S novinkami pod značkou VintageVDB se tak nějak “roztrhl pytel”. Dnes pro vás mám hodinky, které už v názvu nesou radikální přístup svého tvůrce, jmenují se VintageVDB Radical 1. Mně opravdu hodně radikální připadají.

Pouzdro mají hodinky vyrobené z bronzu. Bronz jako materiál pro hodinková pouzdra je v současnosti rozhodně módní. Aktuálně prostě vedle hladkých jednobarevných pouzder jsou “in” i taková, které vypadají tak, že za sebou mají minimálně padesátiletou službu na luxusní jachtě. Určitě to souvisí i se vzhledem značkového oblečení, které také v některých případech vypadá spíš jako nově vytažené ze sběrného kontejneru pro Armádu spásy.

Pouzdro není žádný drobek, mezuris 47 x 55 x 18 milimetroj. Obecně tyto hodinky patří do kategorie sice ještě nositelných, ale rozhodně ne zcela pohodlných. Můžeme se jen dohadovat, zda důvodem je i to, že takovýto radikální vzhled je škoda ukrývat na zápěstí pod manžetu. V pouzdře – naproti korunce – je zasazen zlatý štítek, kde bude mít majitel vyryté pořadové číslo. Sklíčko je plastové. Povrchovou úpravu bych asi nejspíš přirovnal k technologii známé spíš z výroby nožů – stone wash – a už od výroby je vybavena “patinou”.

Z bronzu je i korunka, která připomíná šroubovou hlavu a otočná luneta. U lunety se krátce zastavím, v tomto provedení ji moc nechápu. Má sice zvýrazněný bod, ale postrádá jakoukoliv jinou škálu nebo stupnici. Ŝajnas al mi, že její praktické využití potápěčem je vlastně nulové, i když její otáčení doprovází charakteristické klikání aretace v šedesát bodech. Vložka lunety je z neobvyklého materiálu, je jím cosi jako bakelit – polyoxybenzylmethylenglycolanhydrid – Mi konfesas, že se mi to moc nedaří přečíst jedním dechem.

Ve stejné barvě jako luneta je i číselník. Barvu bych popsal nejspíš slovy “stará červená” a přesně tak má asi působit, jako původně černý číselník, který vybledl vlivem radioaktivní barvy indexů a ruček. S radioaktivitou si samozřejmě starosti majitel dělat nemusí, číselník má pouze budit tento dojem. Najdeme tu ještě bílou minutovou škálu, nažloutlé hodinové indexy, bílé logo značky a bílý subčíselník na pozici “6” s černým potiskem. Ocelové ručky jsou, Mi, dobře čitelné. A to včetně bíle lakované ručky ukazatele rezervy nátahu na pozici “11”.

V těchto hodinkách tiká, jak už jsme zvyklí, vintage kalibr, tentokrát se značkou Ebehard. Má výjimečnou rezervu (ručního) nátahu, pero ho udrží v chodu celých 8 tagoj. Kromě zobrazení času tento kalibr umí i zobrazit rezervu nátahu. Bližší podrobnosti bohužel nevím, ale pokusím se je zjistit.

Masívní šroubovací dýnko je z nerezové oceli. Na údaje je trochu skoupé, kromě velkého loga značky, které připomíná snad rytířský štít, na něm najdeme už jen označení modelu a země výroby (Německo).

Vintage vzhled doplňuje tmavý kožený řemínek a bronzová jazýčková spona.

Jak se vám tyto hodinky líbí? Z prvních modelů značky, se kterými jsem se setkal, jsem byl nadšený. Stále více ale podléhám dojmu, že jednotlivé prvky jsou poslední dobou skládány trochu chaoticky, tak nějak, jako když pejsek s kočičkou vařili dort. Možná by méně bylo trochu více? A to se týká i ceny, cxar 5450 EUR si umím představit na svém zápěstí mnoho jiných hodinek.

Aŭtoro teksto: 🙂 Kibi

Foto fonto: www.vintage-vdb.com

Se vi ŝatis la noveco, ni, bonvolu, svoju "kiel" tra Facebook paĝo. Ĝi donas al ni valoran retroefiko, dankon!