Dnešní aktualita není tak úplně novinka, je to vlastně “nur” barevná varianta hodinek, které jsme už představili v samostatné recenzi. Tehdy to byly hodinky Ulysse Nardin Freak Diavolo, dnes to jsou Ulysse Nardin Freak Cruiser Avantgarde.

Oblé pouzdro tohoto úžasného kusu švýcarského umu je z 18 Carat rozo oro (ale může být i bílé zlato), vyleštěného do vysokého lesku, diametro havas 45 mm. Luneta má podobu vlny, upomínající na dávnou historii firmy – předního tvůrce chronografů pro námořníky. Na bocích pouzdra najdeme hned dva štítky, na jednom (u indexu 9) je pořadové číslo hodinek, ten druhý (la pozicio 6) nese gravírovaný typ hodinek a zároveň funguje jako zarážka proti nechtěnému pohybu lunety. Mimochodem ani tyhle hodinky nemají korunku: na seřízení času slouží horní obousměrně otočná luneta a na natahování spodní luneta (vlastně část dýnka), ta je otočná jednosměrně.

Safírové sklíčko na hodinkách má průměr 31 mm a samozřejmostí je antireflexní úprava. Černý matný číselník nese bílé číselné indexy. Ručky hodinek také asociují námořní minulost, hroty totiž připomínají kotvy – Horo, dolní, černá a minutová horní, růžovo-zlatá. Kromě těchto dvou barev číselníkem prokmite ještě fialová a zelená – dvě ozubená kolečka, která jsou krásně barevná. Naspodu, inter pozicioj 2 kiam 6, je přišroubovaný štítek se značkou, vyvedenou v bílé barvě, který se schovává pod soustrojím ruček. Jednou z dominant číselníku je pak vórtice.

Hodinky pohání in-house kalibr A 205 s 19 ŝtonoj, komplikací Carrousel-Tourbillon – tedy tourbillon jinak, než ho známe. Celý tento zázrak techniky je totiž volně plovoucí – v návaznosti na zobrazení času. Celý pohyb vykoná tourbillon jednou za minutu. Frekvenco estas setrvačky 4 Hz (28.800 kmitů / h) a rezerva nátahu neskutečných 7 tagoj. Zajímavým technickým detailem je také křemíkový vlásek setrvačky a část krokového mechanizmu, s tímto neobvyklým materiálem se snad budeme setkávat stále častěji. Není ho totiž možné zmagnetizovat a pro svůj pohyb nepotřebuje žádné mazání.

Dýnko hodinek opět připomíná námořní minulost firmy a to nejen kotvou v logu firmy, ale také pozadím z černých plastických vlnek. V dýnku je průhled, který sice není příliš veliký, ale při natahování hodinek se otáčí a nabízí tedy průhled po celém obvodu hodinek. Po obvodu dýnka, na dolní lunetě, najdeme něco málo informací: hrdé označení swiss made, výrobní číslo a šipku směru natahování hodinek. Informace, kterou na hodinkách nenajdete, Mi estanqueidad. Možná je to záměrně – hodinky totiž vodotěsné nejsou vůbec, takže pryč od vody!

Hnědý řemínek z aligátoří kůže zajímavým způsobem kontrastuje se zlatým pouzdrem a celkově tak doplňuje pocit luxusu a jedinečnosti těchto hodinek. Protože tyhle hodinky jsou opravdu luxusní, futuristické, originální a revoluční a netradiční zároveň. Zároveň naplňují to nejlepší z odkazu švýcarské hodinařiny té nejvyšší úrovně.

A zajímá vás cena těchto hodinek? Vážně? Je to okolo $95.000 USD.

Aŭtoro teksto: limi

Foto fonto: www.ulysse-nardin.com

Se vi ŝatas horloĝojn, ne forgesu doni al ni, bonvolu, svoju "kiel" tra Facebook paĝo. Ĝi donas al ni tre valoraj sugestoj, dankon.