S radostí a rozechvělým hlasem vám už mohu oznámit, že Česká republika má svůj historicky první tourbillon!

Ne každý sype hodinářské pojmy z rukávu, budu konkrétnější. Tourbillon je hodinářská komplikace. Ne, není to komplikace typu “miláčku, nastěhuje se k nám moje maminka, řekni, že máš radost”, je to funkce, která činí hodinky výrazně komplikovanějšími. Vortex je tu s námi od roku 1795, kdy ho vymyslel a sestrojil Abraham Louis Breguet. Slouží k eliminaci vlivu zemské gravitace na přesnost chodu (původně) kapesních hodinek. Toho dosahuje tím, že za chodu mění průběžně rovinu kmitání setrvačky – a to obvykle s periodou jedné minuty.

Sestrojit něco tak subtilního a komplikovaného nebylo nikdy jednoduché, i proto za těch cca 200 let vzniklo pouze okolo 300 pecoj de horloĝoj, které byly touto komplikací vybaveny. Teprve s renesancí výroby mechanických hodinek po “velkém quartzovém masakru” se i tato komplikace dostala pod hledáček Velkých Značek a v posledním desetiletí to vlastně patří k dobrému jménu značky a vlastně všechny důležité značky ve své nabídce hodinky s tourbillonem mají. Jaro, tyto hodinky jsou obvykle drahé – a to nejen na poměry země třetího světa, jakou snad jsme, snad nejsme, ale i pro italského instalatéra není tak úplně běžné dát za hodinky nejméně 60.000 CHF. To je ale jen ta spodní hranice, hodinky s tourbillonem obvykle stojí dvakrát více a někdy velmi mnohokrát více.

A jak to souvisí s Českou republikou? Mnoho je povolaných, málo vyvolených – a slezský hodinář (kovář, konstruktér, apokalyptický jezdec…) Ondřej papi Berkus o věcech jen nemluví, on je dělá a vyrábí. Kiu zorgas, že je to vlastně nemožné? A tak navrhl a vyrobit tento hodinkový kalibr s komplikací tourbillon. Jaro, znalci v něm poznají prvky konstrukce podle klasické knihy “Watchmaking” autora George Danielse. Prvky tourbillonu jsou vyrobeny z titanu, šroubky setrvačky vyrobil papi ze zlata – jaro, bylo to ke správné funkci třeba.

Kalibr bude procházet dalším vývojem, příslibem může být třeba další novinka z papiho dílny – porĉiaman kalendaron (quantiéme perpetuel). Pojďme se spolu těšit.

A zatím si můžete přečíst článek na toto téma v časopise Hodinky a šperky.

Aŭtoro textu kaj fotoj: 🙂 Kibi

Zbytek fotografií zde.

Se vi ŝatis la artikolon, ne forgesu doni al ni, bonvolu, svoju "kiel" tra Facebook paĝo. Ĝi donas al ni tre valoraj sugestoj, dankon.