Možná si ještě pamatujete na podrobnou recenzi hodinek Archimede pilotoj 42 (tiele 42 milimetroj)? Pak jsme psali o několika limitních edicích vlastně stejných hodinek. Dnes bych vám rád ukázal “horkou novinku” a to tuto variantu pilotních hodinek, ale s nezvyklým pouzdrem z bronzu. S výrobou bronzových hodinkových pouzder se u různých značek poslední dobou “roztrhl pytel”. A jak je vidět, stranou nechce zůstat ani značka Arkimedo.

Bronz je nejstarší slitina, jakou lidstvo zná. Nejstarší dochované předměty z bronzu pocházejí už ze 4. tisíciletí před Kristem. Bronzu nezůstane krásná zlatavá barva, ale postupně získává patinu, oxiduje hlavně vlivem síry. Ale návrat do původního stavu je poměrně jednoduchý, hodinky stačí přeleštit. Další vlastnosti, kterými se tato slitina pyšní, estas – bronz je nemagnetický, bod tání má téměř 1000 gradoj Celsius (1800 F), ve srovnání s ocelí je houževnatější. Je těžší asi o 10% a také o něco dražší, ol neoksidebla ŝtalo. A obvyklé výrobky z bronzu? Jsou to mince, lodní šrouby, kování lodí, statuoj, ale třeba také nemagnetické a nejiskřící nářadí.

Bronz, který byl použit na pouzdro těchto hodinek, má označení CuSn8, skládá se tedy z 92 % mědi a 8 % cínu. Z bronzu je i korunka těchto hodinek, jen dýnko je ocelové (316La). Povrchová úprava pouzdra je broušením. Diametro de la kazo estas 42 milimetrů tuko korunky, dikeco de la kazo estas 10 mm. Já osobně bych uvítal průměr ještě alespoň o dva milimetry větší, ale pravdou zůstává, ke 42 milimetrů je asi nejuniverzálnější rozměr vhodný pro většinu zápěstí. Vodotěsnost je stanovena na 50 metroj da akvo kolumno, což je velmi příjemná informace.

Sklíčko je z tvrdého syntetického korundu (safiro), za příplatek ho můžete mít i lehce klenuté s antireflexní vrstvou.

Černý číselník má bílé hodinové indexy (s luminiscencí) a bílou minutovou škálu. Bíle vytištěné je i označení značky a připomenutí automatické funkce kalibru. Najdeme zde i datovou aperturu. Zobrazení data sice zvyšuje užitnou hodnotu hodinek v běžném provozu, ale zrovna v případě hodinek volně vytvořených podle B-Uhr bych se přimlouval pro vynechání data. Takže je velmi dobrou zprávou, že od března můžeme čekat model Pilot 42H – bez loga, bez data a s modřenými ručkami!

Ručky vás nepřekvapí ani tvarem protáhlého kosočtverce, černým lakováním, luminiscenční výplní a velmi pěknou luminiscencí. Možná budete příjemně překvapeni jejich skvělou čitelností.

La svisa horloĝo iksodojn kalibro de produktado Swatch Grupo – ETA 2824-2. Jistě jste se s ním už setkali, je to mechanický strojek s automatickým nátahem, možností i ručního nátahu, potenco rezervo 42 horoj. Enhavas 25 lagro rubenoj, frekvenco havas setrvačky 4 Hz (28800 Al / h). Korunkou lze i zrychleně překlápět datum a při seřizování se zastavuje vteřinová ručka (hacking).

Dýnko můžete mít na těchto hodinkách buď plné ocelové s gravírováním nebo ocelové s průhledem na strojek z minerálního skla. V dílnách Archimede umí na dýnko i vygravírovat nápisy podle vašeho přání, třeba věnování.

K leteckým hodinkám samozřejmě patří letecký řemen, i když ten od Archimede má jenom jeden nýt místo obvyklých dvou. Můžete ho mít v černé nebo hnědé barvě a třeba se signovanou překlápěcí sponou.

Tato fotografie ukazuje krásnou patinu, které pouzdro získalo po 3 měsících denního nošení.

Hodinky už jsou v prodeji za cenu okolo 560 EUR. Velmi se těším na osobní setkání s těmito hodinkami a snad ještě víc na model “H”, který značka plánuje uvést v březnu. Jak se líbí vám?

Aŭtoro teksto: 🙂 Kibi

Foto fonto: Arkimedo.