické indexy. Ty jsou stejně jako ručky vyrobené z bílého zlata. Hlavně proto, že zlato nepodléhá zubu času a oxidaci, takže indexy i ručky si i po desetiletích dál uchovají svůj lesk. Hodinová ručka má typický tvar “મર્સિડીઝ”, který si oblíbili i jiní výrobci. A GMT ručka je zeleně lakovaná.

A k hodinkám vhodným jako spolehlivý pracovní nástroj nebo věrný průvodce při dobrodružsví patří i luminiscence, v tomto případě příjemně nazelenalá – i ta nemá chybu.

Kroužek kolem číselníku pak nese další ochranu proti falšování – nápis ROLEXROLEXROLEX okolo celého číselníku. I v tomto případě detailní pohled neodhalí nic jiného, než kvalitu.

Ploché safírové sklíčko nemá antireflex. Prý u Rolexů chtějí, aby bylo sklíčko na hodinkách prostě vidět. Jestli je to pravda, મને ખબર નથી, ale určitě to není tím, že by vyrobit antireflexní vrstvu neuměli. Najdete jí totiž na lupě, která je umístěna nad datumovým okénkem. Lupa (někdy se jí také říká “Kyklop”) je účinná – narozdíl od mnoha padělků a velmi účinně zvětšuje datumovku. S věkem to jistě oceníte. Ochrana proti falšování na sklíčku vypadá jako drobná, takřka neviditelná korunka, kousek nad pozicí “6”.

Luneta je také výjimečná. Vložka lunety je z lesklé odolné keramiky (Cerachrom), prakticky nepoškrábatelné. Plastické indexy časových pásem mají svou nenápadnou našedlou barvu od…? વર્ષ, je to platina, takže jsou barevně stálé, nepodléhají korozi. Luneta je otočná oboustranně, jak se na GMT hodinky sluší, a aretaci má po hodině ve 24 hodinovém cyklu. Takže jí při otočení o 360 stupňů uslyšíte kliknout 24x.

Korunka s těsněním proti průniku vody je vlastně vynález konstruktérů Rolexu. Současný používaný model (pro potápěčské hodinky) má označením Triplock. A proti průniku vody je vnitřek chráněný opravdu důkladně. Korunka na sobě hrdě nese korunku – logo Rolex – a nechtěnému povytažení brání její zašroubování do pouzdra. V první poloze po vyšroubování lze hodinky ručně natáhnout, při prvním povytažení seřídit hodinovou ručku (a datum), ve druhé se pak pohybují všechny ručky, kromě vteřinové, ta se zastaví (છૂટક છૂટક). Při seřizování jen místní časové zóny si tedy nerozhodíte přesně seřízené hodinky. Bezpečnost korunky chrání částečně také výstupky pouzdra.

V hodinkách je inhouse mechanický automatický kalibr Rolex 3186, છે 31 kamenů a rezervu chodu 50 કલાક. O komplikacích (તારીખ, GMT) jsem psal výše. Kalibry od Rolexu jsou osvědčené, ચોક્કસ, v tomto případě i s chronometrickou certifikací (COSC), technicky domyšlené a odolné. A obvykle zvládají i delší servisní intervaly (čištění, promazání, výměna opotřebovaných součástek). અને માત્ર કે, jsou obvykle také krásné a zdobené, bohužel si jejich krásu vychutná jen hodinář…

Kdeže jsou ty časy, kdy plechové tahy od Rolexu chrastily, tenhle je perfektně udělaný – opravdu perfektně. Články tvoří plná nerezová ocel s kombinovanou povrchovou úpravou – leštěné vnější části tahu (આવાસ તરીકે) a vyleštěný střední díl. Spona pak má i “letní prodloužení” (Easylink) o několik milimetrů a pojistku proti rozepnutí.

Lze namítnout, že cena rolexek je vysoká, u tohoto modelu je to v ČR kolem 150.000 CZK, ale za své peníze dostáváte nekompromisní kvalitu, perfektní techniku, nadčasový design – a co bychom si věšeli bulíky na nos – i hodinky zvučné značky, nejspíš je poznají a ocení i lidé, kteří se o hodinky zas tak moc nezajímají. A hodinky si svoji cenu drží, v případě prodeje tam není takový propad jako u jiných značek. તેથી – když na ně máte, rozhodně si je kupte!

લેખક textu અને ફોટા: 🙂 kibi

બધા ફોટા આલ્બમ.

એક, pokud vás hodinky zaujaly, ještě doplním link na video:

http://www.youtube.com/watch?v=5HuBI3-HXm8

A zajímá vás historie hodinek Rolex GMT Master? Tady najdete mnoho odpovědí.