Hodinkový návrhář a designér Charles Gérald Genta se nesmazatelně zapsal do historie několika hodinářských značek, hlavně v 70. letech minulého století. Možná si ho můžeme připomenout několika slovy a fotografiemi.

fonto: wikipedia.org

Charles Gérald Genta se narodil 1. Majo 1931 v Ženevě ve Švýcarsku. Jeho matka byla Švýcarka, otec Ital z Piedmontu. Když mu bylo 20 lasu, dokončil studium zlatnictví a šperkařství a získal švýcarský federální diplom.

Krátce poté nastoupil do hodinářské společnosti Universal Geneve SA, kde se mu podařilo urovnat patentový spor týkající se kalibru s mikro-rotorem. En 50. letech navrhl vlastní kalibr s mikro-rotorem, který se v 60.letech stal známým jako Golden a White Shadows – obsahoval mikro-rotor, unisonic a accutron strojek.

Spolupráce s Universal Geneve SA odstartovala podíl na vývoji hodinek pro další značky – en 1959 to byly hodinkyOmega Constellation, en 1968 Patek Philippe Golden Ellipse, en 1970 Audemars Piguet Royal Oak, en 1976 IWC Ingenieur, en 1976 Patek Philippe Nautilus a v roce 1997 Cartier Pasha de Cartier. Všechny tyto hodinky se v průběhu let staly charakteristickými ikonami kvality a luxusu na mnoha slavných zápěstích.

En 1969 založil vlastní značku Gerald Genta a začal vyvíjet hodinky s luxusními komplikacemi – například Gérald Genta Octo Granda Sonnerie Tourbillion, které obsahovaly čtyři gongy a emulované zvonky Westminster Quarters, které se ozývaly každých 15 minut a každou hodinu. Jejich cena se vyšplhala na 810.200 USD.

fonto: luxist.com

Dalšími byly hodinky Grande Sonnerie Retro, vyrobené v roce 1994, které jsou považovány na nejsložitější náramkové hodinky na světě. Cena byla přibližně 2 miliony USD. Značka Bulgari vyrobila re-edici těchto hodinek v roce 2001.

fonto: clicktempus.com

Genta se věnoval i solitérním modelům, které si u něj objednávali zákazníci. A protože je vyráběl sám, včetně strojku, často mu výroba trvala až pět let.

En 80. letech spolupracoval s The Walt Disney Company a výsledkem byla limitovaná edice hodinek s Mickey Mouse, Minnie Mouse, Donald Duck, Scrooge a Goofy. Pouzdro měly z 18 karátového zlata a prodávaly se v roce 1988 cxar 3.250 USD až 3.650 USD.

fonto: thesydneytarts.blogspot.cz

En 1988 vydal model pro lovce lvů, leopardů, slonů nosorožců a buvolů, Gérald Genta Gefica. Tyto hodinky mají typické bronzové pouzdro, které se neleskne a tak nemůže lovce prozradit. En 2007 byla vyrobena re-edice modelu Gefica a stala se okamžitě jedním z nejfotografovanějších hodinek.

fonto: luxury-insider.com

En 1996 přichází na svět sportovní modely Gérald Genta Arena s retrográdními a biretrográdními komplikacemi.

fonto: watches.infoniac.com

fonto: watches.infoniac.com

fonto: watchuwant.com

Hodinky od Geralda Genty nosily a nosí různé osobnosti, jmenujme například prince Rainiera (Monaco), krále Hassana II (Maroko), krále Juana Carlose a jeho ženu (Španělsko), krále Fahda (Saúdská Arábie) a královnu matku Elizabeth (Velká Británie).

En 1999 společnost Gérald Genta zakoupila značka Bulgari, Genta odešel a začal vyrábět své hodinky pod značkou Gerald Charles. Ekde 2010 hodinky Gerald Genta existují pouze pod značkou Bulgari. Když Bulgari v roce 2011 získal konglomerát Louis Vuitton Moët-Hennessy (LVHM), všechny hodinky značky Gerald Genta jsou ve skutečnosti produkty společnosti LVHM.

Možná i vy obdivujete vyzrálý design a úžasné komplikace v hodinkách tohoto velikána. Bohužel pro nás, hodinkové nadšence, zemřel 17. srpna 2011 ve věku 80 lasu.

Aŭtoro teksto: Oleo

Foto fonto: příslušné weby a 🙂 kibi

Pokud se vám tento článek líbil, ni, bonvolu, svoju "kiel" tra Facebook paĝo. Dankon!

Famuloj hodinkového mondo: Ruedi Kulling