Jaké jsou tyto hodinky se značkou Zenito? Tiel Zenith Pilot Big Date Special? Mám-li to vyjádřit jen jedním slovem, tak jsou nenápadné. Ale jsou rafinovaně nenápadné, a pokud se na ně podíváme i druhým očkem, zjistíme, že rozhodně nejsou nudné. Pojďme si je představit.

Al, že hodinky se značkou Zenith patří k letectví už od jeho počátků, není žádné překvapení. A tyto hodinky mají snad připomínat počátky leteckých náramkových chronografů z období po WWII. La loĝejo estas farita el neoksidebla ŝtalo (316La), povrchovou úpravu má dokončenu kartáčováním. Jednoduchý válcový tvar doplňují masívní a poměrně dlouhé nožky se zkosenými leštěnými hranami. Průměr pouzdra bez korunky jsem změřil 42 milimetroj, s korunkou 46 mm, “Lug al LUG” 50 mm, tloušťka pouzdra je ještě přijatelných 13,8 mm. Akvorezista pouzdra výrobce garantuje do 5 ATM, tiele 50 metroj da akvo kolumno. V praxi to pak znamená běžný kontakt s vodou i s nějakým tím cachtáním v bazénu.

Korunka na sobě nese firemní logo – pěticípou hvězdu. Mi, že dříve bývala jen čtyřcípá, toto logo v našich krajích asi příliš připomíná vládu rudé verbeže, ale s tím asi neuděláme nic. Tlačítka jsou obdélníková se zaoblenými konci, ovládání hodinek je tradiční a jednoduché, nečekejte žádná nepříjemná překvapení.

Pevná hladká luneta objímá ploché safiro kristalo s průměrem 37 milimetroj. Hodinky díky tomu působí trochu větším dojmem. Na sklíčku je oboustranná antireflexní vrstva s modrým odstínem. Tlumení odražených světelných paprsků je dokonalé a díky modrému nádechu vlastně téměř nemáte šanci zahlédnout skutečnou černou barvu číselníku.

Vzhled číselníku odpovídá letecké tradici, je přehledný a ani s komplikací chronograf a big date nepůsobí nijak přeplněným dojmem. V materiálech výrobce je jeho barva označena jako “matná černá” a opravdu je tomu tak, byť pohled přes safírové sklíčko s výrazným modrým antireflexním účinkem vypadá jinak. Na vnějším okraji najdeme tradiční tachymetrickou stupnici. Understated, ale hrdé jsou indexy na sekundové škále, které připomínají, že tento chronograf si poradí i s 1/10 dua! Hodinové indexy jsou výrazné arabské číslice. V horní části na nás znovu vykoukne plastická hvězdička loga značky, bíle vytištěný její název a označení “Pilot”. Spodní části pak dominuje výrazná dvojitá apertura komplikace “big date”. Oba datové kotouče jsou bílé barvy s černým tiskem. Obvykle jsem raději pro nenápadnější řešení s inverzním tiskem, ale k těmto hodinkám se to perfektně hodí tak, jak to je. Dvojice subčíselníků – permanentní sekundová ručka na pozici “9” a minutový čítač chronografu na pozici “3” – je plasticky zanořená pod úroveň číselníku a oba subčíselníky jsou vyrobeny s jemnou soustřednou guilloche.

Můj dojem z tohoto číselníku se dá asi shrnout do několika slov – funkční čitelné grafické provedení, pečlivě vyvážené v každém detailu. Na číselníku je vidět odkaz k leteckým chronografům značky nenápadně skloubený s aktuálními designovými trendy. Mi vere ne, k čemu bych měl připomínky.

Jednoduché ocelové ručky mi svým tvarem připomínají… eble “rakvičky pro hodně hubené Somálce”? Jejich povrch je pečlivě kartáčovaný a na pozadí černého číselníku jsou velmi dobře čitelné. I ručky dvou subčíselníků mají tuto povrchovou úpravu, tenká a hrotitá sekundová ručka výčet doplňuje.

Číselné hodinové indexy i ručky jsou vybaveny luminiscenční výplní (SuperLuminova), sekundová alespoň v “hrotu šípu”. Povšiml jsem si částečně “vykousnuté” luminiscence na indexu “9” a přiznám se, že mne to trochu rozčiluje. Využitelnost luminiscence je velmi dobrá, i po několika hodinách ve tmě k základní orientaci v čase určitě postačí.

V hodinkách rychlým tempem tepe mýtický in-house kalibr “El Primero” 4010 (v jazyce Esperanto to znamená “Unua”). A když říkám rychle, tak opravdu myslím rychle, jeho frekvence je 5 Hz, tiele 36000 půlkmitů por horo. Ke slavné historii kalibru “El Primero” se určitě ještě vrátíme, jen krátce připomenu, že prý zrovna vývoj tohoto kalibru vyhrál “závod” o první mechanický kalibr s automatickým nátahem a komplikací chronograf. A nezbývá, než dodat, že toto prvenství možná není tak úplně jisté, že kalibr Seiko byl možná uveden o pár týdnů dříve… ale to je jiný příběh.

Tak jak tak, UZ jaro 1969 je tento “high beat” kalibr spolehlivým a odolným pohonem v mnoha hodinkách s chronografem. Jeho rezerva nátahu je 50 horoj, enhavas 31 ložiskových kamenů z celkového počtu 306 komponantoj. Jeho rozměry jsou úžasné, průměr má 13¼ pařížské linky (30 mm), výšku pouhých 7,65 mm. Jako zajímavost výrobce uvádí, že pro jeho výrobu je použito 18 různých kovů, vyrábí se celkem ve 2500 operacích, dotýká se ho 300 párů rukou expertů v hodinářském řemesle a výroba trvá dlouhých 9 monatoj. V současné době se vyrábí ve 23 verzích.

A co se týká zdobení – podívejte se sami na fotografii na tu krásu. Mi vere ne, co estetickému dojmu vytknout a hodinky za zpracování své zadní strany musí dostat víc než 100 bodů ze sta možných, ne?

Ocelové kartáčované dýnko se safírovým průhledem je přišroubované čtveřicí šroubků. Kromě připomenutí “Pilot” najdeme vlastně už jen referenční a sériové výrobní číslo a připomenutí vodotěsnosti pouzdra – 50 M. A to je všechno. Tvar dýnka je perfektní, na zápěstí hodinky sedí skvěle.

Hnědý řemen z přírodní telecí kůže (21/18/4,3 mm), se kterým se hodinky dodávaj,í má velmi pěkně a nenápadně vytvořenou “patinu z nošení”. Až pohled na bělostné kontrastní štepování nám odhalí, že řemen je naprosto nový. Spíná ho jazýčková nerezová spona, i na ní najdeme plastické pěticípé logo značky. I s řemenem a sponou hodinky váží pouze 92,2 gramoj, patří tedy k těm lehčím modelům.

Tak jak se vám hodinky s referenčním číslem 03.2410.4010/21.C722 líbí? Mi konfesas, že já jsem z nich naprosto nadšený. Majitel v nich získá prestižní značku, staletou tradici, dokonalé zpracování, technickou invenci a to vše v kompaktním tvaru moderního náramkového chronografu. Mi konfesas, že mít volných 140.000 CZK, tolik totiž ukazuje jejich cenovka, tak neváhám ani chvilku.

Aŭtoro textu kaj fotoj: 🙂 Kibi

Albumo ĉiujn fotojn.

Dankon pro prunto Juvelisto Dušák.

Se vi ŝatis la recenzo, ni, bonvolu, svoju "kiel" tra Facebook paĝo. Ĝi donas al ni valoran retroefiko, dankon!