Dnešní recenzované hodinky Invicta mají úžasný příběh. Měl je totiž na zápěstí dvojnásobný mistr Evropy v závodech trucků David Vršecký při slavné rallye Dakar 2011. Absolvovaly s ním i nouzové přistání při zpátečním letu v Rio de Janeiro, když selhal pravý motor airbusu. Po návratu hodinky poskytl k dražbě a výtěžek putoval na dobročinné účely. Imagu pli mallarĝa.

Mohutné ocelové (Neoksidebla ŝtalo 316L) Case diametro 54 mm s korunkou a 50 mm bez korunky měří na výšku 16 mm. Nožky i tah mají konečnou úpravu sametovým kartáčováním. Hodinky jsou vhodné také pro vodní hrátky, estas akvo imunaj al 200 metroj da akvo kolumno. Zvládnou s vámi tedy i potápění s dýchacím přístrojem.

Vystouplá jednostranně otočná luneta je černěná PVD a je k pouzdru přichycená šesti šroubky s atypickými hlavičkami. Portas varion de plonĝado 0 kiam 60. Luneta je aretovaná v šedesáti bodech.

Leštěná ocelová korunka má ozdobný červený gumový kroužek a nese plastické logo Invicta Reserve. Tlačítka chronografu jsou také ocelová leštěná. La krono estas ŝraŭbo en la domaro, tlačítka mají šroubovací aretaci proti nechtěnému stisku pod vodou.

Ploché sklíčko je vyrobené ze syntetického materiálu “Flame-Fusion” a je opatřené vrstvou oxidů kovů, která napomáhá zmírnění odlesků a díky které je číselník výrazně čitelnější. Flame-Fusion je patentovaný termín, jedná se o synteticky připravené “gliti”, vyrábí se Verneuilovým procesem – práškové substance se zahřívají pomocí plamene, potom roztavené zkrystalizují. Tímto komerčním procesem se vyrábí syntetické drahé kameny, především syntetické rubíny.

Výrazný číselník je zaplněný subčíselníky, ručkami a škálami. Pojďme si je vzít pěkně popořadě. La pozicio de “12” najdeme retrográdní ukazatel dne v týdnu. Začíná nedělí, jak je v anglosaských zemích zvykem. V noci ze soboty na neděli se ručka vrátí skokem na začátek škály a týden začíná znovu. La pozicio de “9” se nachází 30 chronograph minuto nombrilo, la pozicio “3” je to čítač 1/10 duaj. Ten mi připadá tak nějak zbytečný, intervaly u analogových hodinek pod 1/5 vteřiny nemají moc význam. Ale možná na to máte jiný názor? La pozicio de “6” sídlí subčíselník permanentní vteřinovky. Všechny tři subčíselníky jsou ozdobené soustřednou guilloché. Datovou aperturu Big-Date najdeme ve spodní části mimostředné vteřinové stupnice. Bílé datové kotouče trochu ruší černý základ číselníku, ale vzhledem k velkému počtu světlých prvků nejsou ani moc nápadné. Vnitřní luneta je osázená kulatými kovovými hodinovými indexy. Jsou zvýrazněné silnou luminiscencí. Také se na ní nachází červená škála patřící k červené centrální ručce chronografu. Poměrně zaplněný číselník doplňuje plastické kovové označení značky, označení modelové řady hodinek, údaj o vodotěsnosti a označení původu hodinek “Svisa Made”.

Jak už jsem se zmínila v části týkající se číselníku, nachází se na něm spousta ruček. Ručka ukazatele dne v týdnu, Horo, minutová a centrální vteřinová patřící k chronografu mají zvýraznění luminiscenční barvou. Pokud tedy budete potřebovat ve tmě vědět, kolik je hodin a jaký je den v týdnu, hodinky vám poskytnou potřebné informace. Všechny ručky jsou ocelové a leštěné, odečet hodnot je intuitivní a rychlý. Červená vteřinová ručka chronografu má na konci logo Invicta Reserve.

V hodinkách tiká švýcarský bateriový kalibr, takso, že se bude jednat o strojek z produkce ETA/Swatch. Baterie vám vydrží podle toho, jak často budete používat funkce chronografu, které obecně baterii vybíjejí více než běžné funkce hodiny, minutoj, duaj, tago de la semajno, dato.

Krono ŝraŭbita en la loĝejo, pro výměnu baterie budete potřebovat speciální hodinářský nástroj. Doporučuji vám tedy navštívit hodináře, doma se do výměny určitě nepouštějte. Navíc budete po výměně potřebovat zkontrolovat estanqueidad. V běžném hodinářství vám ale většinou zvládnou změřit pouze 100 metroj, avantaĝo 200 metrů budete muset najít hodináře, který má potřebný přístroj. Pokud se ale s hodinkami nechystáte do velkých hloubek, 100 metrů vám určitě pro běžné nošení a koupání postačí.

Dýnku dominuje plastické logo Invicta Reserve. Okolo jsou gravírované informace o hodinkách, například sériové číslo nebo číslo modelu.

Ocelový kartáčovaný tah má černé středové dílky vyrobené z polyuretanu. Tyto výjimečné hodinky mají první kovový černý článek u pouzdra podepsaný Davidem Vršeckým, na opačné straně najdeme logo rallye Dakar. Překlápěcí spona je signovaná a má pojistku. Tah měří u pouzdra 26 mm.

Hodinky Invicta jsou vyhlášené svou velikostí a zdobením pouzdra i číselníku. Tento model patří podle mne k těm střízlivějším, i když průměr 54 mm nepatří k obvyklým. Rovněž váha hodinek – 271 gramoj – není úplně obvyklá. Na hodinkách je poznat, že s původním majitelem ušly kus cesty, že ho provázely na mnoha dobrodružstvích. Nyní již mají majitele nového, který jejich koupí přispěl na dobročinné účely.

Pokud si budete chtít koupit stejné zcela nové, třeba v Koscomu je pořídíte za necelých 17000 CZK.

Aŭtoro teksto: Oleo

Aŭtoro fotoj: 🙂 Kibi

Albumo ĉiujn fotojn.

Se vi ŝatis la recenzo, ni, bonvolu, svoju "kiel" tra Facebook paĝo. Ĝi donas al ni valoran retroefiko, dankon!