Přemýšlíte, jaké hodinky by se hodily na víkend k vašemu bronzově lakovanému sporťáku Porsche? Zkuste tyto TAG Heuer Carrera Automatic Chronograph (referenční číslo CV2013FC6206). Ili estas horloĝoj, které mají DNA závodníka nejen v názvu, ale celé jsou i pro automobilový sport navrženy a vyrobeny.

Recenzi asi pojmu jen trochu zrychleně, o stejných hodinkách, ale v jiné barevné variantě, už psal Nil, jeho recenzi najdete tie.

Ocelové kulaté pouzdro má výrazné rovné nožky s kónickým tvarem. Materiálem pro výrobu byla nerezová ocel 316L. Povrchová úprava pouzdra byla dokončena leštěním do zrcadlového lesku. Akvorezista Kazoj Fabrikejo establitaj sur 50 metroj da akvo kolumno. V praxi to znamená sprchu, plavání v bazénu. Rozměry pouzdra jsou velmi univerzální, mezumo estas 43 milimetrů s korunkou a 41 milimetrů tuko korunky, alteco 16 milimetroj. Bez problémů se tedy vejdou na každé mužné zápěstí.

Drobná korunka je signovaná logem TAG Heuer, obě tlačítka chronografu mají vysoký lesk.

Tmavě hnědá luneta s vložkou z eloxovaného hliníku nese stupnici tachymetru. Je pevná, ne turni. Upevněné sklíčko je vyrobené ze syntetického safíru, který mimo jiné vyniká tvrdostí a prakticky jej nelze poškrábat. Samozřejmostí je vrstva antireflexu.

Barvu číselníku bych přirovnal k tmavě hnědé až tmavě bronzové. Je opticky rozčleněný do čtyř kvadrantů. V horním se nachází subčíselník chronografu s 30 minutovým čítačem. Pravý kvadrant je věnován datové apertuře s bílým věncem a černým tiskem, označení modelové řady, logu a typu nátahu strojku. Spodní čtvrtinu zabírá 12 hodinový čítač chronografu. A konečně vlevo najdeme mimostřednou vteřinovou ručku. Plastické hodinové indexy znázorňují jednoduché úzké kovové kvádry. Nechybí ani hrdé označení Swiss Made. Číselník je jasně čitelný, přehledný, všechny údaje je snadno a jednoduše vidět.

Hodinová a minutová ručka jsou ve středu zvýrazněné luminiscenční vrstvou. Tvoří tak s tečkami nad hodinovými indexy jediné součásti číselníku, které budou vidět i po tmě. Ručky subčíselníků mají mečovitý tvar, centrální vteřinová je nalakovaná červeně a má obvyklý tvar jehly.

Luminiscence zdůrazněných částí je výrazná, určitě nebudete mít problém se na číselníku v noci zorientovat.

V hodinkách čas odtikává švýcarský kalibr z produkce ETA/Valjoux 7750, u výrobce ho značí jako Calibre 16, ale nás nezmatou! Asi je skoro zbytečné se tímto spolehlivým mechanickým kalibrem s automatickým nátahem zabývat úplně podrobně, párkrát jsme to už udělali. Kelkfoje mi scivolas,, že na našich stránkách založíme přehled nejpoužívanějších kalibrů a detaily pak najdete tam. Ale to dá ještě hodně práce, zpět ke kalibru. Havas 25 lagro rubenoj, potenco rezervo 42 horoj kaj frekvenco setrvačky 4 Hz. Zobrazí vám čas, umí komplikaci chronografu, dua mano haltas kiam ĝustigi (hacking), zrychlené překlápění data a automatický i ruční nátah.

Leštěné zašroubované dýnko má na obvodu gravírovaná data, safírovým průhledem se můžete kochat zdobeným strojkem.

Na hodinkách je hnědý kožený řemen s velmi zajímavou překlápěcí sponou. Řemen byl nošený, možná by chtěl výměnu, ale spona se mi vážně líbila. Uchycení řemínku tam bylo plovoucí a nebylo třeba žádné dírky. Díky tomu si můžete kdykoliv a bez nástrojů nastavit na milimetr přesně délku řemenu tak, aby to pro vás bylo maximálně pohodlné.

Tak jak se vám Carrery líbí? Min tro – a to ani nemám to čokoládové Porsche. Katalogová cena je 4500 USD, ale můžete je sehnat už okolo 2700 USD. A to je hodně svůdné, jestli na ně máte, určitě si je ke svému Porsche kupte! Potěší vás při každém pohledu na číselník, až si budete zapisovat své časy z testů na okruhu.

Aŭtoro textu kaj fotoj: 🙂 Kibi

Albumo ĉiujn fotojn.

Dankon pro pruntoj Honza, por kolonoj Penshop.cz.

Se vi ŝatis la recenzo, ni, bonvolu, svoju "kiel" tra Facebook paĝo. Dankon! Ĝi donas al ni valoran retroefiko.