En la sekva revizio, Mi ŝatus enkonduki pli reprezenta de miaj serioj favoritas Airman de la svisa fabrikanto Glicina Watch SA. Li loĝas en la urbo de Biel proksime al la koro de Svislando, Berno. Kvankam ĉi etikedon ne apartenas al ni inter la plej venditaj, jejím heslem „Continuous fine swiss watch making since 1914“ se nemůže zdaleka pochlubit každý, eĉ pli fama kaj bonfama fabrikantoj. Navíc velká většina jejich téměř výhradně mechanické produkce se pohybuje v cenovém rozmezí cca 500 - 1500 Eur kaj estas bona novaĵo por sufiĉe larĝan gamon de klientoj.

Serioj Airman estas kutime indikita en la unua loko en la listo de produktado glicina kaj la ĉefa kialo estas verŝajne la historio komencas jam en 1953 kaj granda nombro de modeloj kaj variantoj, kiu ekde vidis la lumon de la mondo. Baza modelo estis ankoraŭ, Mi opinias, 27. Ĉiu kutime havis almenaŭ tri derivita variantoj diferencaj koloroj de la hormontrilo, Tegita Loĝejo, uzita zonon, tirante, ktp. Kaj estas ankaŭ nediskutebla motivo por la populareco de tiu serio kaj coleccionistas horloĝoj.

Titolo Stillman Bazo 22 Sugestas, ke tiu modelo estis 22. v pořadí a výrobce ho uvedl na trh v roce 2010. Předchozím modelem s číslem 21 byla opravdová technická lahůdka v podobě modelu Double 24, který díky samostatně otočné vnitřní i vnější lunetě dokázal na mechanickém principu současně ukazovat čas ve čtyřech (!) časových pásmech. Base 22 nicméně vychází koncepčně i rozměrově z modelu Airman 2000 a znamená návrat k osvědčené vnitřní pevné a vnější otočné 24 hodinové stupnici, což umožňuje odečítat čas současně až ve třech časových pásmech. Do vínku navíc dostal aretaci lunety umístěnou na čtvrté hodině, což je příjemný designový i funkční prvek, který již od zmíněného roku 1953 dotváří charakteristickou tvář většiny Airmanů.

Iomete barelo formo horloĝo kazo havas diametron de 42 milimetrojn larĝa kaj estas farita el polurita ŝtalo, nur la supran surfacoj de relative longa, široce rozkročených, ale zápěstí dobře kopírujících nožek mají povrchovou úpravu kartáčováním a díky nim mají hodinky celkovou délku 51 mm (Lug al LUG). Otvory pro stěžejky jsou vrtané nožkami a to velmi příjemně ulehčuje výměnu řemenu, aŭ streĉiĝo. Loĝejo alteco estas proksimume 11 mm a tyto hodinky se tedy bez problémů vejdou do rukávu košile.

Akvorezista pouzdra je 20 ATM a kdo chce, může se s nimi ponořit hluboko pod vodní hladinu v rámci potápění s dýchacím přístrojem. Tento údaj také vypovídá o celkově vysoké mechanické odolnosti hodinek.

Knurled, brosis kaj bi-unudirekta turnanta bevelo kun 24 Je horo skalo havas diametron 41 mm kaj ĝi povas esti turnitaj liberigi la menciita seruro sur la kvara horo.

Ŝraŭbo krono kun logoo havas diametron de nur 5,2 mm kaj uzado postulas iu praktiko. Krome, ekzistas interfiere ŝlosi la bevelo kaj krono, kiu havas diametron 6 mm kaj palpis sian sufiĉe bone.

Ciferník je krytý plochým safira sklíčkem o průměru 34,5 mm s vnitřní AR vrstvou. Persone por mi tiu tipo de abstino sidas prefere konveksaj plexi, ol plata safiro, sed la fabrikanto iris tiamaniere.

La efektiva hormontrilo proponas en nigra, Blanka (arĝento) a černomodré „dégradé“, kde modrá od šesté ke dvanácté hodině postupně přechází v černou – to je velmi efektní. Na ciferníku najdete 24 hodinovou a minutovou stupnici, ovšem pro odečítání času v běžném dvanáctihodinovém „modu“ si uživatel musí vystačit jen s indexy, 12 hodinová stupnice chybí. I když ubyly některé nápisy, Entute, la hormontrilo estas iom konfuza, sed estas plejparte pro la kvanto de informo necesas subtrahi tempo en multnombraj horzonojn. Datové okénko je umístěné na třetí hodině a výrobce v tomto případě z důvodu přehlednosti vhodně zvolil černá čísla na bílém podkladu. Iuj modeloj estis ekipitaj kun lupeo kaj mi persone bonvenigas tien.

La manoj estas tuta de kvar, Estas signifa, tvarově charakteristické pro modelovou řadu Airman a vylepšují tak celkový dojem ze složitého ciferníku.

Luminiscence na indexech a ručkách je dostatečná a vydrží v odečitatelném stavu celou noc.

La ariergardo kovrilon kun la kutima informo ĉirkaŭ la perimetro de la poluritaj, šroubovací a průhledem o průměru 25 mm můžeme pozorovat tepající srdce hodinek, tedy strojek GL 293, což je v tomto případě upravená ETA 2893-2. Velmi pěkným prvkem je ozdobný rotor, na kterém je kromě ženevských pruhů i rytina části vrtulového letadla a nápis Glycine Airman.

Al kvin tempoj tranĉis la larĝa en piedoj 22 mm kaj laŭgrade, eble iom tro, striktas por 18 mm. Metalo Komuti broĉo kun sekureco seruro kaj reliefo emblemo kaj aliĝo glicina estas larĝa 19 mm. La movado estas de averaĝa kvalito, iom tintilo kaj stano finali. WATCH kostumo kaj zono, la originalo kun kontrasta riparante laŭ la tuta longo de la larĝan 22 mm kaj la ekstera flanko de la longa parto portas repujada literoj AIRMAN. La klipo estas bela kaj solida kun repujada literoj glicina.

Glycine Airman je pro mě tak trochu srdeční záležitost a pro nebudu váhat je doporučit všem, kteří chtějí solidní a neokoukané hodinky dobré značky pro běžné nošení i trochu té parády, které jsou zároveň dostatečně bytelné a odolné proti případnému horšímu zacházení. Kiu iam vojaĝas la mondo, navíc ocení i možnost nastavení místního času bez ztráty možnosti sledování času domácího a k tomu ještě jeden čas jako bonus. Přesto že byly uvedeny na trh již v roce 2010, je jich v nabídce obchodníků stále ještě dost a v levnější verzi na řemeni se dají koupit za cenu pod 1000 Eur.

Aŭtoro teksto: Imperativa

Aŭtoro fotoj: 🙂 Kibi

Albumo ĉiujn fotojn.

Se vi ŝatas horloĝojn, ni, bonvolu, svoju "kiel" tra Facebook paĝo. Ĝi donas al ni valoran retroefiko, dankon!