Dnes pro vás mám tyto jednoduché “milita” hodinky značky Seiko. Tento typ hodinek je mému srdci blízký a mám pocit, kiu ĵus travivis sian grandan revenon. Mi konfesas, ke mi estas interesita en ĉi tiu modelo tiel, že jsem chvíli uvažoval, že si je nechám. Pak se ale objevily jedny chronografy Civitano… a znáte to. Do – co se mi na nich líbilo a nelíbilo?

Ocelové pouzdro je jednoduché válcovité s masivními hranatými nožkami a masivními ochranami obou korunek. Rozměry jsou přiměřené “armádnímu” modelu – průměr pouzdra bez korunky jsem naměřil okolo 42 milimetroj, s korunkou 46, “Lug al LUG” 50 mm a tloušťku jen příjemných 13 mm. Co si o pouzdře myslím? Jednoduchý tvar ladí s “milita” zaměřením hodinek, rozměry jsou průměrné. Vejdou se i pod manžetu a vyhoví jak subtilní asijské ručce, tak i mohutnému zápěstí žoldákově.

Povrchová úprava je dotažená leštěním na většině ploch a černým PVD povlakem. Jaro, domýšlíte se správně, takto upravený povrch je “pastičkou” na otisky. Takže buď pro dokonalý vzhled pouzdra začnete u sebe nosit utěrku z mikrovlákna, nebo se na to prostě vykašlete, jako já.

Akvorezista pouzdra výrobce udává 100 metroj da akvo kolumno, takže hodinky můžete mít na ruce bez obav i při vodních hrátkách. Jedinou výjimkou, kdy se jejich společnosti musíte vzdát, je přístrojové potápění.

Na pouzdře najdete dvě (nejištěná) tlačítka a dvě korunky. Ne, nejedná se o chybu, druhá korunka na pozici “10” slouží k ovládání vnitřní kompasové lunety. Obě korunky nejsou šroubovací a povrchovou úpravu mají stejnou jako pouzdro.

Kompasová korunka se ovládá velmi lehce. Svádí to k domněnce, že kdykoliv můžete očekávat její nahodilý pohyb, opak je však pravdou. Ochrana korunky je provedena tak dobře, že se mi tato obava nepotvrdila.

Sklíčko je jemně klenutý “hardlex”, je poměrně silné, odhaduji to na nejméně 3 milimetroj, průměr má 36mm. Antireflexní vrstvou sklíčko s největší pravděpodobností vybaveno není a i šikmý pohled na sklíčko hodinkám lichotí. Vnější luneta má také PVD černění, přes své zoubkování je nepohyblivá.

Číselník obkružuje černá “kompasová” luneta ovládaná korunkou na levé straně pouzdra. Nějak jsem těmto kompasovým lunetám nepřišel na chuť. U značky Seiko se s nimi můžeme setkat jako se specialitou, snad s navigační pomůckou, ale já jsem jejich využití nějak nikdy nepochopil. Snad jindy. Luneta má bílý tisk a v nouzi je ji možno použít například jako časovou upomínku.

I číselník je černý s bílým tiskem, indexy jsou výrazné, částečně číselné a vyplněné jsou lehce nazelenalou barvou. Číselník má tři subčíselníky – jaro, tři, i když na první pohled si všimnete snad jen dvou. Ten horní je minutový čítač chronografu, spodní patří alarmu. Třetí najdete schovaný vlevo, kde v něm rejdí ručka permanentní vteřinovky.

Ručky pro základní zobrazení času mají mečovitý tvar, sekundová ručka chronografu má podobu subtilní jehly a ručky v subčíselnících jsou prosté protáhlé trojúhelníčky. Na barevnou úpravu se můžete podívat sami. Čitelnost ruček i odečítání času je perfektní.

Ručky i indexy jsou štědře pokryty luminicencí. Bát se jí ale nemusíte, tak brutální jako u potápěčských modelů není.

V hodinkách je umístěn kalibr V172 – a nutno přiznat, že je in-house výroby. Kromě zobrazení času a data je vybaven i kompilací chronograf a samostatným budíčkem. Skvělé je na něm i dobíjení baterie ze slunce. Korunka v první poloze za použití tlačítek seřizuje budík, ve druhé poloze je už vše klasicky. Chronograf má rozsah pouze 60 minutoj, po uplynutí této doby se automaticky vypne. Zrovna tohle nepovažuji za moc rozumné řešení – hodil by se větší rozsah a pokračování, ale co už.

Solární dobíjení je plně funkční. Samozřejmě se předpokládá, že nenosíte dlouhé rukávy, nesedíte stále v pološeru kanceláře, ale i tak by dobíjecí baterie hodinky měla pohánět 180 tagoj. Hodinky si o dobití prý řeknou 2 vteřinovým pohybem sekundové ručky. Pro provoz na jeden den výrobce uvádí jen 2 minutový osvit 100 000 luxů!

Funkce budíčku je docela diskutabilní, jeho pípání je velmi tiché, tišší, než u hodinek Casio z řady G-Shock. Že by mne něco takového vzbudilo asi nepřipadá v úvahu.

Dýnko je prosté – Ŝtalo, soustředně broušené s leštěným okrajem. Šroubuje se do pouzdra a nese jen nezbytné technické údaje. Granda kunsido en viaj manoj.

K hodinkám v provedení “P1” patří zelený pletený silonový pásek s černěnou jazýčkovou sponou. Míval jsem takový na svých prvních Seiko chronografech a je trvanlivý a pohodlný, pár jsem si jich v šířce 20 oni 22 mm pořídil i k jiným hodinkám. Co jiného k němu říct? La larĝo de la 20, či snad 21 mm a snadno ho vyměníte třeba za NATO strap.

Tak co na ně říkáte? Mně zaujaly a to tak moc, že slabý tón budíku nebo vnitřní nejištěnou lunetu jim klidně odpustím. Jejich aktuální cena na Amazonu je okolo $270USD – jestli je to moc, či ne, nechám na vás. Mě se prostě líbí, co vám?

Aŭtoro Photograph teksta: 🙂 Kibi

Albumo ĉiujn fotojn.

Manuál výrobce.

Se vi ŝatis la recenzo, ni, bonvolu, svoju "kiel" tra Facebook paĝo. Dankon!